TBMM’de Salı günü İdlib konusunda yapılacak kapalı oturumda bakanların durumu tartışma konusu oldu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın bölgedeki son gelişmelerle ilgili bilgi vermesinin beklendiği toplantıda yeni sistemle birlikte bakanların yer alıp alamayacağı belirsizliğini koruyor. AKP’li isimlerin Bakan Akar’ın gündem dışı söz alarak Meclis’i bilgilendirmesi için TBMM Başkanlığı’na başvurduğu öğrenildi,
Cumhuriyet gazetesinden Emine Kaplan'ın haberine göre, İçtüzüğe göre, bakanlar yalnızca OHAL ve sıkıyönetim ilanı durumlarında genel kurulun kapalı oturumlarına katılabiliyor.
AKP yönetimi ise yürütmenin doğası gereği yasamayı bilgilendirebileceği, İçtüzükteki hükümlerin “diğer konularda bakanların kapalı oturuma katılamayacağı anlamına gelmediğini” savunuyor.
AKP ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın başvurusu üzerine TBMM Genel Kurulu’nda, 3 Mart Salı günü Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın kapalı oturumda İdlib saldırısı ve yaşanan gelişmelerle ilgili milletvekillerini bilgilendirmesi bekleniyor.
KAPALI OTURUMA DÜZENLEME
İçtüzükte, genel kuruldaki kapalı oturumların nasıl yapılacağına ilişkin özel bir düzenleme yer alıyor.
İçtüzüğün 70. maddesine yeni sisteme geçilmesinin ardından eklenen fıkraya göre, cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar, bakan yardımcıları ve üst kademe kamu yöneticilerinin ancak “OHAL yönetimi” başlıklı anayasanın 119. maddesinde sayılan hallerde kapalı oturuma katılabileceği hükmü yer alıyor. Bunun için de TBMM Başkanı’nın daveti gerekiyor.
AKP yönetimi ise Bakan Akar’ın İçtüzüğün “gündem dışı söz alma” maddesine göre bilgilendirme yapılması için TBMM Başkanlığı’na başvurdu. AKP yöneticileri ise içtüzükteki bu düzenlemelerin bakanların kapalı oturuma katılmasını engelleyen bir yönünün olmadığını belirtti. TBMM Başkanlığı’na kapalı oturum talebinde bulunmayan AKP yönetimi, kapalı oturum önergesini salgı günü genel kurulda verecek.