Gerçek Muhabir

Maarif Müfettişleri mülakat sınavlarında yaşanan şaibelerin Meclis’te araştırılmasını istedi

PARLAMENTO

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Eskişehir Milletvelili Prof. Dr. Gaye Usluer, Meclis Başkanlığı’na verdiği araştırma önergesiyle Maarif Müfettişlerinin atamaları için yapılan sözlü sınavın araştırılmasını talep etti...

Usluer, sınavların sesli ve görüntülü kayıt altına alınmasını ve mülakatı yapan görevlilerin de bir maarif müfettişine mülakat yapabilecek nitelikte ve tarafsızlıkta olması gerektiğini ifade etti.

Usluer, Maarif Müfettişliği sınavları hakkında yapılan değişikliği şöyle özetledi; “09.12.2016 tarihli ve 29913 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, 02.12.2016 tarihli ve 6764 sayılı “Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hükümleri gereğince Milli Eğitim Bakanlığı Maarif Müfettişliği mülakat sınavı yapılmıştır. Sınav sonuçları gereğince Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışan 2304 Maarif Müfettişlerinden 500’ünün Bakanlık Maarif Müfettişi olarak atanması öngörülmektedir. Kanuni düzenleme sonucunda müfettişlik, Bakanlık Maarif Müfettişi ve Maarif Müfettişi olarak görev ve yetkileri açısından ikiye ayrılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan Bakanlık Maarif Müfettişliği sınavı mülakat esasına dayalı olarak yapılmıştır. Atamalar da sadece mülakat puanı esas alınarak yapılacaktır. Bakanlık Maarif Müfettişliği sınavına yaklaşık 1800 Maarif Müfettişi katılmıştır.”

ŞAİBELERLE DOLU BİR SINAV DAHA

Usluer Bakanlık Maarif müfettişliği mülakat sınavı şaibelerle dolu olduğunu ifade ederek, “Oluşturulan mülakat komisyonunda Teftiş Kurulu Başkanlığında görevli Maarif Müfettişi unvanındaki Daire başkanları görev almıştır. Aynı unvanda görev yapan çalışanların eşit konumdaki Maarif Müfettişlerini sınav yapması hukuksal açıdan mümkün değildir. Ayrıca sınav komisyonunda görev yapan kişiler de aynı komisyon tarafından mülakat sınavına alınmıştır. Bu uygulamanın objektif olma olasılığı yoktur. Komisyonda görevli Maarif Müfettişlerinin aynı komisyonlar tarafından sınav yapılması hukuksuzdur. Ayrıca; mülakat komisyonlarında sınav esnasında sesli ya da görüntülü kayıt yapılmamıştır. Sübjektif kriterler içeren sözlü sınav şaibelerle doludur. 4 ay sonra emekli olacak bazı Maarif Müfettişleri sınav kazandırılarak Bakanlık Maarif Müfettişi yapılmıştır. Aynı puanda olan kişilerin farklı sıralamalarda olduğu, mülakat sınavında sorulan soruların yasal çerçevede belirlenmiş konuları ölçecek nitelikte olmadığı hususunda ciddi bilgiler mevcuttur. Siyasal iktidara yakınlığı ile bilinen onlarca Maarif Müfettişi, Bakanlık Maarif Müfettişi olarak sınav kazandırılmıştır. Maarif Müfettişliği bir kariyer mesleğidir. Maarif Müfettişleri yazılı ve sözlü sınavı kazandıktan sonra 3 yıl Maarif Müfettiş yardımcılığı yapmaktadırlar. Maarif Müfettiş yardımcılığından sonra yapılan yazılı sınavda başarılı olanlar Maarif Müfettişi olarak atanmaktadırlar. Hal böyle iken, sesli ya da görüntülü kaydın olmadığı, kanunda belirtilen hususların ölçme kriterleri içerisinde olmadığı, sübjektif kriterlerin hakim olduğu, yazılı sınavın olmadığı bir ölçme yöntemi kullanılmıştır” dedi.

SÜRECİN TAKİPCİSİ OLACAĞIZ

Usluer, konuyla ilgili kendisinin hem meclis kürsüsünden yaptığı konuşmaların hem de verdiği araştırma ve soru önergelerinin mağdur edilen maarif müfettişlerine umut olduğunu söyleyerek şunları ifade etti: “Bizim bu sorularımızdan haberdar olan Maarif müfettişleri konuyla ilgili bireysel dava açtılar, konuyla ilgili hak arama yoluna gittiler. Biz de sürecin takipçisi olacağız. Sadece mülakat yöntemi ile ilgili yapılan sınavlarla (Milli Eğitim Bakanlığı şube müdürlüğü sınavı) ilgili Danıştay’da açılan davalarda; Danıştay 5. Dairesinin 2013/8367 Esas ve Danıştay 2. Dairesinin 2013/10363 Esas sayılı yürütmeyi durdurma kararları verilmiştir. Her iki kararda da özetle, "Şube Müdürlüğü atamaları için; sadece sözlü sınavla atama yapılamayacağı, objektif olan yazılı sınavının değerlendirme dışı bırakılamayıp belirleyici olması gerektiğinden söz edilmiştir." anılan Danıştay kararlarının uygulanmaması üzerine MEB aleyhine 100'lerce dava açılmıştır.

SADECE MÜLAKAT SINAVINA BAĞLI ATAMA YAPILAMAYACAĞI AÇIKTIR

Usluer, Danıştay Kararında; MEB Taşra Şube Müdürlüğü atamalarında hukuka uyarlılık bulunmadığını, kişinin başarı sıralamasının sadece sözlü puana göre yapılamayacağını, adayın yazılı ve sözlü puanlarının birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirtmiş ayrıca yapılan 1709 şube müdürlüğü atamasını sadece sözlü sınav esas alınarak yapıldığı için İptal etmiştir. Danıştay dairelerinin verdiği kararlara bakıldığında sadece mülakat sınavına bağlı atama yapılamayacağı açık ve net olarak vurgulanmıştır. İlgili kararlara da dayalı olarak sadece mülakat sınavına dayalı atama yapılamayacağı açıktır” ifadelerini kullandı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.