HDP'li Beştaş'ın konuya yönelik Meclis başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesi şöyle:
"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Betül Sayan Kaya tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 99. maddesi gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.
Adana ilinde iki ayrı kadın cinayeti ardarda gerçekleşmiş olup derin bir kaygıya neden olmuştur. İlki S.E. adlı kadına ait ceset parçalarının Adana’da çöp arıtma ve ayrıştırma tesislerinde bulunmasıyla ortaya çıkmıştır. S.E.’nin katili F.K. ise ifadesinde S.E.’yi eliyle boğduğunu, çekiçle kafasına vurarak öldürdüğünü dile getirmişi ayrıca bıçakla gövdesini parçalayıp çöp konteynerine koyduğunu itiraf etmiştir. Yine Ş.E. adlı başka bir kadın da Adana’da darbedilerek sokağa bırakılmış ancak boğazında elle boğma bulguları da olan kadın hastaneye kaldırılmış olmasına rağmen kurtarılamamıştır. Ş.E.’nin eşinden şiddet gördüğü bu nedenle mahkemeye başvurusu olduğu, eşine uzaklaştırma cezası verildiği, hatta Ş.E.’nin bir müddet sığınma evinde kaldığı da ailesi tarafından ifade edilmektedir. Ş.E. cinayetinde elde edilen veriler ise Ş.E.’nin eşi, kayınvalidesi, kayınpederi ve kayınbiraderince elbirliği ile demir çubuklarla saldırıya uğradığına ilişkindir. Bu Gerekçeyle;
1. Anılan her iki kadın cinayetine ilişkin bir açıklama yapmayışınızın sebebi nedir?
2. Kadın cinayetleri ve dahi şiddete uğrayan kadınlara dair kamuoyuna yansıyan birçok olay karşısında da açıklama yapmamanız hükümet politikalarınızdan mı kaynaklanmaktadır? Neden şiddete maruz kalan yahut cinayete kurban giden kadınları sahiplenici bir yaklaşımınız olmamıştır?
3. Kadınların maruz kaldığı elim vakalar karşısında kadınların yanında olan tavrınızın bu şiddeti bir nebze olsun azaltabileceğini düşünmüyor musunuz?
4. Bulunduğunuz mevki ve nosyonu neden kadınların lehine çevirme yönünde çalışmanız ve söyleminiz bulunmamaktadır?
5. Adana ilinde Bakanlığınız müddetince kaç kadın cinayete kurban gitmiştir?
6. Adana ilinde gerçekleşen kadın cinayetlerinin sorumlularının akıbeti ne olmuştur? Kaçı ceza almış, kaçı beraat etmiştir?
7. Adana ilinde kaç kadın erkek şiddeti gördüğü gerekçesi ile kolluk, savcılık ya da aile mahkemelerine başvuruda bulunmuştur?
8. Erkek şiddetine maruz kalan kadınların ilgili mercilere yapmış oldukları başvurular neden etkin bir değerlendirme ve denetime tabi tutulmamaktadır?
9. Bakanlığınızın müdahil olduğu kaç kadına yönelik şiddet ve cinayet davası vardır?
10. Bakanlığınızın bu tür davalara müdahil olmasının yargılamaların seyrine katkı sağladığını düşünüyor musunuz?
11. Kadın cinayetlerinin sıradan ve meşru hale geldiğine dair söylem ve tespitler karşısında Bakanlık olarak bu algıyı değiştirmek ve kadınların şiddete maruz kalmasını engellemek adına bir çalışma yapılmasını ne zaman gündeminize alacaksınız?"