2019 yılının son gündem maddesi olan Türkiye'nin Libya'ya asker göndermesine ilişkin tezkerenin kaderi, yarın Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak oylama sonucunda netleşecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Meclis'e sunulan Libya Tezkeresi, Çarşamba günü saat 14'de olağanüstü toplanan Meclis Genel Kurulu'nda masaya yatırılacak.
TÜRKİYE'NİN 1 YIL SÜRE İLE LİBYA'DA ASKER BULUNDURMASI ÖNGÖRÜLÜYOR Geçtiğimiz Pazartesi günü Meclis'e sunulan tezkerede, 2011 yılından itibaren Libya'da yaşanan silahlı çatışmalara dikkat çekilerek, " Sözde Libya Ulusal Ordusu'nun saldırılarının durdurulmaması ve çatışmaların yoğun bir iç savaşa dönüşmesi halinde Türkiye'nin gerek Akdeniz havzasındaki gerek Kuzey Afrika'daki çıkarları da olumsuz yönde etkilenecektir" görüşlerine yer verildi.
Bölgede El Kaide ve DAEŞ terör örgütleri ile insan ve göçmen kaçakçıları faaliyetlerinin artmasından duyulan endişenin dile getirildiği tezkerede, Türkiye'nin Libya'ya 1 yıl süre ile asker göndermene ilişkin tezkerenin gerekçesi şu şekilde açıklandı:
" Türkiye'nin milli çıkarlarına yönelik her türlü tehdit ve güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde her türlü tedbiri almak, Libya'daki gayrimeşru silahlı gruplar ile terör örgütleri tarafından Türkiye'nin Libya'daki menfaatlerine yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek, kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı güvenliğin idame ettirilmesini sağlamak, Libya halkının ihtiyacı olan insani yardımları ulaştırmak, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti tarafından talep edilen desteği sağlamak, bu süreç sonrasında meydana gelebilecek gelişmeler istikametinde Türkiye'nin yüksek menfaatleri etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanınca takdir ve tayin olunacak şekilde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerektiği takdirde Türkiye sınırları dışında harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi, bu kuvvetlerin Cumhurbaşkanının belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için Anayasa'nın 92'nci maddesi uyarınca bir yıl süreyle izin verilmesi hususunda gereğini bilgilerinize sunarım."
EN GÜÇLÜ MUHALEFET CHP'DEN Yılın son günlerinde AKP tarafından tezkerenin kabul edilmesi için yoğun siyasi kulislerle muhalefet partileri ikna edilmeye çalışılırken, MHP Lideri Devlet Bahçeli beklendiği gibi, Libya'ya asker gönderilmesine tam destek verirken, CHP bu konudaki en güçlü muhalefeti ortaya koydu. “Türk askerinin kanlarının Arap çöllerinde dökülmesini istemediklerini” belirten Kemal Kılıçdaroğlu tezkereye hayır oyu vereceklerini açıkladı.
Tezkere konusunda tavrını ilk açıklayan parti HDP'ydi. HDP'nin tezkereye "Evet oyu vermeyeceğiz" açıklaması süpriz olmadı
.
İYİ PARTİ'NİN TAVRI NETLEŞMEDİ Tezkereye ilişkin İYİ Parti çekinceleri olduğunu açıklarken, Genel Kurul'daki tavrının ne olacağını henüz netleştirmedi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, " İstişare edeceğiz" diyerek şimdilik oyunun rengini açıklamadı.
KARAMOLLAOĞLU, " MÜZAKERE EDİLMESİ LAZIM" Saadet Partisi'nin de tezkereye ne oy vereceği henüz netleşmedi, Genel Başkan Karamollaoğlu, "Bütünüyle karşı çıkıyor değilim ama çok stratejik bir karar veriliyor. Bunun özellikle askerler tarafından enine boyuna müzakere edilmesi lazım" demekle yetindi.
Meclis Genel Kurulu'nda gerçekleşecek olan kritik görüşmeye bir gün kala, AKP tezkereyi firesiz çıkarabilmek için çalışmalarını sürdürüyor ancak Türkiye'nin Libya'ya asker göndermesine ilişkin tezkerenin Meclis Genel Kurul görüşmelerinin oldukça tartışmalı geçmesi bekleniyor.
OSMANLI'DAN 108 YIL SONRA, ERDOĞAN DÖNEMİNDE TÜRK ORDUSU 2. KEZ LİBYA'YA ASKER GÖNDERMEYE HAZIRLANIYOR Türkiye'nin Libya'ya asker göndermesine ilişkin tarihi kronolojiye bakıldığında ise Osmanlı İmparatorluğu'nun Libya'dan çekilmesinin ardından, 99 yıl sonra Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde 2011 yılında Libya'ya Türkiye asker göndermişti.
TBMM tarafından 24 Mart 2011 tarihinde Libya'ya asker gönderilmesi ile ilgili 998 sayılı kararın alınmasının ardından, Türkiye NATO Harekatı çercevesinde beş gemi, bir denizaltı ve 1028 askerle 31 Ekim 2011 tarihine kadar Libya'da 99 yıl sonra görev yapmıştı.
Tezkerenin kabul edilmesi durumunda ise Osmanlı İmparatorluğu tarafından terk edilen Libya topraklarına Erdoğan döneminde ikinci kez asker gönderilmiş olacak.
TEZKERE KABUL EDİLİRSE, LİBYA TÜRKİYE'NİN ASKER BULUNDURDUĞU 13. ÜLKE OLACAK Türkiye’nin asker bulundurduğu ülkeler ve sayıları ise şöyle:
KKTC'de 40 000 asker, Somali'de 2000 asker,Suriye'de 5000 asker,Irak'ta 2500 asker, Arnavuktluk'ta 24 asker, Lübnan'da 100 asker, Katar'da 300 asker, Bosna - Hersek'te 250 asker, Kosova'da 400 asker, Afganistan'da 2000 asker, Azerbaycan'da 100 asker ve Demokratik Kongo Cumhuriyetinde 17 asker.
Tezkerenin hükümetin beklentileri doğrultusunda kabul edilmesi durumunda ise Libya, Türkiye'nin asker gönderdiği 13. ülke olacak.
BAKAN AKAR: "LİBYA'YA ASKER GÖNDERMEYE HAZIRIZ "
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Libya'ya asker göndermeye hazır olduklarını vurgulayarak, “Cumhurbaşkanı’mıza davet mektubu geldi. Kayıtsız kalmamız mümkün değil. Oylamayı beklemeden yapmamız gereken hazırlıkları yaptık. Gerekli süreç başlamış durumda tezkerenin oylanmasının ardından gereğini yapacağız.İnsani yardım, eğitim ve işbirliği öncelik görevimiz. Libyalı kardeşlerimizin mağduriyetine ilgisiz kalmamız söz konusu değildir” dedi.
(Anka)