Gerçek Muhabir

Limanların 49 Yıllığına Özelleştirilmesini İçeren Madde Geri Çekildi

PARLAMENTO

AKP’nin Meclis’te sunduğu 23 maddelik torba yasa teklifinde limanların 49 yıllına özelleştirilmesinin önünü açan madde Plan ve Bütçe Komisyonu’nda metinden çıkarıldı. Komisyonda "eşit yurttaşlık" kavramı üzerinden AKP ve HDP milletvekilleri arasında bölücülük tartışması yaşandı. Tartışmamın ardından AKP İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, teklifin limanların özelleştirilmesini düzenleyen dokuzuncu maddesini geri çektiklerini açıkladı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AKP’nin Meclis’e sunduğu Vergi Usul Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülüyor. Yayın ve yürürlük de dahil 23 maddeden oluşan torba tekliften, limanların 49 yıllığına özelleştirilmesinin önünü açan madde çıkarıldı.

Görüşme sırasında usule ilişkin söz alan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Aleviliğin torba içerisine “atıldığını” kaydederek, AKP’nin kamuoyunda torba yasa olarak bilinen ve birçok ayrı kanundaki düzenlemeyi tek bir teklifle yapma usulünü eleştirdi. Turan, şunları söyledi:

“Burada tabii, en fazla usulsüz olan şey ise kadim bir problem olan Alevilerin sorunlarının bu torbanın içerisine atılmış olması. Açık söylemekte fayda var, bir Alevi olarak söylüyorum bunu, herhâlde konuşmaya hakkım vardır bir Alevi olarak, yani bu kadar kadim tarihsel, sos yal ve hatta siyasal boyutları olan bir meseleyi bir torbaya tıkıştırmanın, her şey bir yerine, siyasi nezaketle alakası yok. Bu usulsüzlüğü ortadan kaldırmanın tek bir yöntemi vardır, bunu müstakil bir yasa formuna evirmek ve bunu bundan sonra konuşmak . Biz tabii, görüyoruz, baktığımızda hangi kaygıyla yapıldığını görüyoruz; şurada seçime çok az bir zaman kaldığından dolayı Alevilerin oylarını AKP’ye kanalize etmenin bir yöntemi olarak bu kullanılıyor ama emin olun ki sizin açınızdan da sorunlu çünkü Aleviler bunu satın almazlar, Aleviler buna ikna olmazlar.”

“AŞAĞILAYICI BİR DİLLE BÖYLE BİR KAVRAM İFADE EDİLİYOR”

Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, Turan’ın “torba” eleştirisine itiraz ederek, şöyle konuştu:

“Bu ifade resmî bir ifade değil, toplumda yerleşik olarak kullanılan bir ifade, zaman zaman hepimiz kullanabiliyoruz ama bu doğru bir ifade değil. Bizim burada esas olarak , resmî olarak yaptığımız ‘Çeşitli kanunlarda değişiklik gerektiren kanun teklifleri’ bunu tartışıyoruz. Tırnak için de işte, kamuoyunda, medyada ‘torba kanun’ olarak ifade ediliyor, biraz da böyle aşağılayıcı bir dille, eleştirel bir dille yaklaşıldığı için bu usule böyle bir kavramla ifade ediliyor ama bu resmî bir kavram değil, doğru b ir kavram da değil; bizim yaptığımız çeşitli kanunlarda aynı anda değişiklik yapan bir kanun teklifini müzakere etmektir.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.