Ankara Milletvekili Murat Emir, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle önerge verdi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından Türkiye’de erişime engellenen web siteleri, haberler ve sosyal medya içerikleriyle ilgili istatistiki bilgilerin açıklanmadığına dikkat çeken Murat Emir, kişisel bir yazılım sistemi olan Wordpress’in “İnternet sansürleri” verilerine göre; 2014 başından 2018 sonuna kadar dünya genelinde 577 mahkeme kararının 541 tanesinin Türkiye’den gönderildiğini ve 755 içeriğin kaldırılmasının talep edildiğini belirtti.
İfade Özgürlüğü Derneği verilerine göre de; 2018 yılı sonu itibarıyla ülkemizde 245.825 web sitesi ve alan adına erişimin engellendiğini ifade eden CHP’li Emir, “Bu engellemeler, çok büyük oranda siyasi bir sansür mekanizması olarak kullanılmaktadır.” dedi.
Önergesinde “Anayasamızın 26. ve 28. maddelerinde ifade ve basın özgürlüğünün güvence altına alındığı düşünüldüğünde; basın özgürlüğü, düşünce açıklama özgürlüğü, ‘Haber verme ve eleştiri hakkı’ sınırlarında değerlendirilmelidir.” ifadelerine yer veren Emir, “ Son 5 yılda ve yıllar itibariyle kaç internet haberi hakkında “erişim engeli” kararı alınması için yargıya başvuru yapılmıştır? Bu başvurular sonucunda kaç dosya hakkında dava açılmıştır? Açılan davalar sonucunda kaç internet haberi hakkında “erişim engeli” kararı alınmıştır?” diye sordu.
Emir ayrıca önergesinde şu soruları yöneltti:
Son 5 yılda ve yıllar itibariyle kaç internet ve web sitesi hakkında “erişim engeli” kararı alınması için yargıya başvuru yapılmıştır? Bu başvurular sonucunda kaç dosya hakkında dava açılmıştır? Açılan davalar sonucunda kaç internet ve web sitesi ile ilgili “erişim engeli” kararı alınmıştır? Son 5 yılda ve yıllar itibariyle kaç internetten içerik kaldırma veya silme kararı alınması için yargıya başvuru yapılmıştır? Bu başvurular sonucunda kaç dosya hakkında dava açılmıştır? Açılan davalar sonucunda kaç içerik kaldırma veya silme kararı alınmıştır? Son 5 yılda ve yıllar itibariyle kaç sosyal medya hesap ve içeriğine “erişim engeli” kararı alınması için yargıya başvuru yapılmıştır? Bu başvurular sonucunda kaç dosya hakkında dava açılmıştır? Açılan davalar sonucunda kaç sosyal medya hesap ve içeriğine “erişim engeli” kararı alınmıştır?