Gerçek Muhabir

"Afet anında kullanamayacaksak GSM şirketleri ne işe yarıyor!"

PARLAMENTO

İstanbul Miletvekili Oya Ersoy, 1999 İzmit depreminin ardından yapılması gereken hazırlıkların, alınması gereken önlemlerin ne aşamada olduğunun belirlenmesi, İstanbul’da yaşanacak büyük bir depremin etkilerinin en aza indirilmesi için gereken “Acil Eylem Planı’nın” oluşturulması için Meclise araştırma önergesi sundu.

Meclis Araştırması açılması için verilen önergeninnin gerekçe metninde, araştırmaya ve plan oluşturmaya dair ihtiyaç birçok sebep ile meclis başkanlığına sunuldu. “İstanbul depreme hazır değil!” 26 Eylül günü İstanbul’da meydana gelen 5.8 şiddetindeki depremin ardından, İstanbul’un depreme hazırlıklı olmadığı gözler önüne serildi. 
Önergede, 17 Ağustos 1999 İzmit depremi ile büyük yıkım ve kayıplar yaşanmış olmasına rağmen olası İstanbul depremi için hazırlık yapılmadığı, yapılan hazırlıkların da İstanbul gibi bir kent için yeterli olmadığı ifade edildi. İnşaat Mühendisleri Odası’nın çalışmasına göre; 2000 yılından sonra yapılan yapıların da %17’sinin olacak depremin ardından ağır hasar alacağı belirtilirken, 2000 yılı öncesinde yapılan 1 milyon 200 bin yapı hakkında AFAD ve Çevre Şehirlik Bakanlığı’nın bilimsel verisi olmadığının altı çizildi.
“İmar Affı” ile hasarlı yapıya yasal statü
İstanbul gibi bir kentte 7 şiddetinde yaşanacak bir depremin bu koşullarda ciddi yıkımlara ve can kaybına neden olacağını belirten Ersoy; hasar tespit ve önlem çalışmaları yapılması gerekirken, kontroller yapılmadan “İmar Affı” ile para ödenmesi koşuluyla hasarlı yapıların yasal statüye kavuştuğu belirtildi.
Toplanma alanları yerine AVM
Yaklaşık 16 milyon insanı barındıram İstanbul’da toplanma alanları sayısının 493’ten 77’ye düştüğü ve bu 77 toplanma alanının bir kısmının afet durumunda yaşam alanı kurulması için yeterli olmadığı ifade edildi. Ersoy; 1999 depreminin ardından “Afet Acil Eylem Planı” çerçevesinde belirlenen 493 toplanma alanınının imara açıldığını ve bu alanlar yerine rezidands, AVM ve otoparklar yapıldığını dile getirdi.
Deprem vergileri nereye harcandı belli değil!
Marmara depreminin ardından 20 yıldır vatandaşlarımızın birçok hizmet bedelinin içinde deprem vergisi ödediğini belirten Ersoy, bu vergilerin geçmişte de depreme hazırlık için değil duble yollar için harcandığını bizzat bakanın açıkladığını hatırlattı. Ersoy; “AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in deprem vergileri ile alt ve üst yapı çalışmaları yapıldığını, okul ve hastanelerin güçlendirildiğini söylemiş olmasına rağmen, kamu binalarında, okullarda ve hastanelerde oluşan hasarın boyutları düşündürücüdür” dedi. Ersoy; afet sonrası vatandaşların tedavi olmak için hastanelere ulaşmasının yaşamsal önem taşıdığını da ekledi.
Afet anında kullanamayacaksak, GSM şirketleri ne işe yarıyor!
İstanbulluların Özel İletişim Vergisini her hizmet kaleminde ödediğini belirten Ersoy, genel afet durumlarında haberleşmenin yaşamsal olduğunu,herhangi bir yıkım ve can kaybı olmadan bu tarz bir kesinti yaşıyorsak daha büyük afet durumları için GSM şirketlerinin acil önlem planı yapmasının sağlanması gerektiğini ifade etti. 
Meclis Ölümleri İzleyemeyez!

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Başkanının “O Sona Yaklaşıyoruz” açıklaması yapması üzerine Ersoy; “sonumuz yaklaşıyor cümlelerinii duymak istemiyoruz” dedi. Önümüzdeki süreçte yaşanacak deprem için teyakkuzda olması gerekenin merkezi ve yerel yönetimler olduğunu belirten Ersoy; Yaşanacak bir depremde kayıp verilmemesi ve vatandaşların can güvenliğinin alınması için gereken önlemleri almak ve deprem sonrası acil durum yönetimini planlamak gerektiğini ifade etti. Ersoy; sunduğu önerge ile “Meclis ölümleri izleyemez, acilen bir eylem planı yapmalıdır” sözlerini ekledi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.