Gerçek Muhabir

Ayhan Barut, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastaneleri için Meclis Araştırması istedi

SİYASET

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Türkiye'deki Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanelerinde tedavi gören hastalara yönelik psikolojik ve fiziksel şiddet ile baskıların araştırılıp önlem alınması amacıyla Meclis Araştırması istedi.

Türkiye'de hem özel hem kamuya ait Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanelerinde tedavi gören hastaların psikolojik ve fiziksel şiddet gördüğü, baskı ve yıldırma gibi olumsuzluklar yaşadığına dair hasta ve hasta yakınlarının şikayetlerini gündeme getiren Ayhan Barut, "Hastaların tedavi gördüğü ortamların incelenmesi, hastalara yönelik insan hakları ihlallerinin yaşanıp yaşanmadığının tespit edilmesi, mevcut hastanelerin teknolojik ve bilimsel birikimlerinin ve hastanelerde görev alan sağlık personelinin yeterlilik durumlarının gözden geçirilmesi, hastaları doğrudan ilgilendiren tüm sorun ve sıkıntıların araştırılması, hasta ve hastanelere ilişkin gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması istiyoruz" dedi.

"HASTA VE YAKINLARI DİNLENSİN, ÇÖZÜM İÇİN ADIM ATILSIN"
Özel ve kamuya ait Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanelerinde sıklıkla yaşanan olumsuz olayların hasta ve yakınları kadar toplumu da korku ve endişeye düşürdüğünü aktaran CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"2011 – 2014 yılları arasında 3 yıl süre ile gözlemde bulunan Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi'nin raporuna göre; Sağlık Bakanlığı'na bağlı en büyük psikiyatri hastanelerinin bulunduğu İstanbul, Manisa, Elazığ, Adana, Samsun ve Ankara'daki altı hastanede hastaların, saatlerce yatağa bağlandığı, dövüldüğü, toplu halde çırılçıplak banyo yaptırıldığı ve hatta bazı hastanelerde görevli psikolog dahi olmadığı gibi insan onurunu yok sayan uygulamaların yaşandığı tespit edilmiştir. Hastanelerde hastalara yalnızca ilaca dayalı tedavi uygulandığı, sabah çok erken saatlerde kaldırılıp bütün gün kapalı ortamda, çoğu kez de koridorlarda hiçbir şey yapmadan, televizyon izleyerek zaman geçirmek zorunda bırakıldıklarını ve hastanelerde tedavi yöntemi olarak terapi ve rehabilitasyonun neredeyse hiç kullanılmadığı ifade edilmektedir. Hastanelerde kimsesiz ve kendini koruyamayacak seviyede olan gruplara cinsel taciz ve istismara karşı koruyucu, önceden planlanmış bir politikanın bulunmadığı, bu konunun daha çok çalışanların bireysel karar ve inisiyatifiyle çözülmeye çalışıldığı paylaşılıyor. Bu kapsamda Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanelerinde tedavi gören hastaların psikolojik ve fiziksel şiddet, baskı, yıldırma gibi birçok olumsuz olaylarla karşılaşıp karşılaşmadıkları araştırılmalıdır. Gerek hasta yakınları gerekse hastalar dinlenmelidir. Bu konuda akademik çalışmalarda bulunan meslek odaları ve sivil toplum kurum ve kuruluşlarından görüş ve önerileri alınmalıdır. Hastaların sorunlarının araştırılması ve bu merkezlerde tedavi gören hastaların hayatlarının iyileştirilmesi için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Anayasanın 98, TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105'nci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını istiyoruz."

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.