Gerçek Muhabir

Ayhan Barut'tan Meclis'te Çiftçi ve Tarım İçin Maket Tabutlu Tepki

SİYASET

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Tarım Bakanlığı bütçe görüşmelerinde kürsüye AKP eliyle bitirilen tarıma ve ocağı söndürülen çiftçiye dikkat çekmek için sembolik olarak maket tabutla çıktı. Tüm itiraz ve karşı çıkışlara rağmen Meclis Başkan Vekili AKP'li Bekir Bozdağ, içtüzük bahanesiyle Barut'un eylemine izin vermedi. Barut, "Tarımı bitirip çiftçiyi öldürenler, diri diri tabuta koyarak çiftçimizi yok edenler, sembolik olarak çıkardığımız çiftçinin maket tabutundan bile korktu. Meclis iç tüzüğü herkese eşit olmalı ama AKP'li milletvekilleriyle Bakanlara gösterilen serbestlik, muhalefete gösterilmiyor. Gerçekler bunları öyle korkutuyor ki, tahammül bile edemeyip hoşgörüden uzaklaşıyorlar. Onlara rağmen yılmayacağız, tarımı ve çiftçimizi yeniden ayağa kaldıracağız" dedi.


"BU KADAR KORKACAĞINIZI DÜŞÜNMEDİM"
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bütçe teklifi görüşmelerine, aynı zamanda ziraat mühendisi olup çiftçilik yapan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un eylemi damgasını vurdu. AKP eliyle tarımın bitirilmesi ve çiftçinin ocağının söndürülmesiyle ilgili kürsüye üzerinde 'AKP çiftçiyi ve tarımı öldürdü' yazılı tabut maketiyle çıkmak isteyen Barut'a, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili Bekir Bozdağ müdahale etti. Ayhan Barut ve CHP Grup Başkan Vekili Ali Mahir Başarır ile CHP'li milletvekillerinin tüm itirazlarına rağmen Bekir Bozdağ, "Bu kürsüde bu maddeyle de konuşamazsınız. İç tüzüğe aykırı, kınama cezasını gerektiren bir fiildir. Bir daha uyarmayacağım, disiplin cezası uygulayacağım" diye karşı çıktı. Yaşananlara tepki gösteren Barut ise, "Çok masumane bir eylemdi, Burada kötü bir şey yok; Bu kadar korkacağınızı, tedirgin olacağınızı düşünmemiştim" şeklinde konuştu.
"ÇİFTÇİYİ ÖLDÜRÜP TABUTA KOYDUNUZ"
Meclis Genel Kurulu'nda kürsüden AKP iktidarını sert sözlerle eleştiren Ayhan Barut, "Ey AKP iktidarı; milletin efendisi olan elleri öpülesi çiftçilerimiz sizin sayenizde öldü! Ne diyordunuz, 'Yaparsa AKP yapar.' Evet, yaptınız, çiftçiyi öldürdünüz ve o tabuta da diri diri koydunuz; buyurun cenaze törenine. Ve yine ne diyordunuz? 'Hayaldi, gerçek oldu.' Evet, bu da gerçek oldu; çiftçinin ocağına incir ağacı diktiniz, çiftçinin anasını ağlattınız. Nedir bu sizin çiftçiyle alıp veremediğiniz? Çiftçi ekmezse, çiftçi üretmezse aç kalırız aç, bunu bilin" diye konuştu.
GERÇEK RAKAMLARI ANLATTI
Tarımın tüm dünyada stratejik öneminden söz eden Ayhan Barut, konuşmasına şöyle devam etti:
"Tarım stratejik bir sektördür, korunmaya ve desteklenmeye muhtaç bir sektördür. Tüm dünyada tarım desteklenirken, maalesef, bizim ülkemizde destek yerine köstek olunmaktadır. Bakan ve iktidar partisinin milletvekilleri sözlerime itiraz edebilir, 'Tarımı siyasete alet ediyorsunuz' diyebilir ama tarım siyasete alet edilecek bir konu değildir. Burada gerçekleri anlatıyorum. Her gün sahadayız, buyurun sizleri de sahaya bekleriz, sahadaki gerçekleri görelim. Gelin bir de gerçekleri rakamlarla söyleyelim. 2006 yılında çıkarılan bir Tarım Kanunu var. Bu Tarım Kanunu’nun 21’inci maddesinde emredici bir hüküm bulunmaktadır, tarımsal millî gelirin yüzde 1’inden aşağı olamaz. 2025 millî gelir tahmini 61,5 trilyon lira; verilecek destek yüzde 1’den 615 milyar lira olması gerekirken 135 milyar lira destek var. Bu bütçenin içerisinde yani yüzde 0,22’si, bütçenin de yüzde 0,91’ine geliyor. Allah aşkına, Allah’tan korkun, bu çiftçiye reva mıdır bu rakam?"
