Gerçek Muhabir

Gürer: “Marketlere kesilen para cezasının tamamı, çiftçiye tohum ve gübre parası olarak dağıtılmalı”

PARLAMENTO

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, ülkemizde tarımdaki olumsuz tablo ve üreticilerin yaşadığı sorunların tersi yönünde açıklamalarda bulunmasını eleştirdi. Bakan Pakdemirli’nin son zamanlarda yaptığı "İhracatımız ithalatımızı geçti.", "Çiftçimize biz iyi taban fiyatı verdik.", "Gübrede desteği artırdık.", “Çiftçilerimiz mutlu.” gibi açıklamaların gerçekleri yansıtmadığını belirten Gürer, “İlginç bir Tarım ve Orman Bakanımız var. Kendisi son dönemlerde söylediği sözleri hiç söylemese belki daha hayırlı iş yapmış olacak.” İfadelerini kullandı.  Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında ayrıca zincir marketlere kesilen 2 milyar 700 milyon TL tutarındaki paranın tamamının, çiftçilere gübre ve tohum desteği olarak dağıtılması önerisinde de bulundu. 

GÜRER, TBMM GENEL KURULU’NUN TARIM BAKANINI ELEŞTİRDİ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında, son zamanlardaki, inandırıcı olmadığını iddia ettiği sözleri üzerinden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye eleştirdi. Pakdemirli’nin pembe tablo çizmeye çalıştığını ifade eden CHP Milletvekili Gürer, gerçeklerle Bakan Pakdemirli’nin yaptığı açıklamaların birbirine zıt olduğunu kaydetti. 

BAKANIN SÖZLERİ GERÇEKLERİ YANSITMIYOR 

“Tarım Bakanı Pakdemirli, son zamanlarda sarfettiği sözleri hiç söylememiş olsa daha hayırlı iş yapardı” diyen Ömer Fethi Gürer, Bakan Pakdemirli’nin "İhracatımız ithalatımızı geçti." Şeklindeki sözlerinin gerçekleri yansıtmadığını ifade etti. Gürer, “Yurt dışından ithal ettiğimiz buğdayın, arpanın yani gıdayla ilgili daha sonra, Dahilde İşleme Rejimi kapsamında yurt dışına sattığımız ürünlerin Türkiye'ye girişindeki gümrük sıfırlanıyor. Gümrüğün sıfırlanmasının ötesinde, yurt dışından aldığımız ürün yurt içinde sanayiciye daha düşük fiyatla veriliyor. Bunların kayıpları, Toprak Mahsulleri Ofisinin bu anlamdaki zararı, gümrük vergi kayıpları ele alınsa ihracatımızın ithalatı geçip geçmediğini daha somut görmüş oluruz” dedi. 

BAKAN “İYİ TABAN FİYATI VERDİK” DİYOR AMA…

Pakdemirli’nin “çiftçilerin mutlu olduğu” ve ”iyi taban fiyatı verdik” şeklindeki sözlerini de eleştiren CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, “Ekmeklik buğdayda 2.250 lira verildi, makarnalık buğday 2.450 lira verildi, arpada da 1.750 lira taban fiyat verildi. Sayın Bakan kamuoyunun önüne çık da bir söyle, bu mutlu çiftçinin ne kadarı Toprak Mahsulleri Ofisine bu fiyattan ürün verdi? Çünkü çiftçi Toprak Mahsulleri Ofisine ürün vermediği için sürekli ithalat yapmak zorunda kalıyorsunuz. Arpada tarihin en yüksek ithalat rakamına eriştiniz. Arpa ithalatımız 2 milyon tonu geçti. Peki, arpayı yurt dışından kaçtan alıp geliyorsunuz? Yurt dışından arpaya verdiğiniz para da 3.180 lira. Yani bizim çiftçimize vermediğiniz desteği yabancı çiftçiye veriyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Şu anda, ülkemizin yurtdışından 11,5 proteinli buğday alabildiğini anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “16 protein değerindeki buğdayı dahi alıp gelemiyoruz. Neden? Yurt dışına, Rusya'ya buğday satan Türkiye, yurt dışından buğday almak zorunda. Yurt dışından buğday almak zorunda olan Türkiye'nin o fiyatlarla ürünü getirip piyasaya verebilme şartları yok. Örneğin, ekmeklik buğdayın dışında, makarnalık buğday ithal edemiyoruz. İthal edemememizin nedeni: Fransa'da 500 doları, Kanada'da 700 doları geçmiş, biz, çiftçiye 2.450 lira taban fiyat verdik” şeklinde konuştu.

