Gerçek Muhabir

CHP’li Kılıç AKP’ye seslendi: “Benzindeki vergi yükünü azaltmak için komisyon kuralım”

PARLAMENTO

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, “son dönemde sık sık artmaya başlayan akaryakıt zamları ve akaryakıt üzerindeki yüksek vergi yükünü” Meclis gündemine taşıdı. Av. Kılıç, bu konunun araştırılması için milletvekili arkadaşlarıyla birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na araştırma önergesi sundu. 

CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, akaryakıt fiyatlarının Türkiye’de ne kadar arttığını anlamak için son 20 yıla bakmak gerektiğini vurguladı.

Merkez Bankası (TCMB) döviz kurları ele alındığında 20 yılda dolar bazında akaryakıtın pompa satış fiyatının neredeyse aynı kaldığı, ancak TL olarak 10 kata yakın arttığının görüleceğini belirten Av. Kılıç, “2000 yılında benzin litre fiyatı 0.59 TL, 1 Dolar 0.62 TL idi ve 100 TL’ye 170 lt benzin alınabiliyordu.” dedi.

Av. Sevda Erdan Kılıç, şunları kaydetti:

“Ekonomik krizin etkisiyle bir yıl sonra 2001’de benzin litre fiyatı 1.24 TL olunca 100 TL’ye ancak 80 lt benzin alınmaya başlandı. 2005’te ise 100 TL’ye ancak 38 lt benzin alınabildi. Sonraki 3 yıl boyunca benzinin pompa satış fiyatı arttı ama TL’nin dolar karşısında değeri düştü. 2009 yılına gelindiğinde benzinin litre fiyatı 3.38 TL’ye çıktı, 2013’te ise 5 TL oldu.

Benzin fiyatlarında 2014 ve 2015’te dünya petrol fiyatlarındaki dip rakamların etkisiyle bir miktar iyileşme yaşandı ama 2016’dan itibaren bu yön değişti. 2017‘de 5,66 TL oldu, 2018‘de ise 6.24 TL’ye yükseldi. Bugün 1 litre benzin fiyatı 6.87 TL, 1 Dolar 5.84 TL oldu ve 100 TL’ye ancak 14 lt benzin alınabiliyor.”

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, 2019 yılı itibariyle akaryakıt fiyatlarındaki dalgalanmaların sürdüğünü ifade ederek, kullandığı akaryakıtın çoğunu ithal eden Türkiye’de akaryakıttaki vergi oranına bakıldığı zaman, bu oranın diğer ülkelere göre ne kadar yüksek olduğunun görülebileceğini bildirdi.

“7 Lira olan benzinin vergisiz fiyatı 2.50 TL”

“Türkiye, OECD ülkeleri arasında benzinden en çok vergi alan ülkeler arasında 8. durumda bulunuyor.” diyen Av. Kılıç, Türkiye’de benzinden alınan vergi oranının yüzde 65 olduğunu belirtti. Av. Sevda Erdan Kılıç, “Günümüzde benzinin vergisiz fiyatı 2.20-2.50 seviyelerindedir. 100 TL’ye ancak 14 lt benzin alabiliyorken, vatandaş bunun 65 lirasını da devlete vergi olarak ödüyor.” ifadesini kullandı.

Akaryakıta neredeyse her gün zam gelmeye başladığını dile getiren Av. Kılıç, vatandaşın sabahları güne, gece yarısı akaryakıta yapılan zam haberiyle uyandığını kaydetti. Av. Sevda Erdan Kılıç, 20 Ağustos’ta litre bazında benzine 6 kuruş, motorine ise 17 kuruş zam yapıldığını, son olarak da benzine 16, motorine 11, otogaza 5 kuruş zam uygulandığını belirtti.

