Gerçek Muhabir

Trafik levhalarına verilen zarardan 3 bin 664 tutanak tutuldu

PARLAMENTO

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, karayollarında 2 milyon 160 bin 612 adet standart trafik işaret levhası bulunduğunu belirterek, 2019 yılında trafik ekipmanlarında meydana gelen hasarlarla ilgili olarak 3 bin 664 adet tutanak düzenlendiğini açıkladı.

YOL VE İŞARET LEVHALARINA VERİLEN ZARARLAR 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yol güzergâhlarındaki trafik işaret levhalarına verilen zararla ilgili olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 

Gürer önergesinde, “Karayollarında bulunan yol tanıtma ve yer gösterme tabelalılarının sayısı kaçtır? 2019 yılı ve 2020 yılı ilk 6 ayında değiştirilen tabela sayısı kaçtır? Değiştirilen tabelalara yapılan toplam ödeme ne kadardır? Tabelalara zarar verdiği için hakkında işlem yapılan kişi sayısı kaçtır? Yol tabelaları yerlerine monte edildikten sonra üzerinde belirtilen şehir isimlerinin kapatılmasının nedeni nedir?

Otoban yollarda yol güvenliğini riske atan hayvanların girmemeleri için gerekli önlemlerin alınmasının zorunlu olduğu belirtilmektedir. Yollarda hayvan kazalarının yaşanmasının nedeni nedir?” şeklinde sorular yöneltti. 

910 BİN METREKARE BİLGİ LEVHASI 

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Karaismailoğlu, Karayolları Genel Müdürlüğünün sorumluluğundaki otoyol, devlet ve il yollarında; toplam 2 milyon 160 bin 612 adet standart trafik işaret levhası ve 910 bin 000 metrekare bilgi levhası bulunduğunu açıkladı.

3 BİN 664 ADET TUTANAK TUTULDU 

Çeşitli nedenlere bağlı olarak özelliğini kaybetmesi nedeniyle yol levhaları değiştirildiğini belirten Bakan Adil Karaismailoğlu, “2019 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan trafik ekipmanlarında meydana gelen hasarlar sonucu 3.664 adet tutanak düzenlenmiştir. 2.889 adet tutanak ile sigorta şirketlerinden tahsilatlar yapılmış olup, geri kalan tutanakların hukuki işlemleri devam etmektedir” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Diğer yandan otoyollar; transit trafiğe tahsis edilen, belirli yerler ve şartlar dışında giriş ve çıkışın yasaklandığı, yaya, hayvan ve motorsuz araçların giremediği, ancak, izin verilen motorlu araçların yararlandığı ve trafiğin özel kontrole tabi tutulduğu karayollarıdır. Yol yapım, bakım ve onarım çalışmaları sonucu kapatılan ve trafiğin alternatif bir güzergâhtan sağlandığı durumlarda ise, sürücülerin kapalı olan yola girişlerini önlemek için şehir isimleri geçici olarak kapatılmaktadır” açıklamasında bulundu. 

CAYDIRICI ÖNLEMLER ALINMALI 

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise karayolları ile otoyollardaki işaret ve yol levhalarına verilen hasarla oluşan kamu zararın küçümsenmeyecek kadar büyük boyutlara ulaştığına dikkat çekerek, “Bilerek yapılan zararlarla ilgili daha caydırıcı tedbirler alınması gerekir. Kimi bölgelerde ateşli silahla zarar verilen levhalar var. Canı sıkılan levhayı hedef tahtası yapmış. Yol levhasına dahi keyfi zarar verenler belirlenip zarar tahsil edilmelidir. Kamu malına verilen zarar sonuçta vatandaş vergisi ile oluşan hizmete verilen zarardır. Bu konuda kamu spotu ve gerekli eğitim çalışmalarının yanında caydırıcı önlemler alınmalıdır ” ifadelerini kullandı. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.