Gerçek Muhabir

CHP'li Bülbül: Öğrenciler cemaatlerin eline bırakılıyor

PARLAMENTO

2019 yılında düzenlenen üniversite sınavının tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından dün yurt kayıtları başladı. CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, öğrencilerin yaşadığı yurt sorununu Meclis’e taşıdı. “Kredi Yurtlar Kurumu’nun yurtlarına başvuran ancak devlet yurtlarına yerleşemediği için eğitimini maddi zorluklar nedeniyle yarıda bırakmak veya kaydını dondurmak zorunda kalan öğrencilerin olduğu bilinmektedir. Bunun yanında bazı öğrenciler ise yine aynı sorun nedeniyle dernek, vakıf ya da cemaat yurtlarına gitmek zorunda kalmaktadır” diyen Bülbül, Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’a “Bu sorunu nasıl çözeceksiniz?” diye sordu.

Kredi Yurtlar Kurumu’nun yurtlarına başvuran ancak devlet yurtlarına yerleşemediği için eğitimini maddi zorluklar nedeniyle yarıda bırakmak veya kaydını dondurmak zorunda kalan öğrencilerin olduğu bilinmektedir. Bunun yanında bazı öğrenciler ise yine aynı sorun nedeniyle dernek, vakıf ya da cemaat yurtlarına gitmek zorunda kalmaktadır.
Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemine göre, 207 adet üniversitede öğrenim gören 7 milyon 740 bin 502 üniversite öğrencisi bulunmaktadır. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi Yurtlar Kurumu’nun mevcut yatak kapasitesi ise 750 bindir. Üniversite öğrencilerinin %10’luk kısmı devlet yurtlarından yararlanabiliyorken, geriye kalan %90’lık kısmı ise yüksek fiyatlarla özel yurtlara ya da cemaat yurtlarına/evlerine mecbur kalmaktadır.
Üniversite öğrencilerinin yurtlarda yeterli kontenjan olmadığı gerekçesiyle barınmalarına olanak tanınmazken, bazı yurtlar hükümete yakınlığı ile bilinen dernek ve vakıflara hibe edilmektedir.
Mevcut durumun, Anayasa’da yer alan “Kimse, eğitim ve öğrenim haklarından yoksun bırakılamaz” maddesi açıkça ihlal ettiği açıktır.

Bu bağlamda;
1- Bakanlık öğrencilerin yurt sorununu çözmek adına ne gibi çalışmalar yapmaktadır?
2- Son beş yılda kaç üniversite öğrencisi devlet yurtlarından yararlanmak için başvuruda bulunmuş, bunların kaçı yurtlara yerleştirilmiştir?
3- Yapılması planlanan ve yapım aşamasında olan kaç yurt vardır?
4- Kamuya ait bina, tanışmaz ve arsalar öğrencilerin barınma sorunlarını çözmeleri için neden Kredi Yurtlar Kurumu İl Müdürlüklerine değil de, vakıf, dernek vb. kuruluşlara devredilmektedir?
5- Öğrencilerin barınma ihtiyaçlarının giderilmesi için ne kadar bütçeye ihtiyaç vardır?
6- Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı kaç adet özel yurt vardır? Bu yurtların kaçı hangi dernek ve vakıflara aittir? Kapasiteleri nedir?
7- Üniversitelerde okuyan 47 bin 751 engelli öğrenci için yurtlarda gerekli şartlar sağlanmış mıdır?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.