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, “AKP iktidarı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak idaresindeki başarısız ekonomi yönetiminin faturasını artık halka ödetmekten vazgeçmelidir. Başta benzin ve mazot olmak üzere her şeye zam yaparak bu başarısızlıklarının üstünü örtmek istiyorlarsa artık bundan vazgeçsinler. Çünkü, ‘başarısızlıkları’ o kadar büyüdü ki artık üstü örtülemez hale geldi ve dünyanın her yerinden de görülebiliyor. Boş yere kafalarını kuma gömmesinler. Ekonominin ne kadar kötü durumda olduğunu vatandaş gibi onlar da biliyor. Bu nedenle, artık ekonomiyi yönetemeyeceklerini anlasınlar ve bu işi ehli olan kişilere bıraksınlar. Cumhuriyet Halk Partisi, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu liderliğinde, her zaman olduğu gibi bugün de bu işin sorumluluğunu almaya hazırdır.” diye konuştu.

“İğneden ipliğe her şeye zam anlamına geliyor”

CHP’li Av. Kılıç, şu hususları ifade etti:

“Benzinin litre fiyatının 7 TL’ye yaklaştığı Türkiye, dünyada benzinin en pahalı olduğu ülkelerden birisi; gelir seviyesine göre bakıldığında ise en pahalı olduğu ülke. GlobalPetrolPrices.com’un verilerine göre, dünyada benzinin en pahalı olduğu ülke 2.07 dolar ile İzlanda. İzlanda’yı, Norveç, Monaco ve Hong Kong takip ediyor. Ancak bu ülkeler dünyada kişi başına gelirin de en yüksek olduğu ülkeler. Kişi başına milli gelir İzlanda’da 60 bin dolar, Norveç’te 70 bin dolar, Hong Kong’da 45 bin dolar seviyelerinde bulunuyor. Türkiye’de ise bu rakam 10 bin dolar civarında seyrediyor. Bu nedenle, kişi başına düşen milli gelir göz önüne alındığında, dünyanın en pahalı benzini Türkiye’de satılıyor.

Akaryakıt fiyatlarının artması, sadece aracına benzin ya da mazot alan vatandaşı ilgilendirmiyor. Benzin ve mazot fiyatlarının artması, ülkemizde neredeyse “iğneden ipliğe” her şeye zam anlamına geliyor. Taşımacılık yapan esnafından üretim yapan sanayicisine, mazotlu traktörü ile tarlasını süren çiftçisinden öğrenci servis taşımacılığına kadar birçok sektör, akaryakıt fiyatlarının artmasından olumsuz bir şekilde etkileniyor. Tabi ki en önemlisi de enflasyona olan etkisidir. Benzin ve motorin fiyatlarının yükselmesi, enflasyonun artmasındaki en önemli faktörlerden birisidir. Bütün bunları birlikte değerlendirdiğimizde, akaryakıt fiyatlarının yüksekliği ülkemizde yaşayan bütün vatandaşlarımızı yakından ilgilendirmektedir. Bu nedenle de vatandaşlarımızın daha fazla olumsuz bir şekilde etkilenmemesi için, akaryakıt fiyatlarındaki astronomik artışların nedenlerinin ve vergi yükünün nasıl hafifletilebileceğinin kurulacak bir komisyon marifetiyle belirlenmesi gerekmektedir.”

“Vergi toplama aracı olarak görülüyor”

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, adil bir vergi sisteminin kurulmaması nedeniyle, akaryakıt ürünlerinin ülkeyi yönetenler tarafından vergi toplama aracı olarak görülmeye başlandığına işaret ederek, “Bu nedenledir ki vatandaşlarımız dünyanın en pahalı akaryakıt ürünlerini kullanmaktadır. Gelin, benzin ve mazot vergilerinde indirime gidelim; bu indirim piyasaları ve halkı rahatlatacaktır.” dedi.

CHP’li Av. Kılıç, akaryakıt ürünlerindeki yüksek vergi yükünün tarım, ulaşım, sanayi ve ekonominin diğer alanları ile vatandaşların günlük yaşamlarına çıkardığı zorlukların incelenmesi, akaryakıttan vergi toplama uygulamasının önüne geçecek ve ekonomiye rekabet gücü kazandıracak bir fiyat belirleme mekanizmasını oluşturacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla, Anayasa’nın 98. TBMM İçtüzüğü’nün 104. ve 105. maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.