Gerçek Muhabir

Gürer: “Belediyelerin genel bütçe payı artırılmalıdır”

PARLAMENTO

Teklifini TBMM Başkanlığına sunan Gürer, hızlı kentleşme, nüfus artışı ve göç ile birlikte kent nüfuslarının hızla arttığına dikkat çekerek, bu nedenle belediyelerin halkın ihtiyaçlarını karşılayabilecek hizmetleri sunabilmesi için bütçe gelirlerinden daha fazla pay alması gerektiğini belirtti.

Gürer teklifi virüs salgını dikkate alınarak genişletilmesinin de olası olduğunu belirtip Belediyeler önemi bu süreçte daha çok öne çıkmıştır. Hijyenden yoksullukla mücadeleye kadar belediyeler büyük bir mücadele yürütmektedir. İktidar Belediyelere de acil destek sağlamalıdır. Bu destekler doğrudan halka ulaştırılmaktadır. İktidar Büyükşehir Belediyeleri CHP de diye onlarla diyalog sınırlı tutmamalıdır. Belediye olanaklarına acil devlet desteği iktidar eliyle sağlanmalıdır” diye konuştu.

SOKAKTA KALANLAR MÜLTECİLER

Korona virüs ile büyük bir seferberlik sürecine erildiğini belirten Gürer sokakta kalanlar, işsizler yanında toplu yaşam sürdüren mültecilerin bu dönemde dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtti. Ankara Belediyesi sokakta çöp toplama yerlerinde kâğıt toplayıcılar için sağladığı düzenleme büyük kentlerde uygulanmalıdır. Sokakta kalanlar için Kızılay devreye alınmalıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adı şehircilik ama belediyeler uyguladığı kararları genelgeye dökmek öte yaptıkları olmalıdır. Virüsle oluşan sorunlara yönelik ayrımsız belediyelere destek sağlamalı ve tutarları ile illeri açıklamalıdır. İktidar bu süreci de takibe alması zorunludur.” Diye konuştu

GÖÇ, NÜFUS ARTIŞI, HIZLI KENTLEŞME

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 5779 sayılı İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin hazırladığı Kanun Teklifinde, göçle birlikte artan nüfusa ve hızlı kentleşmeye dikkat çekti. Teknolojik gelişmelerin ortaya çıkardığı yeni ve teknolojik odaklı hizmetlerinde yerel yönetimler tarafından karşılanmakta olduğuna vurgu yapan Gürer, bu durumun yerel yönetimlerin önemini her geçen gün artırdığını ifade etti.

BELEDYELER TOPLUMUN TALEPLERİNE KARŞILIK VERMEK ZORUNDA

Belediyeler hizmet üretmek ve toplumun taleplerine karşılık vermek zorunda olan ve doğrudan halka hizmet götüren birimler olduğuna işaret eden CHP Niğde Milletvekili Gürer, “Belediye gelirlerinin artması o kentte yaşayanlara çok yönlü fayda sağlayacağı gibi hizmet götüren yapılanmanın güçlenmesine vesile olacaktır. Bu bağlamda belediyelerin bütçe gelirlerinden daha fazla pay almaları, yerel halkın ihtiyaç ve isteklerini karşılayacak hizmetin üretilebilmesi için önemlidir” dedi.

BÜTÇE’NİN YÜZDE 10’U…

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi ve Madde gerekçelerini de şu şekilde sıraladı:

MADDE GEREKÇELERİ:

MADDE 1- Kent nüfuslarının artmasıyla beraber belediyelerden beklenen hizmet talepleri de aynı doğrultuda artmakta olup bu taleplerin karşılanması kısmında mali olarak karşılaşılan sıkıntıların bir nebze aşılması için büyükşehir belediye sınırları içinde yapılan genel bütçe vergi gelirleri tahsilâtı toplamının yüzde %10’u ile genel bütçe vergi gelirleri tahsilâtı toplamı üzerinden büyükşehirlerdeki ilçe belediyelerine ayrılan payların %50’si büyükşehir belediyelerine ayrılmalıdır.

MADDE 2- Büyükşehir belediye sınırları içinde yapılan genel bütçe vergi gelirleri tahsilâtı içinden %6’lık büyükşehir belediye payının yüzde 60’ı doğrudan ilgili büyükşehir belediyesi hesabına aktarılırken, %6 olan bu payın %10 olarak değiştirilmesi belediyelerin hizmet üretmesini ve topluma hizmet götürmesini kolaylaştıracaktır.

MADDE 3- Yürürlük maddesidir.

MADDE 4- Yürütme maddesidir.

İL ÖZEL İDARELERİNE VE BELEDİYELERE GENEL BÜTÇE VERGİ GELİRLERİNDEN PAY VERİLMESİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 2/7/2008 tarihli ve 5779 sayılı İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanununun 2 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “yüzde 6’sı” ibaresi “yüzde 10’u” şeklinde ve “yüzde 30’u” ibaresi “yüzde 50’si” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- 5779 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “yüzde 6’lık” ibaresi “yüzde 10’luk” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.