BU MANTIKLA GİDERSE TARIM TAMAMEN BİTER 

Tarımda, bu mantıkla gidilmesinin önümüzdeki yıllarda sorunların daha da artmasına neden olacağı uyarısında bulunan CHP Milletvekili Gürer, “ Tezelden ben, Bakana bir öneride bulunayım: Marketlerde fahiş fiyat için 2 milyar 700 milyon liralık bir ceza kesti; bunu niye kesti? Vatandaşa pahalı ürün satıldı diye kesti. O zaman devlet alıp bu parayı kendi hazinesine koymasın; ne yapsın? Çiftçiye ücretsiz tohum ve gübre parası olarak bunu dağıtsın çünkü vatandaştan geleni çiftçiye verelim, onların ekim yapmasını sağlayalım” diye konuştu. 

DEKAR BAŞINA DESTEK 4 LİRA ARTTI, GÜBREYE 370 LİRA ZAM GELDİ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de tarlalara gittiğini, çiftçilerin gübre atmadan buğday ektiğini belirterek, “Önümüzdeki yıl bu nedenle rekolte düşecek, sıkıntılar daha da katlayacak. Yine, Bakanın ilginç bir açıklaması var, Bakan Bey diyor ki: "Gübrede desteği artırdık." Ne kadar artırdın Sayın Bakan? 1 dekara 4 lira artırdın. Peki, 1 dekarda harcanan gübre ne kadar zam gördü? 370 lira zam gördü. E, senin 4 lirayla o çiftçi o gübreyi nasıl alsın? Elektriği artırıyorsunuz, mazotu artırıyorsunuz, tohumu, gübreyi, ilacı artırıyorsunuz, çiftçiye "Her yeri ek." diyorsunuz. Bu anlayışla o çiftçi nasıl ekim yapsın? Girdi fiyatlarını bu kadar artırarak ülkenin çiftçisine "Bu işi yapma." diyorsunuz; yetmiyor, kredi borçlarını ödeyemeyenlere haciz götürüyorsunuz, çiftçiyi o yönlü de mağdur ediyorsunuz. İçinde bulunduğumuz koşullarda tarım, tarihinin en zor sürecini geçiriyor ama unutmayın ki hava gibi, su gibi gıda da ihtiyaçtır” açıklamasında bulundu.

RAKAMSAL VERİLERLE GÜBRE ZAMLARI

CHP Milletvekili Ömer Fetih Gürer, gübreye son bir yılda gelen yüksek zamlarla ilgili olarak da şu verileri paylaştı:

“Üre gübre 2020 Haziranında 1.800 liraydı, bugün 9.100 lira; DAP gübre 2020 Haziranında 2.250 liraydı, bugün 8 bin lira; 20 -20 gübre 2020 Haziranında 1.680 liraydı, şu anda 5.570 lira; CAN gübre 2020 yılında bin liraydı, bugün 5.860 lira. Bu, girdilerden yalnızca gübre. Ya, sulama suyunu yer altından çıkarıp elektriğe para veren çiftçi ne yapsın? Gidiyorum, "Sayın Vekilim, tarladan çıkacak üründen fazla elektrik faturası geliyor; o zaman, bunu yapmazsam daha iyi." diyor. Başka bir çiftçiyle konuşuyorum, o da diyor ki: "Bu yıl ben kendime yetecek kadar ekim yapıyorum, onun ötesine karışmam. Kendimi kurtarmanın peşindeyim." 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.