Gerçek Muhabir

Lojmanlar çürütülüyor: Elektrik Üretim A.Ş.’nin 518 lojmanı atıl kaldı

PARLAMENTO

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na, özelleştirilen Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü santrallerine ait lojmanların akıbetine sordu.

Önergeyi yanıtlayan Bakan Fatih Dönmez, santrallere ait 4 ildeki 1108 lojmandan 590’ının faal olarak kullanıldığını açıkladı. Bakan Dönmez’in verdiğini yanıta göre 518 lojman atıl kaldı.

 

EÜAŞ’IN LOJMANLARI NE DURUMDA?

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Santral özelleştirmelerinden sonra o bölgelerde kullanılan EÜAŞ’ta kalan lojman ve sosyal tesislerin sayısı ve illere göre dağılımı nasıldır? Kullanılan lojman ve sosyal tesislerin sayısı ve kullanılmayan lojman ve sosyal tesis sayısı ayrı ayrı ne kadardır? Lojmanların bakım, onarım ve yönetim giderleri 2018 ve 2019 yıllarında ne kadar olmuştur? Lojmanların nasıl değerlendirilmesi düşünülmektedir?” şeklindeki sorularına yanıt istedi.

 

1108 LOJMANDAN 590’I FAAL

 

Bakan Dönmez, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta, “Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürlüğüne ait santralların özelleştirilmesinden sonra kullanılmakta olan Zonguldak ilinde 252 adet lojman, 2 adet sosyal tesis; Kırklareli ilinde 292 adet lojman, 2 adet sosyal tesis; Manisa ilinde 346 adet lojman, 3 adet sosyal tesis; Bursa ilinde 218 adet lojman, 1 adet sosyal tesis bulunmakta olup toplam 1108 lojmandan 590 adedi fiilen kullanılmaktadır” açıklamasında bulundu.

 

Sosyal tesislerin ve lojmanların bakımının ödeneklere bağlı kalınarak ilgili mevzuatı göre yapıldığını anlatan Bakan Dönmez, “Atıl durumda, boş ve ihtiyaç fazlası olan konutlardan diğer Kamu Kurum ve Kuruluş mensupları yararlandırılmaktadır” dedi.

 

Bakan Dönmez, 17.04.2018 tarihi Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 385 Sayılı Milli Emlak Genel Tebliği ile kamu konutlarının ekonomiye kazandırılmasına ilişkin usul ve esaslar doğrultusunda gerekli çalışmaların yapıldığını da sözlerine ekledi.

 

GÜRER: “MİLLİ SERVETİ ÇÜRÜTMEYİN”

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise milli servet olan sosyal tesis ve lojmanların çoğunluğunun atıl kalmasının üzüntü verici olduğunu söyledi. Sadece Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda değil, diğer pek çok kamu kurumuna ait sosyal tesis ve lojmanların benzer şekilde adeta harabeye dönmüş durumda olduğunu ifade eden Gürer, bunların ekonomiye kazandırılması için alınmış olan tedbirlerin kâğıt üzerinde kaldığını ifade etti. Gürer, özeleştirme süresinde binlerce lojman boş kalıp çoğunun kullanılmaz hale geldiğini ve hali hazırda farklı bakanlıklarda atıl lojmanların bulunduğunu, son yıllarda çok sayıda lojmanında yıkıldığını da belirtti. Milyarlık yatırımlar ne yazı ki gereği gibi kullanılmayıp çürümeye terk edilmiştir. Sayıştay raporlarında da farklı KİT ve kuruluşlarda lojman konusu yer almaktadır. Kimi yerde boş lojman giderleri Ayrıca kurum için yük oluşturduğu da görülmektedir.” diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.