Gerçek Muhabir

“Manisa'da Son Üç Ayda Bine Yakın Esnaf Kepenk Kapattı”

PARLAMENTO

Bakan Pekcan, CHP’li Başevirgen’in önergesine verdiği yanıtta, Manisa’da 1 Ocak 2020 ile 30 Eylül 2020 tarihleri arasında 2 bin 79 esnafın sicilden terkin işlemi yaptırdığını söyledi. Başevirgen, “Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nden aldığımız son rakamlara göre bu sayı 2 bin 995’ e ulaştı. Manisa’da sadece üç ayda bine yakın esnaf daha kapısına kilit vurdu. Bu rakam her geçen gün artmaya devam ediyor.” Dedi.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle bir önergesi vermiş, Ocak 2020 ile Eylül 2020 arasında Türkiye’de ve Manisa’da kapanan esnaf sayısını sormuştu.

"Ne Yiyip Ne İçiyorsunuz Diye Soran Olmadı”

Son bir yılda 100 bin esnafın iflas ettiğini, her gün ise ortalama 273 esnafın kepenk indirdiğini söyleyen Başevirgen, " Bizler sürekli sahadayız. Boş dükkanların haddi hesabı yok. Esnaflardan dükkanını açabilen de açtığına pişman çünkü günlük kazancı o gün harcadığı elektrik ve su faturasına bile yetmiyor. ‘Bin bir umutla açtığımız iş yerlerimizi borç içinde kapatmak zorunda kalıyoruz. Açsak zarar, açmasak açlık kıskacındayız. Ne yiyip ne içiyorsunuz diye soran olmadı.’ diyorlar” dedi.

“Türkiye Tablosu Giderek Ağırlaşıyor”

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’in soru önergesinde Türkiye geneline ilişkin verileri de paylaşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2002-2019 yılları arasında Türkiye’de 2 milyon 234 bin 486, 1 Ocak 2020 ile 1 Eylül 2020 arasında ise 69 bin 718 işyerinin kapandığını söyledi.

Açıklanan son 1 yıllık rakamın ise 99 bin 588’e ulaştığını belirten Başevirgen, “ 2020’ nin ilk 9 ayında 69 bin 718 esnaf kepenk kapatmıştı. 2020’ nin tamamında kapanan esnaf sayısı ise 99 bin 588 olarak açıklandı. Bu rakamlara göre ilk 9 ayda kapanan toplam esnaf sayısının yüzde 43'ü oranında esnaf son 3 ayda kepenk indirmiş. Tablo her geçen ay katlanarak artmaya devam ediyor. Bu da esnafın her geçen gün daha kötüye giderek umudunu kaybettiğini, bu iktidardan beklentisinin kalmadığını gösteriyor. Ne yazık ki 2021'in her ayı, bir önceki aydan daha kötü olacak. Bu içler acısı tablonun sorumlusu iktidardır.” Dedi.

“Esnaf İkinci Dalgadan Çıkamayacak”

Pandemi başladığından beri kısıtlamalardan en çok etkilenen kesimlerin başında esnafların olduğunu belirten Başevirgen, “ İlk kapanmada 75 gün, ikinci kapanma kararının ardından ise halen kapalı olan esnaf, dükkanını ne zaman açacağını bilmiyor. Halkbank tarafından esnafa verilen faizli kredilerin Haziran ayına kadar erteleneceği müjde olarak duyuruldu. Esnaf borç, faiz ve kredi arasında sıkışıp kaldı. Günlük 33 TL ile hayatta kalması beklenen binlerce mağdur var. Ekmek teknesi kapalı olan esnaf borcunu yine ödeyemeyecek. Bu zor şartlar altında işletmelerin büyük bir kısmı pandeminin yaşandığı ikinci dalgadan çıkamayacak. Verilen rakamlar da durumun vahametini ortaya koyuyor.” Dedi.

“Esnafa Verilen Destek Sarayın 1,5 Yıllık Masrafı”

Günlük 10 milyon TL harcayan sarayın 1,5 yıllık masrafının, esnafa verilen destek miktarına denk geldiğini belirten Başevirgen, “İktidarın esnafa verdiği “sözde destek paketinin” yanı sıra biriken faturaları, SGK ve BAĞ-KUR Prim borçları, sicil affı için herhangi bir açıklama yok. Genelgeyle kapatılan yeme-içme işletmelerine kamu bankaları icra takibi başlattı. Esnaflarımıza yönelik icra işlemlerinin durdurulması için bir çalışma yok. Sadece verilen faizli kredilerin ötelenmesi ve vergi ertelemesi esnafı bu darboğazdan kurtarmaz. İktidar sırça köşklerinden ve saraylarından çıkarak vatandaşın ve esnafın yaşadığı büyük mağduriyeti artık görsün. ” İfadelerini kullandı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.