CHP’nin hukukçu vekillerinden Mahmut Tanal, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının “Şehit”, enfekte olan, zarar gören sağlıkçıların da “Gazi” statüsünde sayılması amacıyla Meclis’e kanun teklifi verdi.
DÜNYAYI ESİR ALAN SALGINLA MÜCADELEDE SAĞLIK ÇALIŞANLARI KRİTİK ROLE SAHİP
CHP’li Mahmut Tanal’ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu teklifin gerekçesinde, küresel salgın ilan edilen yeni tip koronavirüsün, yani COVID-19’un dünyanın süper güçleri dahil, tüm ülkeleri adeta esir aldığına dikkat çekildi.
Salgın karşısında sağlık sistemi çöken, yetersiz kalan, sağlık personeli sıkıntısı yaşayan ülkelerin ağır bedeller ödediğine vurgu yapılan gerekçede, “Bu yüzden tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de koronavirüs salgınıyla mücadelede sağlık çalışanlarının kritik role sahip olduğu yadsınamaz bir gerçektir” denildi.
CANLARI PAHASINA CAN KURTARMAK İÇİN ÇIRPINIYORLAR
Türkiye’de sağlık çalışanlarının canlarını hiçe sayarak salgınla mücadele ettiğinin altının çizildiği gerekçede, “Ülkemizde sağlık çalışanları, gecelerini gündüzlerine katarak salgını bertaraf etmeye çalışmaktadır. Herkes salgından korunmak için zaruri haller dışında evde kalıp, izolasyona, sosyal mesafeye dikkat ederken, sağlık çalışanları ise görev bilinciyle hareket etmekte, canları pahasına hastalara müdahalede bulunmaktadır. Her türlü riski göze alarak can kurtarmak için çırpınan sağlık çalışanlarımız, salgın süresince evlerinden, ailelerinden, evlatlarından da uzakta kalmaktadır. COVID-19’a yakalanan sağlık çalışanlarının sayısının 600’den fazla olduğu Sağlık Bakanı tarafından açıklanmıştır. Hastadan kendisine bulaşan virüs nedeniyle vefat eden sağlık çalışanlarımız da bulunmaktadır. Sağlık çalışanlarımızın kahramanca mücadele ederken enfekte olduğu ya da yaşamanı yitirdiği yönünde aldığımız her haber, milletçe hepimizi derinden üzmektedir. Hasta ile yakın temastaki sağlık personelinin tamamı büyük bir risk altındadır” ifadelerine yer verildi.
ERDOĞAN’IN ‘DÜŞMAN’LI, ‘SAVAŞ’LI KONUŞMASI HATIRLATILARAK…
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koronavirüse ilişkin değerlendirmelerinin hatırlatıldığı gerekçede, sağlık çalışanlarının fedakarlığının, göze aldıkları riskin kuru bir teşekkürle, alkışla geçiştirilmemesi gerektiği kaydedilerek, şöyle denildi: “Doktorundan hemşiresine, hasta bakıcısından teknikerine, 112 Acil Servis ekibinden laborantına, tıbbi görüntüleme uzmanında ebesine kadar hastanelerde, sağlık merkezlerinde, ihtiyaç duyulan her noktada görev yapan, hastaların yardımına koşan tüm sağlık çalışanlarımızın gösterdiği üstün feragati, fedakarlığı, başarıyı ve kahramanlığı kuru bir teşekkürle, alkışla geçiştiremeyiz. Cumhurbaşkanı, koronavirüs salgınına ilişkin tedbirlerden, verilen mücadeleden bahsederken, defaatle ‘Düşman’, ‘Savaş’ ifadelerini kullanmıştır, salgınla mücadeleyi Kurtuluş Savaşı’na benzetmiştir. Koronavirüs salgını nedeniyle hayatlarını görev sırasında veya görevden dolayı kaybedenlerin ‘Şehit’ olarak nitelendirilmesi ve salgınla mücadele sırasında enfekte olan, hastalanan, zarar gören sağlık çalışanlarının ‘Gazi’ sayılmasına kimsenin itiraz etmeyeceği, bu konuda toplumsal bir uzlaşı olacağı umulmaktadır.”
83 MİLYONUN SAĞLIKÇILARA MİNNET VE VEFA BORCU VAR
Şehitlik ve Gazilik unvanlarının hayatını ortaya koyarak, fedakarlık yaparak elde edildiğinin anlatıldığı gerekçede, şöyle devam edildi: “Şehitlik’ ve ‘Gazilik’ kavramları, sıradan, alelade kavramlar olmayıp, Türk milleti için büyük önem, manevi değer taşımaktadır. Bu önemin, manevi değerin yanı sıra ‘Şehit’ sayılan kişinin yakınlarına, ‘Gazi’ sayılan kişiye maddi ve manevi bazı haklar sağlanmaktadır. Şehitlik ve Gazilik unvanı, hayatını ortaya koyarak, fedakarlık yaparak elde edilir. Kültürümüzde her iki ulvi kavrama minnet ve vefa duygusuyla yaklaşılır. 83 milyon olarak hepimizin koronavirüs salgınıyla kahramanca mücadele eden, hayatlarını ortaya koyan sağlık çalışanlarına da minnet ve vefa borcumuz vardır. ‘Beni Türk hekimlerine emanet edin’ diyen Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sağlık çalışanlarına vermiş olduğu yüksek değeri idrak ederek, bu kanun teklifiyle sağlık çalışanlarına olan borcumuzun ödenmesi sağlanacaktır.
Ülkemizi etkisi altına alan küresel salgın koronavirüsle mücadele ederken yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının ‘Şehit’ sayılması, görev sırasında, görevden dolayı enfekte olan, hastalanan, zarar gören sağlık çalışanlarının ‘Gazi’ sayılması için söz konusu kanun teklifi hazırlanmıştır.”