"KİM DOĞRULARI SÖYLÜYOR?"
İktidarın, 'Avrupa bizi kıskanıyor' sözlerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunup çeşitli verileri paylaşan Barut, şunları vurguladı:
"Bir bakalım, kıskanıyor mu Avrupa bizi? Avrupa Birliğinin kendi bütçesi 172 milyar euro ve bu bütçesinin yüzde 32’sini yani 55 milyar euroyu tarıma ayırmış. Kim kimi kıskanıyor? Uzun yıllardır Türkiye’nin tarımda net bir şekilde ithalatçı olduğunu söylüyoruz, iktidar tarafı da 'Hayır, ihracatçıyız' diyor. Bakalım, burada da rakamlar nedir? AKP iktidarı, üretmek yerine ithalat sevdalısı olduğu için tahıllardan baklagillere, yağlı tohumlardan hayvanlara kadar her şeyi ithal eder hâle geliyoruz. Buğdaydan narenciyeye, ayçiçeğinden pamuğa, büyükbaştan küçükbaş hayvana hepsini ithal ediyoruz. Bunu biz söylemiyoruz, bunu TÜİK söylüyor. Geçtiğimiz günlerde, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen Kriz İletişimi Çalıştayı’na katılmıştı Sayın Bakan. Orada 'kronik yalanlar' diye 10 madde sundu, listenin en başında da 'Saman ve tarım bitti' lafı vardı. Buradan söylüyorum, elimde de belgesi burada, ilk saman ithalatı 2012'de yapıldı, beş yıl sonra, 2017'de tekrar yapıldı. Dönemin Tarım Bakanı Bekir Pakdermirli, '10 bin ton saman ithalatı yaptık, ne var ki bunda?' dedi. Kim doğruları söylüyor, sizlerin takdirlerine bırakıyorum. Ne kadar ironik, değil mi?"
"TARIMDA NET İTHALATÇIYIZ"
İktidarın algı oyunları yaptığı tarımdaki ithalat ve ihracat bilgilerini de dile getiren Barut, şunları söyledi:
"Bir de size ithalat, ihracat rakamlarını vereyim. TÜİK düzenli olarak her ay dış ticaret verilerini açıklıyor. O verilerin içerisinde ISIC Revizyon 4 Sınıflandırılması'na göre tarım, ormancılık ve balıkçılık dış ticareti de açıklanıyor. Bu sınıflamada son yirmi iki yılda dış ticaretimize baktığımızda 66.3 milyar dolar ihracat var, 111.7 milyar dolar da ithalat yaptığımızı görüyoruz. Net bir şekilde 45.4 milyar dolar tarımda dış ticaret açığımız var. İktidara soruyorum, Sayın Bakana soruyorum: Ortada bu rakamlar, gerçekler dururken nasıl oluyor da ihracatçı bir ülke oluyoruz? Bu kürsüde doğruca söylüyorum: Evet, gıda ürünlerinde ihracatçıyız ancak ülkemizin ithal ettiği tarım ürünlerini burada işleyip, gıdaya çevirip daha sonra ihraç ettiğimiz zaman net bir şekilde tarımda ithalatçı olduğumuz görülüyor. Ben bunu burada açıklıkla söylüyorum, lütfen siz de tarımda net ithalatçı olduğumuzun gerçeğinin altını çizin. Ayrıca, bu rakam yine TÜİK ve ISIC rakamlarına göredir."
ATAMALARI HATIRLATIP BÜTÇEYE 'HAYIR' DEDİ
Tarım Bakanlığı bütçe teklifinin sorunları çözmekten uzak bir anlayışla hazırlandığını belirten ve tarımda atama bekleyen meslek gruplarına işaret eden Ayhan Barut, "Günlerdir Tarım Bakanlığı bütçe görüşmeleriyle ilgilenen genç meslektaşlarımız, ziraat ve gıda mühendislerimiz, veteriner hekim, ziraat teknikeri ve teknisyenler Tarım Bakanlığından atama bekliyorlar. Tarım Bakanlığı iki yılda bir alım yapıyor, çok yetersiz bir sayıda alıyor. Bu arkadaşlarımız yeterli sayıda sizlerden bir atama bekliyorlar. Bu bütçe yurttaşlara değil, yandaşa bir bütçe. Bu bütçenin içerisinde tarım yok, üretici yok, çiftçi yok, memur yok, hiç kimse yok. Bu bütçe teklifine 'Hayır' diyoruz."

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.