Gerçek Muhabir

CHP’li Yüceer: “Yüz yüze eğitim başladı, okullar tadilata girdi!"

PARLAMENTO

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, uzaktan eğitim döneminde boş kalmasına rağmen tadilat yapılmayan okulların yüz yüze eğitim başladığında tadilata alınmasını “plansızlık” olarak değerlendirdi. Dr. Yüceer, “Okullar 3 dönemdir, yani bir buçuk yıldır kapalı, bu dönemde okulların eksiklerini gidermek kimsenin mi aklına gelmedi? Okullar açıldı ama bakanlık okul açamadı” dedi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, uzaktan eğitim döneminde boş kalmasına rağmen tadilat yapılmayan okulların yüz yüze eğitim başladığında tadilata alınmasını “plansızlık” olarak değerlendirdi. Dr. Yüceer, “Okullar 3 dönemdir, yani bir buçuk yıldır kapalı, bu dönemde okulların eksiklerini gidermek kimsenin mi aklına gelmedi? Okullar açıldı ama bakanlık okul açamadı” dedi.

Koronavirüs salgını nedeniyle 3 dönemdir uzaktan eğitimde boş kalan okullar, salgın önlemleriyle birlikte eğitim-öğretim döneminin açıldığı dönemde “depreme dayanıksızlık” nedeniyle yıkım veya tadilat kararıyla karşılaştı. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) PM Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nı plansızlıkla eleştiren CHP’li Dr. Yüceer, “Okullarımız salgın nedeniyle, üç dönemdir yani bir buçuk yıldır kapalı. Bu dönemi yüz yüze eğitim yapabilmek için fırsat bilerek tadilata ihtiyacı olan okulların tadilatını yaparak, yeni okullar inşa ederek geçirmeliydik. Ama görüyoruz ki Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda adım atamamış ve yüz yüze eğitim salgın koşullarında başlamışken okullarda tadilat ve yıkım kararı almıştır. Milli Eğitim Bakanı Özer’in ‘Tüm hazırlıklar yapıldı, tedbirler alındı’ sözü boşa düşmüştür. Bu süreçte bakıma ihtiyacı okulların bakımını yapmak kimsenin mi aklına gelmedi? Bu okullar pandemi nedeniyle kapalı olduğu günlerde kullanılmazken neden tadilat-tamirat, bakım işleri düşünülmedi de bugüne bırakıldı? Okullar açıldı ama bakanlık okul açamadı.” dedi.

“AİLELER TEDİRGİN, ÖĞRENCİLER MAĞDUR”

Tekirdağ’ın Saray İlçesinde bulunan Mustafa Elmas Arıcı Anadolu Lisesi, Güngörmez İlkokulu, Küçükyoncalı İlkokulu ve Beyazköy İlkokulu’nun yeni eğitim öğretim yılında kapalı olacağına, öğrencilerin farklı okullarda eğitimine devam edeceğine dikkat çeken Dr. Yüceer, “Benzer sorunların Türkiye genelinde yaşandığını da haberlerde görüyoruz. Farklı okullarda eğitime devam ediliyor ama nakledildikleri okulların ve sınıfların mevcudu artıyor. Pandemi sürecinde koronavirüs tedbirleri kapsamında öğrencilerin seyreltilmiş sınıflarda eğitim görmesi gerekirken çocuklarımız birleştirilmiş okullara mahkûm ediliyor. Doğal olarak salgın koşullarında çocuklarını okullara gönderen ailelerin tedirginlikleri artıyor, öğrenciler ise kalabalık okullarda ve sınıflarda mağdur oluyor. Öte yandan öğrenciler nakledildikleri okullara ulaşım konusunda da sorunlar yaşıyor” diye konuştu.

CHP’li Yüceer’in Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’den yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

1. Depreme dayanıksız olduğu önceden bilinen bu okullar uzaktan eğitim yapılan dönemde neden tadilata alınmamıştır?

2. Salgının ülkemizde etkisini gösterdiği 2020 yılının Mart ayından bu yana Tekirdağ’da ve ülke genelinde kaç okul tadilat edilmiştir?

3. 2020 yılının Mart ayından bu yana Tekirdağ’da ve ülke genelinde kaç yeni okul inşa edilmiştir?

4. Tekirdağ’da depreme dayanıksız olduğu için tadilatta olan ve tadilata girmeyi bekleyen kaç okul bulunmaktadır? Söz konusu okullarda kaç öğrenci öğrenim görmektedir?

5. Türkiye genelinde çeşitli nedenlerle tadilatta olan veya tadilata girmeyi bekleyen kaç okul bulunmaktadır?

6. Tadilatta olan okullarda eğitim-öğretim faaliyetinin normale dönmesinin ne kadar süre alacağı öngörülmektedir? Öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi ve salgın tedbirleri kapsamında alınan ve alınması planlanan önlemler nelerdir?

7. Tekirdağ’daki devlet okullarında kaç derslik bulunmaktadır ve güncel olarak kaç derslik ihtiyacı bulunmaktadır?

8. Ülke genelindeki devlet okullarında kaç derslik bulunmaktadır ve güncel olarak kaç derslik ihtiyacı bulunmaktadır?

9. Tekirdağ’daki devlet okullarındaki sınıf mevcudu ortalaması kaçtır, sınıf mevcudu bu ortalamanın üstünde olan sınıf sayısı ve bu sınıflarda eğitim gören öğrenci sayısı kaçtır?

10. Ülke genelindeki devlet okullarındaki sınıf mevcudu ortalaması kaçtır, sınıf mevcudu bu ortalamanın üstünde olan sınıf sayısı ve bu sınıflarda eğitim gören öğrenci sayısı kaçtır?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.