Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’nın Mariupol şehrindeki caminin bombalandığına ilişkin haberlerin doğru olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, “Dün caminin bombalandığına dair haber çıktı. Caminin imamı bunu doğrulamadı. Camiye çok uzak olmayan ama çok yakın da olmayan bir yere bomba ya da füze düştüğünü söyledi. Şu an camide bir hasar yok” dedi. Mariupol’daki Türklerin tahliyesi için Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan destek istediklerini açıklayan Çavuşoğlu, “Çünkü çatışmalar devam ediyor. Biz otobüs gönderiyoruz, fakat çatışmalar devam ettiği için otobüsler şehir içine giremiyor” diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün Antalya Diplomasi Forumu’nun kapanışında konuştu. Üç gün süren forum hakkında genel değerlendirme yapan Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna ve Ermenistan-Türkiye ilişkilerine de değindi. Çavuşoğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
“ANTALYA DİPLOMASİ FORUMU ARTIK ULUSLARARASI DÜZEYDE BİLİNEN BİR ETKİNLİK HALİNE GELDİ”
“10 Mart’ta tarihi bir görüşmeye ev sahipliği yaptık. Ukrayna’daki savaşın başlamasından bu yana Ukrayna ve Rusya Dışişleri Bakanlarını ilk kez ülkemizde bir araya getirdik. Bütün dünyanın gözü kulağı Antalya’daydı. Her iki tarafın da toplantıya özellikle bizim katılmamızı da istemesi, ülkemize duyulan güvenin bir göstergesidir. Biz, en başından beri ilkeli bir diplomasiyi önceleyen bir tutum sergiledik. Bu yöndeki samimi gayretlerimizi sürdüreceğiz. 11 Mart’ta Antalya Diplomasi Forumu’nun açılışını gerçekleştirdik. Pek çok güncel konuda, serbest bir ortamda samimi görüş alışverişinde bulunduk. Farklı bakış açılarını dinledik. Antalya Diplomasi Forumu, artık uluslararası düzeyde bilinen bir etkinlik haline geldi. Bu yıl Antalya Diplomasi Forumu’nu geniş bir katılımla gerçekleştirdik.
“DİPLOMASİNİN NABZI ANTALYA’DA ATTI”
75 ülkeden katılımcıyı bir araya getirdik. Dünyadaki devletlerin yaklaşık yüzde 40’ı en üst düzeyde burada temsil edildi.
Antalya Diplomasi Forumu’na artan bu ilgi, Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde yürüttüğümüz girişimci ve insani dış politikamızın bir yansımasıdır. Sayın Cumhurbaşkanımız 11, ben ise 67 görüşme gerçekleştirdim. Konuklarımız da birbirleriyle çok sayıda temasta bulundular.
Dört gün boyunca diplomasinin nabzı Antalya’da atmış oldu. Bu yıl Antalya Diplomasi Forumu’nu içerik bakımından da çok zenginleştirdik.
Diplomasiyi nasıl yeniden kurgulayacağımız konusunda gençlerimiz burada konuşmacı konumuna gelerek düşüncelerini paylaştılar.”
“LAVROV’DAN MARİUPOL’DEKİ VATANDAŞLARIMIZIN TAHLİYESİ İÇİN DESTEK İSTEDİK”
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, Ukrayna’daki tahliyelere ilişkin bilgi verdikten sonra Mariupol’de bulunan bir caminin bombalandığına ilişkin haberler hakkında da konuştu. Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
“Savaş başlamadan önce, 12 Şubat’ta vatandaşlarımızı özellikle Ukrayna’nın doğusundan ayrılmaları konusunda bizzat arayarak ve mesaj atarak uyarmıştık. 5 bin civarında dönen vatandaşımız oldu. Savaşın başladığı günden bu yana da yaklaşık 14 bin 500 vatandaşımızı tahliye ettik.
Mariupol’de, Lavrov ve Kuleba ile yaptığımız üçlü görüşmede insani bir koridorun açılmasını özellikle gündemde tuttuk. Çünkü orada sadece bizim vatandaşlarımız değil, farklı ülkelerin vatandaşları da var. Burada savaş sokak çatışmasına döndüğü için vatandaşları çıkarmak çok riskli oluyor. İnsani ateşkesin ve koridorun açılması gerekiyor.
Dün, caminin bombalandığına dair haber çıktı. Daha sonra caminin imamı bunu doğrulamadı. Camiye çok uzak olmayan ama çok yakın da olmayan bir yere bomba ya da füze düştüğünü söyledi. Şu an camide bir hasar yok.
Lavrov’dan Mariupol’deki vatandaşlarımızın tahliyesi için destek istedik. Çünkü çatışmalar devam ediyor. Biz otobüs gönderiyoruz, fakat çatışmalar devam ettiği için otobüsler şehir içine giremiyor.”
“BÖLGENİN İSTİKRARI İÇİN HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALIDIR”
Ermenistan Dışişleri Başkanı Ararat Mirzoyan ile dün yapılan görüşmede bölge barışı ve istikrarına vurgu yaptıklarını belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
“Savaş bittikten sonra, Azerbaycan’ın işgal edilmiş topraklarını geri almasından sonra hem Azerbaycan hem Türkiye olarak barışa ve bölgenin istikrarına vurgu yaptık. Azerbaycan, Ermenistan’a kapsamlı bir barış anlaşması teklif etti. Ermenistan’ın buna cevap vermesi gerek.
Bölgenin istikrarı için herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Azerbaycan ve Ermenistan arasında atılacak her adımı destekliyoruz.
İlişkilerimizin tam normalleşmesi için olması gerekenleri konuştuk. Fakat Azerbaycan’ın teklif ettiği Barış Anlaşması’na Ermenistan’ın olumlu cevap vermesini beklediğimizi belirttik. Ararat Mirzoyan da Azerbaycan ile Barış Anlaşması müzakerelerini başlatmak istediklerini söyledi. Umarım bu bir an önce gerçekleşir.”