Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilerine bayram ikramiyesi verilmesini düzenleyen ilgili kanuna sandık emeklilerinin dahil edilmemesinden dolayı yaşanan mağduriyeti TBMM gündemine taşıyan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması istemiyle TBMM'ye yazılı soru önergesi sunmuştu.
Emir'in önergesini yanıtlayan Selçuk, bayram ikramiyesi ödemelerinin5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun ek 18'inci maddesinde hüküm altına alındığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"İlk olarak 2018 yılının Ramazan Bayramı öncesinde başlattığımız emeklilerimize yönelik bayram ikramiyesi ödemeleri kapsamında, bu bayramla birlikte son 6 bayramda 12.4 milyon emeklimize 64.2 milyar TL kaynak aktarılmıştır. 5510 sayılı kanunun geçici 20'nci maddesi, sandıkları ve ilgili hükümleri düzenlemektedir. Sandıklar birer sosyal güvenlik kuruluşudur ve üyelerine sosyal sigorta yardımları sunmaktadır. Ayrı birer tüzel kişilik olan sandıkların, vakıf senetlerini tadil etmeye ve üyelerine ikramiye ve benzeri ödemeler yapmaya yetkili kurulları karar vermektedir."
EMİR: KANUNİ BOŞLUK VAR
Selçuk'un yanıtını değerlendiren CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, yaşanan sorunun 150 bini banka sandık vakıf emeklisi olmak üzere toplam 300 bin sandık emeklisini ilgilendirdiğini belirterek, şunları söyledi:
"Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, emekliye bayram ikramiyesi verileceğini açıklarken, SGK ya da sandık emeklisi diye bir ayrım yapmamış, 12 milyonun üzerinde emeklinin ikramiye alacağını söylemişti. Ancak ikramiyeye ilişkin düzenleme yapılırken 506 sayılı kanunun geçici 20'nci maddesi kapsamındaki sandık emeklileri bu kanuna dahil edilmedi. Düzenlemede açık bir hüküm yer almadığından dolayı da sandık emeklilerine ikramiye verilip verilmemesi vakıf yetkili kurullarının inisiyatifine bırakıldı. Vakıf kurulları da yüz binlerce emeklinin hakkı olan ikramiyeyi ödemeye yanaşmadı.
BAKAN TOPU VAKIFLARA ATIYOR
Öncelikle sandık vakıf emeklilerinin sosyal ve ekonomik haklarının 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa mı yoksa 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa mı tabi olduğu açıklığa kavuşturulmalıdır. Bu sorumuzu bakanlık yanıtlamaktan kaçınıyor. Anlıyoruz ki, bu konuda bir çalışma yok ve bakan, topu vakıf yetkili kurullarına atıyor.
İKRAMİYEDE AYRIMCILIĞA UĞRADILAR
Aile Bakanlığı, Hazine ve ilgili vakıf kurulları, yıllarca SGK emeklisi gibi prim ödemiş, aynı haklardan yararlanmış ancak bayram ikramiyesinde ayrımcılığa uğrayan yüzbinlerce emekli için bir araya gelerek çözüm üretmelidir."
.