SORUNLAR ÇÖZÜLMEDEN OKULLAR AÇILDI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, pandemi sürecine rağmen yüz yüze eğitimin verildiği okullardaki öğretmen eksiği, yabancı uyruklu öğrencilerin durumu, ataması yapılacak öğretmen sayısı ve yurtdışında görev yapan öğretmenlerimiz ile ilgili sayısal verilerin açıklanması istemiyle Milli Eğitim Bakanlığını yazılı soru önergesi verdi.
Ömer Fethi Gürer, önergesinde şu sorulara yanıt istedi:
“2021-2022 öğretim döneminde eğitim ve öğretim verecek okul ve öğretmen sayısı kaçtır?
Öğretmen kadro açığı var mıdır?
2021 -2022 eğitim ve öğretim yılında görev alacak kadrolu, sözleşmeli, vekil öğretmen ve ücretli öğretmen sayısı kaçtır?
2021 yılı içerisinde öğretmen ataması yapılacak mıdır?
PİKTES Projesi kapsamında eğitim alan öğrenci ve eğitim veren öğretmen sayısı kaçtır?
Ülkemizde eğitim alan Suriyeli öğrenci sayısı kaçtır?
Ülkemizde eğitim alan yabancı uyruklu öğrenci sayısı kaçtır?
Azınlık okullarında eğitim alan öğrenci sayısı kaçtır?
Yurt dışında görevli olan öğretmen sayısı kaçtır? MEB’in yurt dışında eğitim verdiği okul sayısı kaçtır?”
772 BİN KADROLU, 124 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN VAR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, resmi eğitim kurumlarında 772 bin 986 kadrolu, 124 bin 675 de sözleşmeli öğretmenin görev yaptığını belirtti.
15 BİN SÖZLEŞMELİ ATANACAK
Eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacının Milli Eğitim Bakanlığına verilen kullanım izni çerçevesinde öğretmen kadrolarına atama yapılabildiğine dikkat çeken Bakan Özer, “2021 yılı içinde 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu gereği şehit yakını ataması, engelli öğretmen ataması, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında korunmaya muhtaç çocuk ataması, millî sporcu ataması ve ilk atama olmak üzere toplam 20.603 öğretmen ataması yapılmıştır. Bakanlığımıza bağlı eğitim kuramlarına 15.000 sözleşmeli öğretmen ataması planlanmış olup, atamaya ilişkin takvim yayınlanmıştır” dedi.
SURİYELİLERE 3 BİN 400 ÖĞRETMEN EĞİTİM VERİYOR
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, PİKTES Projesi kapsamında Suriyeli öğrencilere eğitim vermek amacıyla 3 bin 498 öğretici istihdam edildiğini, poje kapsamda; Türkçe Dil Eğitiminde 473.540, Arapça Dil Eğitiminde 4.676, Erken Çocukluk Eğitiminde 49.763, Telafi Eğitiminde 19.367, Destekleme Eğitiminde 23.819 olmak üzere toplam 571.165 öğrencinin eğitim aldığını ifade etti.
Bakan Özer Eylül 2021 verilerine göre ülkemizde eğitim alan Suriyeli öğrenci sayısının 797.912, tüm yabancı uyruklu öğrenci sayısının ise 863.202 olduğunu kaydetti.
AZINLIK OKULLARINDAKİ ÖĞRENCİ SAYISI 3 BİN 84
2021-2022 eğitim öğretim yılında 5580 sayılı Özel Öğretim Kuramları Kanunu kapsamında faaliyet veren toplam 12.220 özel okul ve bu okullarda görevli toplam 91.902 öğretmen bulunduğunu açıklayan Bakan Özer, “Bu Kanun kapsamında faaliyette bulunan özel okullarda toplam 2.229 Suriyeli öğrenci, sadece yabancı uyruklu öğrencilerin eğitim aldığı özel milletlerarası okullarda toplam 17.209 öğrenci ve azınlık okullarında ise toplam 3.084 öğrenci eğitim almaktadır” diye konuştu.
YURTDIŞINDA 1260 ÖĞRETMENİMİZ GÖREV YAPIYOR
Milli Eğitim Bakanı Özer, halihazırda yurt dışında 1.260 öğretmenimizin görev yaptığını, 2021-2022 eğitim öğretim yılı için 237 öğretmenin daha görevlendirildiğini belirtti.
YURTDIYIRNDA BAKANLIĞA BAGLI 65 OKULUMUZ VAR
Bakan Özer, yurt dışında Bakanlıklarına bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren 65 okul/kurumda eğitim ve öğretim faaliyetleri devam ettiğini de sözlerine ekledi.
DAHA ÇOK ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILMALI
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fetih Gürer atama bekleyen binlerce öğretmen var.Tüm öğretmenler kadrolu olarak göreve alınmalı ve öğretmenler arası özlük haklarda eşitsizlikler giderilmelidir.PICTES öğretmenleri öğretmen kadrosuna alınmalıdır.Farklı tanımlarla öğretmen ceza ve uygulamalarda 657 şartlarında çalıştırılıp ücrete gelince taşeron öğretmen olarak görüşmesi kabul edilemez.Öğretmen kadrolarında açığın varlığı bilinmektedir.Tüm boş kadrolara bir an önce atamalar yapılmalıdır.Öğretmen garsonluktan pazarcılığa her alanda aranmadığı için çalışmak zorunda kalmaktadır.Anne ve Baba öğretmen olup diploması elinde çocuğunun atanmamasından büyük üzüntü duymaktadır.Öğretmende öğrencisi ile buluşmak istemektedir .
ÖĞRETMENLER ARASINDA STATÜ AYIRIMI YAPILMAMALI
Gürer, öğretmenlerin; kadrolu, sözleşmesi, ücretli ya da vekil gibi statülere ayrılmasının, okullarda çalışma barışını bozduğu gibi aynı işi yapmalarına rağmen kadrolu öğretmen ile diğer öğretmenin kazanımları arasında büyük farklılıkların olmasının hakkaniyet ölçülerine uymadığını da ifade etti.