Tanal’a cevap veren Sayıştay Başkanlığı, 6 Şubat 2023 tarihli, Kahramanmaraş merkezli depremi gerekçe göstererek, ilçe belediyesi hakkındaki raporun tamamlanmadığını savundu.
Sayıştay’ın bu gerekçesine tepki gösteren Tanal, “Hemşerilerimin yararına olan konularda Şanlıurfa, ‘deprem bölgesi’ sayılmadı. Ancak iş AKP’li ilçe belediyelerinin usulsüz iş ve işlemlerinin raporlanarak kamuoyuyla paylaşılmasına gelince, Şanlıurfa’nın ‘deprem bölgesi’ olduğu akıllara geldi!” ifadelerini kullandı.
CHP Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında Sayıştay Başkanlığı’na başvurarak, 2018 yılından bu yana haklarında denetim raporu hazırlanmayan Şanlıurfa’nın tüm ilçe belediyelerinin denetimden geçirilmesini istedi.
Tanal, Sayıştay Başkanlığı’na yaptığı başvuruda, Şanlıurfa’nın Suruç Belediyesi, Akçakale Belediyesi, Eyyübiye Belediyesi, Hilvan Belediyesi, Halfeti Belediyesi, Bozova Belediyesi, Ceylanpınar Belediyesi, Birecik Belediyesi, Harran Belediyesi, Haliliye Belediyesi, Karaköprü Belediyesi, Viranşehir Belediyesi ve Siverek Belediyesi’nin Sayıştay tarafından denetlenerek, incelemeler sonucu denetim raporu hazırlanmasını ve raporların kamuoyuyla paylaşılmasını talep etti.
Sayıştay Başkanı Metin Yener adına CHP’li Mahmut Tanal’a cevap veren Sayıştay Bölüm Başkanı Can Deniz Yetişen, 2017 yılında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra, Karaköprü Belediyesi ve Siverek Belediyesi’nin de denetlendiğini, belirtilen belediyelere ilişkin raporların Sayıştay sitesinde yayımlandığını hatırlattı. Yetişen, aynı şekilde 2018 yılında da Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra, Eyyübiye Belediyesi ve Haliliye Belediyesi’nin de denetlendiğini, yine anılan belediyelere ilişkin raporların yayımlandığını anımsattı.
BELEDİYEYİ 6 YILDIR DENETLEMEYEN SAYIŞTAY’DAN ‘DEPREM’ SAVUNMASI!
Yaklaşık 6 yıldır Sayıştay tarafından denetlenmeyen Haliliye Belediyesi’nin, 2022 yılı denetim programı kapsamına alındığını, ancak 6 Şubat 2023 tarihli, Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle Haliliye Belediyesi hakkındaki raporun tamamlanmadığını savunan Sayıştay Bölüm Başkanı Can Deniz Yetişen, şöyle devam etti: “2022 yılı denetim programı kapsamında Haliliye Belediyesi denetime alınmış; ancak 6.2.2022 tarihinde Kahramanmaraş merkezli, 11 ilimizi derinden etkileyen deprem ve Şanlıurfa'nın da dahil olduğu bu illerde deprem nedeniyle meydana gelen büyük yıkımlar nedeniyle ilan edilen olağanüstü hal sonucunda, diğer illerimizde olduğu gibi Haliliye Belediyesi’nde devam eden denetim uygulama süreci, söz konusu illerdeki kamu binalarının ağır yıkıma uğraması, denetim uygulama sürecinde muhatap olunan personelin bir kısmının deprem enkazı altında kalarak vefat etmeleri, kalanların ise birinci önceliğinin belde halkının zorunlu ihtiyaçlarının giderilmesinde istihdam edilmesi, bu nedenle de denetim sürecinin sekteye uğraması ve esasen adil bir raporlamanın en önemli unsuru olan savunma hakkının deprem enkazlarının kaldırılması ve belde halkının zorunlu, zaruri ihtiyaçlarının giderilmesi aşamasında yeterince veya hiç kullanılamaması nedenleriyle maalesef tamamlanamamıştır.”
“DENETİM TALEBİNİZ İLETİLDİ”
Sayıştay Bölüm Başkanı Can Deniz Yetişen, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Öte yandan 6085 sayılı Sayıştay Kanunu'nun "Denetim, Planlama ve Koordinasyon Kurulu" başlıklı 31'inci maddesinin 2'nci fıkrasının (b) fıkrasındaki "Türkiye Büyük Millet Meclisinin, kamuoyunun ve denetlenen kamu idarelerinin beklentileri de dikkate alınarak denetim stratejik planlarını ve yıllık denetim programlarını yapılacak risk analizleri doğrultusunda hazırlamak." hükmü ve Sayıştay Denetim Yönetmeliğinin 8'inci maddesi uyarınca Sayıştay denetim stratejik planı ve yıllık denetim programı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin, kamuoyunun ve denetlenen kamu idarelerinin beklentileri ve denetim grup başkanlıklarının görüş ve önerileri de dikkate alınarak yapılacak risk analizleri doğrultusunda Sayıştay Denetim, Planlama ve Koordinasyon Kurulu tarafından hazırlanmaktadır. Denetim programında cari yıl için denetim kapsamına alınacak kamu idareleri belirlenmektedir.
Bu itibarla, Şanlıurfa iline bağlı ilçe belediyelerinde yürütülmesini istediğiniz denetim talebiniz, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu'nun 31'inci ve Sayıştay Denetim Yönetmeliği'nin 8'inci maddesi hükmü kapsamında göz önünde bulundurulmak üzere Sayıştay Denetim, Planlama ve Koordinasyon Kuruluna iletilmiştir.”
TANAL’DAN SAYIŞTAY’IN ‘DEPREM’ SAVUNMASINA TEPKİ
CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Sayıştay Başkanlığı’nın Şanlıurfa Haliliye Belediyesi’nin 2022 yılı denetim raporunun deprem nedeniyle tamamlanmadığı yönündeki savunmasına tepki gösterdi.
Tanal, “Hemşerilerimin yararına olan konularda Şanlıurfa, ‘deprem bölgesi’ sayılmadı. Ancak iş AKP’li ilçe belediyelerinin usulsüz iş ve işlemlerinin raporlanarak kamuoyuyla paylaşılmasına gelince, Şanlıurfa’nın ‘deprem bölgesi’ olduğu akıllara geldi! Mesela LGS sınavı kapsamında deprem bölgesindeki illere ek kontenjan verilirken, Şanlıurfa’daki öğrenciler bu haktan yararlandırılmadı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin memleketi Osmaniye listeye eklenirken Şanlıurfa, liste dışı bırakıldı. YÖK’ün deprem bölgesine online eğitim seçeneği kararında da Şanlıurfa Harran Üniversitesi dışarıda tutuldu. Mağduriyetlerin giderilmesi söz konusu olunca Şanlıurfa’yı deprem bölgesi saymıyorlar. Lakin sürekli torpil ve kayırmacılıkla, usulsüz işlemlerle anılan AKP’li belediyelerin denetlenmesi söz konusu olunca aklınıza Şanlıurfa’nın ‘deprem bölgesi’ olduğu geliyor! Bu tutarsızlıktır” ifadelerini kullandı.