Gerçek Muhabir

Milli Eğitimde kadın çalışan çok yönetici yok

PARLAMENTO

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Gamze Taşcıer’in Milli Eğitim Bakanı’nın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesi eğitimde bir gerçeği daha gözler önüne serdi.

Önerge cevabına göre Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı çalışanların %53’ü kadın olmasına rağmen, yalnızca iki ilin ve on iki ilçenin Milli Eğitim Müdürünün kadın olduğu ortaya çıktı. Duruma tepki gösteren Taşcıer, “Kadın çalışanlar çoğunlukta olmasına rağmen il müdürlüğü seviyesinde kadın yöneticilerin sayısı yüzde 2 buçuğa bile varmıyor. İlçelerde durum daha vahim. İlçe müdürleri arasında kadın sayısı yüzde 1,3 seviyesinde. Bu nasıl bir zihniyetin milli eğitimi yönettiğini çok net ortaya koyuyor.” dedi.

SADECE İKİ İLİN MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ KADIN!

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Milli Eğitim Bakanı’na bir soru önergesi vererek bakanlığa bağlı kadın ve erkek çalışan sayıları ile kadın yönetici sayılarını sormuştu. Gelen cevaba göre bakanlığa bağlı 548.858 kadın, 479.027 erkek personel çalışmakta iken, yönetici sayılarında kadınların azlığı dikkat çekti. Taşcıer’e gelen cevapta, Milli Eğitim Bakanlığı’nda 16 Daire Başkanı, 1 Genel Müdür, 2 İl Milli Eğitim Müdürü, 13 İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı, 25 İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü, 12 İlçe Milli Eğitim Müdürü, 132 İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü, 2 bin 904 okul müdürü ve 13 bin 291 müdür yardımcısı çalıştığı belirtildi.

KADIN OKUL MÜDÜRÜ ORANI YALNIZCA YÜZDE 5.3

Kadın çalışan sayısının erkeklerden fazla olmasına rağmen yönetici pozisyonunda kadınların yok sayıldığına dikkat çeken Taşcıer, “Türkiye’de 54 bin 36 devlet okulu bulunuyor ancak yalnızca 2 bin 904’ünde müdürün kadın olduğu anlaşılıyor. Yani okulların sadece yüzde 5.3’ünde kadın müdür var. Bu apaçık bir ayrımcılığın ilanı olmakla birlikte, aslında bir zihniyetin de yansımasıdır. Hem iktidarın hem de bakanlığı yönetenlerin nasıl erkek egemen bir zihniyet içerisinde olduklarının, kadınların yöneticilik yapmasına tahammül edemediklerinin kanıtıdır.” ifadelerini kullandı. Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınladığı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2020 raporunu hatırlatan Taşcıer, “Cinsiyet eşitsizliğinde Türkiye 153 ülke arasında 130. sırada bulunuyor. Etiyopya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Burkina Faso gibi ülkelerden dahi geride bir Türkiye var. Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki kadın yönetici sayısı da bu sıralamayı doğrular nitelikte. Böyle bir ortamda çocuklarımıza kadın-erkek eşitliği nasıl öğretilebilir? Lafa gelince kadınlar baş tacı kalıplarının dilden düşmediği ancak gerçekte kadının yok sayıldığı bir düzen yaratıldı. Çağ dışı kalması gereken bir zihniyetle mücadele ediyoruz.” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.