Gerçek Muhabir

PTT'de 'Varlık Fonu' Operasyonu

GÜNDEM

PTT Yönetim Kurulu, usulsüzlük ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle Genel Müdür Kenan Bozgeyik’in göreve getirdiği Genel Müdür Yardımcılarını ve Daire Başkanlarını görevden aldı. İcracı Daire Başkanlıkları yeni Genel Müdür Yardımcılıklarına bağlandı. Görevden alınarak “müşavir” kadrosuna atananlar, Yönetim Kurulu onayı olmadan başka bir unvanla çalıştırılmayacak.

Yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarıyla gündeme gelen PTT Genel Müdürlüğü daha önce kamu kurum ve kuruluşlarında görülmeyen bir ‘operasyon’a sahne oldu. Türkiye Varlık Fonu’na devredilen PTT’de Yönetim Kurulu kararıyla, Genel Müdür Kenan Bozgeyik’in göreve getirdiği genel müdür yardımcıları ve daire başkanları görevden alındı. Görevden alınarak ‘müşavir’ kadrosuna atanan bürokratların da başka bir unvanla PTT’de çalıştırılması Yönetim Kurulu’nun iznine bağlandı.

Binali Yıldırım döneminde göreve getirilen Kenan Bozgeyik’in, PTT Varlık Fonu’na devredilmesinden sonra görevden alındığı yönünde haberler çıkmış, ancak Bozgeyik görevine devam etmişti. Usulsüzlük ve yolsuzluk iddialarının ortaya atıldığı PTT’de Varlık Fonu’nun atadığı Yönetim Kurulu, Genel Müdür’ün göreve getirdiği tüm bürokratları görevden aldı.

PTT Yönetim Kurulu’nun 13.11.2019 tarih ve 86712779-900 sayılı kararıyla Genel Müdür Yardımcıları Gürbüz Akbulut ile Yusuf Canbalat görevden alınarak müşavir kadrosuna atandı. Ayrıca Eğitim Daire Başkanı Fevzi Çakar, E-Ticaret Daire Başkanı Settar Ulu, Pazarlama ve Satış Daire Başkanı Özge Denli, PTTBan Daire Başkanı Şefik Gündoğdu görevden alınarak müşavir yapıldı.

Genel Müdür Bozgeyik’in Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan geçici görevle ‘müşavir’ yapılan Osman Çetinkaya da kurumuna geri gönderildi.

PTT Yönetim Kurulu, yeni göreve getirilen icracı daire başkanlıklarını genel müdür yardımcılarına bağlarken bundan sonra yapılacak görevlendirmeler için de yönetim kurulu onayı koşulu getirdi. “Müşavir kadrosundaki personelin başka bir unvanla çalıştırılması “Genel Müdürün teklifi, Yönetim Kurulu onayı” ile mümkün olabilecek.

İŞTE İNCELENEN İDDİALAR

PTT Yönetim Kurulu’nun yaptığı operasyona neden olduğu ileri sürülen inceleme başlatılan bazı iddialar şöyle:

-2016 tarihine kadar doğrudan ihale yoluyla yapılan 8 bin taşeron işçi alımının, doğrudan temin yöntemiyle, “hayırsever işadamı” haberleriyle tanınan Erzincanlı Yavuz Çakır’a verildiği iddiası

-Kargomatik ihalesinin eski başbakanlardan Binali Yıldırım’ın danışmanlarından birinin yakınına verildiği iddiası

-En son bir şubesi Tel Abyad’da hizmete giren PTT mobil şubelerinde kullanılan 150 adet otobüsün aylık 20 bin lira kiraya kiralanması işinin AKP milletvekilinin şirketine verilmesi

- 2016’dan buyana satın almalarda mal ve hizmet alınmadan yüzde 35 avans verilmesi

- Daha önce aylık 5 dolara yapılan şubelerde kamerayla güvenlik izlenmesi işinin 47 dolara çıkarılması.

PTT MECLİS GÜNDEMİNDE

Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, PTT ile ilgili TBMM’ye bir soru önergesi verdi.

Tanrıkulu, PTT’nin Varlık Fonu’na devredilmeden önce kasasında 650 milyon TL olduğu, devrinden sonra 2 yıl içinde 900 milyon TL zarara uğradığı, kasadan 1,5 milyon TL’nin ise kayıp olduğuna iddiaların basına yansıdığını belirterek iddiaların doğru olup olmadığını sordu. Tanrıkulu, önergesinde ayrıca, , “TVF İç Denetim Raporuna göre, PTT’nin şubelerinde kullanılmak üzere sipariş ettiği oda parfümlerine yılda 5 milyon TL harcadığı iddiaları doğru mudur? Doğruysa, sipariş edilen oda parfümleri hangi firmadan toplam kaç adet alınmıştır” sorusunu yöneltti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.