Gerçek Muhabir

Öztunç: "İki Bakanın Da Atatürk Havalimanı'na İnmeleri Gerçeğe Işık Tutuyor!"

PARLAMENTO

İstanbul’u etkisi altına alan kar yağışı sonucunda, yeni yapılan İstanbul Havalimanı ve Kuzey Marmara Otoyolu’nda mağdur olan vatandaşların ve yabancı uyruklu yolcuların kaderleriyle baş başa bırakılması tepki çekti. Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, iki bakanın zorlu hava şartlarında yeni havalimanına değil de, kötü koşullara karşın planlı yapımıyla ön plana çıkan Atatürk Havalimanı’na inmelerine dikkat çekti. CHP’li Öztunç, “İstanbul Havalimanı’nın ve Kuzey Marmara Otoyolunun, Ulaştırma Bakanlığı ile Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu arasındaki sözleşmeleri neden kamuoyuna açıklanmamaktadır? Araç ve uçuş trafiğini engelleyecek kar birikintilerinin temizlenmesi sorumluluğu kime aittir?” Dedi.

CHP, Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç’un girişimiyle kar yağışı neticesinde daha net anlaşılan, İstanbul Havalimanı ve bağlı ulaşımında yaşanan temel sorunları Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Öztunç, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun zorlu hava şartlarında yeni İstanbul Havalimanı’na değil de Atatürk Havalimanı’na inmelerinin gerçeğe ışık tuttuğunu belirtti.

“YENİ HAVALİMANININ KARAYOLU DIŞINDA BAŞKA ALTERNATİFİ YOK”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunan Öztunç, “İstanbul Atatürk Havalimanı dünyanın en donanımlı havalimanlarından birisiydi. Yüzde 100 kapasite ile çalışıyordu, altyapısı kuvvetliydi, lojistik avantajları vardı. Hemen altından raylı sistem geçiyordu. Marmara’ya yakın olduğu için Karadeniz kıyısındaki bir havalimanından çok daha elverişli meteorolojik koşullara sahipti. İstanbul’a gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun Atatürk Havalimanı’na inmeleri bu havalimanının ne kadar iyi bir konumda olduğunu bir kez daha göstermiştir. Ancak yeni yapılan İstanbul Havalimanı’nda karayolu dışında başka bir çıkış alternatifi olmaması, Raylı sistem ve metro bağlantısı olmadığından insanlar mahsur kalmıştır. Havalimanında oluşan kar günlerce temizlenememiş uçak seferleri günlerce aksamıştır. Kuzey Marmara Otoyolunda da araçlar mahsur kalmış, trafik tamamen durmuştur.” İfadelerini kullandı.

Öztunç’un Bakan Karaismailoğlu’ndan Kamuoyu Adına Yanıt Beklediği Sorular Şu Şekilde Oldu;

- Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubunun yaptığı Kuzey Marmara Otoyolu ve İstanbul Havalimanının iklim değişikliğinden kaynaklanan aşırı yağışlar (kar, yağmur) ve fırtına gibi afetlerde oluşacak hasarın giderilmesi, araç ve uçuş trafiğini engelleyecek kar birikintisinin temizlenmesi ile ilgili sorumluluğun kimde olduğuna dair Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile konsorsiyum arasındaki sözleşmede herhangi bir madde var mıdır?

- İstanbul Havalimanın ve Kuzey Marmara Otoyolunun, Ulaştırma Bakanlığı ile Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu arasındaki sözleşmeleri neden kamuoyuna açıklanmamaktadır?

- İstanbul Havalimanı ve Kuzey Marmara otoyolu işletmesi gerekli olan bakım ve risk yönetimini gösterememiş olduğu ortada iken verilen araç, yolcu ve finansman garantisi aynı koşullarda devam edecek midir? Otoyol ve havalimanı işletmecilerine herhangi bir cezai müeyyide uygulanacak mıdır?

- İnsanların uçaktan havalimanına gidemeyecek kadar uçak içinde saatlerce mahsur kalmıştır. Uçaklar neden körük sistemine yanaşamamışlardır? Pistin karla kaplı olmasının ve karların temizlenmemesinin sorumluluğu kime aittir?

- İstanbul Havalimanının nihai ÇED raporunda hortum, aşırı yağışlar ve fırtınalar gibi risklere karşı hangi önlem ve değerlendirmeler yer almaktadır?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.