CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, son iki yılda ülkemizde kapanan iş yeri ve işsiz sayısı ile vatandaşın devlete olan kredi borcunun tespiti amacıyla, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a yönelttiği; “Son iki yılda kaç fabrika kapanmıştır, kapanan fabrikalarda çalışan toplam işçi sayısı nedir, kaç kişi işsiz kalmıştır? Son iki yılda kaç işyeri kapanmıştır, kapanan işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısı nedir, kaç kişi işsiz kalmıştır? Son iki yılda kaç şirket iflas erteleme başvurusunda bulunmuştur? Son iki yılda kaç şirket konkordato ilan etmiştir? Önergenin elinize geçtiği tarih itibariyle çiftçilerimizin bankalara ve devlete olan toplam kredi borcu ne kadardır? Önergenin elinize geçtiği tarih itibariyle vatandaşlarımızın bankalara ve devlete olan toplam borcu ne kadardır?” şeklindeki sorularına Bakan yanıtladı.
220.684 İŞ YERİ KAPANDI
Bakan Pekcan, “Bakanlığımız görev ve yetkileri kapsamında Esnaf ve Sanatkârlar Bilgi Sistemi (ESBİS) ve Merkezi Sicil Kayıt Sistemi'nden (MERSİS) alman verilere göre 01.01.2018-31.05.2019 tarihi itibariyle toplam 537.259 adet işyeri tescil, 220.684 adet işyeri terkin edilmiştir.” Bilgisi verdi.
YENİ İŞ YERİ AÇILIYOR MU?
Gürer, Bakan Pekcan’ın verdiği bilgide yer alan kapanan işyeri rakamının doğru olduğunu, ancak “yeni işyeri açıldı” bilgisinin ise yeni işyeri değil oda kaydı olmadan çalışan işyerlerinin kayıt altına alınmasından ibaret olduğunu ve bunun kapanan işyerlerini perdelemek için bir çaba olarak esnaf kesiminde algılandığını ifade etti.
KONKORDATO İLAN EDENİN SAYISINI VEREMEDİ
Bakan Pekcan soruları bazı Bakanlıklardan da yanıtlar istediğini belirtti ve yanıtlarını da paylaştı.
Pekcan “Adalet Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre; 10/07/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin "Görev" kenar başlıklı 38'inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde, adli sicilin tutulmasıyla ilgili hizmetleri yürütmek Bakanlık görevleri arasında sayılmıştır. Bu çerçevede istenilen ayrıntıda bilgi bulunmamakla birlikte, hukuk mahkemelerine yapılan konkordato talepleri sonucunda verilen kararlara ilişkin istatistiklere Adalet Bakanlığı Adli sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünün "//www.adlisicil.adalet.gov.tr" adresli internet sitesinden ulaşılması mümkün olabilecektir.” dedi.
BİLGİ “TİCARİ SIR PAYLAŞAMAYIZ”
Bakan Pekcan “Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan alman bilgilere göre; Tarımsal kredilerin kullandırılmasına ilişkin işlemler ve istatistiki bilgiler, kredi kullandıran banka veya ilgili kurumların kendi mevzuat ve düzenlemeleri çerçevesinde yürütülmekte olup, Bakanlığın bir müdahalesi bulunmamaktadır. Konuya ilişkin Ziraat Bankası Genel Müdürlüğünden alınan cevabi bilgiler aşağıda yer almaktadır. Ziraat Bankasına ilişkin bilgiler, üçer aylık dönemlerde Kamuyu Aydınlatma Platformu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye Bankalar Birliği ve Ziraat Bankası internet sitesinde kamuya açıklanan bağımsız denetim raporunda yer almakta olup, anılan bilgilere bu adreslerden ulaşılabilmektedir. Kamuya açıklanan Banka finansal tabloları, denetim raporları ve faaliyet raporlarında yer alan veriler haricinde talep edilen detay bilgilerin ise 5411 sayılı Bankacılık Kanunumun "Sırların saklanması" başlıklı 73'üncü maddesi kapsamında banka sırrı olduğu mütalaa edildiğinden paylaşılması mümkün bulunmamaktadır.” bilgisini verdi.
KREDİ KOOPERATİFİ BORÇLARI 9.727.329.755 TL
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan “Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü'nden alınan cevabi bilgiler aşağıda yer almaktadır: Tarım Kredi Kooperatiflerinden kredi kullanan ortakların 05.08.2019 tarihi itibariyle toplam kredi borçları 9.727.329.755 TL'dir. Hazine ve Maliye Bakanlığı ilgili kuruluşu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan alman bilgilere göre; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) veri tabanında çiftçilerin ya da diğer meslek gruplarının kredi kullanımlarına ilişkin herhangi bir ayrıntı bulunmamakla birlikte, sahiplik grubu ayrımında bankalarca kullandırılan illere göre ziraat ve balıkçılık kredisine ilişkin verilere BDDK internet sayfasında yer alan "Veriler-Bankacılık Sektörü Verileri-Fintürk İllere Göre-İllere Göre Seçilmiş Bankacılık Sektörü Verileri" uygulamasından erişilebilmektedir. Diğer taraftan, BDDK veri tabanında bulunan, bireysel kredi (konut kredisi, taşıt kredisi, ihtiyaç kredisi ve bireysel kredi kartı) borç bilgilerine ilişkin verilere BDDK internet sayfasında yer alan "Veriler-Bankacılık Sektörü Verileri-Aylık Bülten-Aylık Bankacılık Sektörü Verileri" bölümünden ulaşılabilmektedir. Ayrıca, soru önergesi kapsamında ilgili diğer kurum ve kuruluşlar ile irtibata geçilmiş olup Bakanlığımıza iletilecek görüşler daha sonra tarafınıza bildirilecektir.” dedi