Gerçek Muhabir

Yozgat'ta 2 bin yıllık tarihi Roma Hamamı'nın çevre düzenleme çalışmalarında sona gelindi

KÜLTÜR-SANAT

Yozgat’ın Sarıkaya ilçe merkezindeki ‘Kral Kızı’ adıyla da bilinen Roma Hamamı kalıntılarının bulunduğu alanda başlatılan çevre düzenleme çalışmalarında sona gelindi. Dünyanın en eski termal tedavi merkezi kabul edilen Basilica Therma'nın turizme açılabilmesi için hazırlanan proje kapsamında başlatılan çevre düzenleme çalışmalarının devam ettiğini belirten Yozgat Valisi Ziya Polat, "Ağustos 15'te de Roma Hamamı’nın açılışını yaparız, turizme kazandırmış oluruz" dedi.

Yozgat’ın Sarıkaya ilçe merkezindeki ‘Kral Kızı’ adıyla da bilinen Roma Hamamı kalıntılarının bulunduğu alanda başlatılan çevre düzenleme çalışmalarında sona gelindi. Dünyanın en eski termal tedavi merkezi kabul edilen Basilica Therma'nın turizme açılabilmesi için hazırlanan proje kapsamında başlatılan çevre düzenleme çalışmalarının devam ettiğini belirten Yozgat Valisi Ziya Polat, "Ağustos 15'te de Roma Hamamı’nın açılışını yaparız, turizme kazandırmış oluruz" dedi.

Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından, Sarıkaya Belediyesi’nin de verdiği destekle 2010 yılında başlatılan kurtarma kazıları sonrası gün yüzüne çıkartılan Roma Hamamı, ilginç mimarisi, tarihi ve iki bin yıldır çıkan 50 derece sıcaklıktaki suyu ile görenleri hayran bırakıyor. 2018 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınan tarihi kalıntılar ‘Roma Hamamı’, diğer adıyla ‘Kral Kızı Hamamı’ veya Roma Dönemi'ne ait antik ismi olan ‘Basilica Therma (Aqua Sarvenae)’ olarak biliniyor.

TEL ÖRGÜLER KALDIRILDI

Yozgat’ın Sarıkaya ilçe merkezinde, günümüz koşullarında inşa edilen binaların arasında yer alan Basilica Therma Roma Hamamı kalıntılarının bulunduğu bölgenin turizme kazandırılıp, rahatlıkla gezilebilmesine yönelik hazırlanan proje kapsamında başlatılan çevre düzenlemesi kapsamında ilk olarak alanın korunması amacıyla çekilen tel örgüler kaldırıldı. Mimari yapıya uygun taş duvar örüldü. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilen ‘Çevre Düzenleme Projesi’ Sivas Röleva ve Anıtlar Müdürlüğü kontrolünde çalışmalar yürütülürken, Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arkeologları da proje kapsamında çalışmalara destek verdi. Valilik dinlenme yeri, kaplıcaya ait apart binaların bir kısmı yıkıldı, Roma Hamamı kalıntıları çevresindeki artık tel örgüler kaldırılarak, modern korunaklı bir duvar ile birlikte fotoğraf çekim alanlarının da yer aldığı düzenleme çalışmalarının 15 Ağustos tarihinde tamamlanıp, ziyarete açılacağı kaydedildi.

"ÜLKEMİZE ARTI DEĞER KATACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

Yozgat Valisi Ziya Polat, tarihi Roma Hamamı kalıntılarını bulunduğu bölgede yürütülen çevre düzenleme çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Vali Polat, şöyle konuştu:

"Bildiğiniz üzere Roma Hamamı’nda çevre düzenleme projesi hazırlanıp, ihalesi yapılmıştı. İnşallah Ağustos 15 diye niyetimiz var, bu tarihte müteahhitten işi teslim alıp turizme kazandırmayı hedefliyoruz. Son aşamaya gelindi. Gezdiniz, dolaştınız. Karşılama merkezi, yerel ürünlerin satılabileceği bir merkez, kafeterya, yürüyüş alanları, fotoğraf çekim alanlarıyla Sarıkaya’mıza Yozgat’ımıza ve ülkemize artı değer katacağını düşünüyorum. Bütün tarih severleri, tüm doğaseverleri Türkiye’nin tam ortasına yiğitler şehri Yozgat’a beklediğimizi buradan ifade ediyorum. Bu memleket özel bir memleket. Memleketin doğası, tarihi, lezzeti güzel olduğu kadar insanı da çok güzeldir. Tüm insanımızı, tüm insanlığı, tüm hemşerilerimizi yiğitler şehri Yozgat’ta ağlamaktan mutluluk duyacağımızı belirtiyoruz. İnşallah Ağustos 15'te de Roma Hamamını hep beraber açılışını yaparız, turizme kazandırmış oluruz."

TARİHİ ROMA HAMAMI ALANINDA KURTARMA KAZISI YAPILDI

İlçe merkezindeki yapılaşma arasında kalan tarihi Roma Hamamı ile ilgili çevre düzenlemesi projesi öncesinde, kalıntıların gün yüzüne çıkartılabilmesine yönelik kurtarma kazıları da yapıldı. Yapılan kazılarda, tarihi Roma Hamamı'nın büyük kısmı yıkılırken, tonozlu arka mekâna geçişi sağlayan batı cephe duvarının ayakta kalabildiği, bu kısımda 10 gözlü ve 2 katlı mermer, kemerli bir duvar yer aldığı belirlendi. Cephe Korint düzeni entablature dizilişine uygun yapılı, kemer ayakları üzerindeki yarım sütunların en alt kısımları hariç diğer kısımları tahrip olduğu aktarıldı. Batı cephe arkasında 3 gözlü ve tek katlı bir kemer ile bunun kuzeyine doğru ön cephe kemerleri boyunca devam eden iç kemer sıralarına ait alt kısım taşları yer alıyor. Yaklaşık 30 metre uzunluğundaki duvarın kuzey ve güney uçlarında dairesel havuz kısımları görülebiliyor. Antik Dönemde ‘Aquae Sarvenae’ ve ‘Basilica Therma’ olarak adlandırılan Sarıkaya yerleşim alanın o dönemde de önemli bir kaplıca merkezi olduğu kaydedildi. Roma Dönemi'ne ait hamamın yalnızca tonozlu mekânına geçişi sağlayan arkat dizileri ile bunun üzerindeki boğa başlı kornet motifli süslemeleri günümüze kadar gelebildi. Yapı üzerine sonradan yapılan eklentilerle oldukça tahrip edildiği, 2010 yılında Yozgat turizmine katkı sağlaması amacıyla başlatılan temizlik amaçlı kazılarla tarihi mekanın önemli kısmı gün yüzüne çıkarılıp, turizme açılması, ziyaretçi kabulü için gün sayılmaya başlanıldı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.