Gerçek Muhabir

Türkiye'de Hava Kirliliği Ölçümü Yapılmadığı Ortaya Çıktı

GÜNDEM

TBMM Başkanvekili, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök’ün Türkiye’de hava kirliliği ve asit yağmurlarına ilişkin verdiği soru önergesi, şehir merkezlerinde hava kirliliği ölçümü yapılmadığını ortaya çıkardı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Gök’ün soru önergesine verdiği cevapta, Türkiye’de herhangi bir noktada ve şehir merkezlerinde hava kirliliği ölçümü yapılmadığını açıkladı. Türkiye’de hava kirliliği ve asit yağmuru riskinin göz ardı edildiğini vurgulayan Levent Gök ise, “Şehirlerimizin hava kalitesi ölçülmezken yurttaşlarımızın sağlığını tehdit eden etkenlerin tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması mümkün görünmemektedir” sözleri ile tepkisini dile getirdi.

BAKAN PAKDEMİRLİ KABUL ETTİ

Gök’ün Türkiye genelinde ve şehirlerde hava kirliliği oranları ve asit yağmuru görülme sıklığına ilişkin sorularına cevap veren Bakan Pakdemirli, uzun mesafeli hava kirliliği taşınımı ve asit yağmurları çalışmalarına 2004 yılında başlandığını belirterek, şehir merkezlerinin veya herhangi bir noktanın hava kirliliğinin ölçülmediğini açıkladı.

Türkiye’yi etkileyen hava sistemlerinin ülkemize giriş yaptığı bölgelerde yerel kirletici kaynaklarının etkisinde olmayan 11 adet asit yağmuru istasyonu kurulduğu belirten Pakdemirli, sözü geçen istasyonlardan elde edilen verilerin işlendiği bildirilmekle yetindi.

GÖK, VATANDAŞI BEKLEYEN TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKTİ

Levent Gök, soru önergesine verilen cevaba göre, yerel kirletici kaynaklarının hava kirliliğine etkilerinin sağlıklı şekilde ölçülmediğinin ortaya çıktığına dikkat çekerek, “ Şehirlerimize yönelik hava kirliliği ve asit yağmuru riskleri göz ardı edilmektedir. Şehirlerimizin hava kalitesi ölçülmezken yurttaşlarımızın sağlığını tehdit eden etkenlerin tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması mümkün görünmemektedir” dedi.

Gök, Pakdemirli’nin cevaplaması talebiyle verdiği soru önergesinde şunlara yer vermişti:

Yoğun yapılaşma, filtre kullanmayan fabrikaların baca emisyonları ve araçların egzoz gazları özellikle büyükşehirlerde hava kirliliğini artırmakta, bilim insanları hava koşullarının etkisiyle meydana gelebilecek asit yağmurlarına karşı halkımızı uyarmaktadır. Rüzgâr ve yağış rejimlerinin insan eliyle kontrol edilememesi sebebiyle kirli hava şartlarında insan sağlığına zarar verebilecek meteorolojik olayların gerçekleşmesi ihtimali azımsanamayacak derecede yüksektir. Türkiye genelinde hava kirliliği oranlarının hassasiyetle izlenmesi, meydana gelme olasılığı bulunan afetlere karşı yurttaşlarımızın uyarılması ve insan yaşamı ile doğa ekosistemini tehdit eden faktörlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Bu bilgiler ışığında:

1. 2002 – 2019 döneminde büyükşehirlerde gerçekleşen hava kirliliği oranlarını yıllık temelde açıklar mısınız?

2. 2002 – 2019 döneminde Türkiye genelinde gerçekleşen hava kirliliği oranlarını yıllık temelde açıklar mısınız?

3. 2002 – 2019 döneminde hangi illerimizde asit yağmuru oluşmuştur?

4. 2002 – 2019 döneminde Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan asit yağmuru ve hava kirliliği uyarılarının tarihlerini ve yerlerini açıklar mısınız?

5. 2002 – 2019 döneminde hava kirliliğine bağlı meteorolojik olaylar sebebiyle rahatsızlanarak sağlık kurumlarına başvuran ve hayatını kaybeden yurttaşlarımızın sayılarını yıllık temelde açıklar mısınız?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.