Gerçek Muhabir

Gürer: “Süper teşvikli firmanın Bor’da yapacağı yatırımının akıbeti ne oldu?”

PARLAMENTO

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, süper teşvikten faydalanacağı açıklanan 19 firma arasında yer alan bir firmanın, 2019’da Bor’da  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla temeli atılan güneş enerjisi panel üretim tesisinin akıbetini, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a sordu. CHP Milletvekili Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Varank, söz konusu firmanın ortaklık görüşmelerinin devam ettiğini belirterek, bugüne kadar herhangi bir yatırım yapılmadığı için firmaya herhangi bir desteğin de sağlanmadığını belirtti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor Karma ve Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde 2019 yılında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla güneş enerjisi panel üretim tesisinin temelinin atıldığını anımsattı. 

Temeli atan firmanın, Türkiye’de süper teşvikten faydalanacağı açıklanan 19 firma arasında yer aldığını hatırlatan Gürer, temel atılırken, tesisin 6 ay içinde faaliyete geçeceği ve ilk etapta 1500, yıllar içinde de 5 bin kişinin istihdam edileceğinin belirtildiğini ifade etti. 

Aradan geçen süre içinde temel haricinde herhangi bir yatırımın yapılmadığının gözlendiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, “Buranın süresinin daha olduğu verilmiş olan yanıtta yer almasına rağmen, ne zaman yatırımın başlayacağı ya da durumunun ne olduğu -devre dışı mı kaldı- açıklanması gerekiyor. Bizim edindiğimiz bilgilere göre, bu yatırımdan vazgeçildiği söyleniyor. Öyle olunca seçim öncesi bir Bakanın gelip temel attığı, böylesi önemli bir yatırım neden yapılmıyor? ”şeklinde soru yöneltti.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorusuna yanıt veren Sanayi ve Ticaret Bakanı Mustafa Varank, Söz konusu yatırımcı firmanın ortaklık görüşmeleri devam ettiğini açıkladı.

Bakan Varank, gerek vergisel gerek nakit desteklerden yatırım yapıldıkça yararlanılabildiğine dikkat çekerek, “Yatırım gerçekleştirilmedikçe söz konusu firmaya herhangi bir destek sağlanmamaktadır. Dolayısıyla, bu yatırım için devletin kasasından çıkan tek kuruş bulunmamaktadır. Bununla birlikte, yatırımın gerçekleşebilmesi için Bakanlığımızca her türlü kolaylık sağlanmaktadır” açıklamasında bulundu. 

Bakan Varank, CHP Milletvekili Gürer’in sorununa verdiği yanıtta şu değerlendirmelerde bulundu: 

“Teşvik sistemi kapsamında OSBTer bulunduğu bölgenin bir alt bölge desteğinden yararlanmaktadır. Eğer ilçe bazlı teşvik sisteminde yer alan bir ilçenin OSB’sinde yatırım yapılıyorsa iki alt bölge desteğinden yararlanıl aktadır.

Niğde-Bor Karma ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin İlave Alanı 2021 yılı Yatırım Programında “400 hektar altyapı+Arıtma” karakteristiği ve 39.248.000 TL ödenekle yer almaktadır. Altyapı Yapım İşi ve AG-YG Elektrik Şebekesi Yapım İşi inşaatı devam etmektedir.

Ayrıca; Niğde II. OSB ve Niğde OSB 2. Ve 3. tevsii alanın yapımına ilişkin talepler 2022 yılı yatırım programı teklif çalışmasında değerlendirilecektir.”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise temel atılmasının üzerinden yaklaşık 3 yıl geçtiği halde herhangi bir çalışma yapılmadığına dikkat çekerek, “Sayın Bakan firmanın, ortaklık görüşmelerinin devam ettiğini belirtiyor. Ancak temel atılan yerin başka bir firmaya başka bir yatırım için veriliği söyleniyor.Bakan açıklaması gerçekçi bilgiler içermeli idi.Akibeti belirsiz yatırımı seçim öncesi bakana attırıp üç yıldır çivi çakmadan bırakmak yakışmıyor açıklamasında bulundu. 

KİM NE DEMİŞTİ

Üç yıl önce Temel atma töreninde konuşan EkoRE CEO’su Serhan Süzer proje ile Türkiye’ye 700 milyon ABD Doları sermaye girişi sağlayacaklarını ayrıca Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirileceğini söyledi.

Fabrikanın inşa edileceği alanının 2 GW’lık üretim kapasitesine uygun olduğunu da belirten Süzer, gerektiği takdirde üretim kapasitesinin bu seviyeye çıkarılabileceğini ayrıca üretimlerini uzun vadede %80 oranında ithal etmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez törende yaptığı konuşmada şunları kaydetti;

‘’Yenilenebilir enerji alanında Türkiye’yi model ülke haline getireceğiz. Sadece yenilenebilir enerji üretiminde değil teknolojilerinde de söz sahibi olmak istiyoruz. Türk mühendis ve işçisinin akıl teri ile ıslattığı fikirler, dünyanın her yerine ‘Made In Turkey’ damgalı güneş panelleri ve rüzgar türbinleri ile taşıyacak. Artık enerji politikalarında mümkün olduğunca ithalata yer olmayacak. Bu ve bunun gibi yatırımlarımızla Türkiye, enerji teknolojilerinde merkez ülke konumuna gelecek. Enerji teknolojileri bu anlamda Türk ekonomisinin değişim ve dönüşümünde başrolü oynayacak.” dedi. Hem enerji hem de teknoloji bağımlılığını azaltma noktasında ihtiyaç duyulan adımların birer birer atıldığını anlatan Bakan Dönmez, şöyle devam etti: “Bu güzide tesisimiz, dinamik hale getirdiğimiz yenilenebilir enerji sektörüne dinamizm katacak, benzer vizyoner ve güçlü projelerin de hızla artarak hayata geçmesine cesaret verecektir.’’dedi ve tesis attığı temel olarak kaldı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.