Gerçek Muhabir

Levent Gök'ten Kadına Şiddete Karşı Anlamlı Adım

GÜNDEM

Meclis Başkanvekili, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, şiddete uğrayan kadınların korunmasına ilişkin önemli bir kanun teklifinin altına imza attı. Gök, Meclis Başkanlığı'na verdiği kanun teklifinde, şiddete uğrayan ve öldürülen kadınların büyük bölümünün boşanmış yada boşanma sürecinde olduklarını belirterek, mahkeme celplerinde ve uzlaşma tebligatlarında tarafların açık adreslerinin yazılmasının kadınların can güvenliğini ortadan kaldırdığını belirtti.

Bireylerin ve kanuni temsilcilerinin sadece açık rızalarının alınması şartıyla adres ve iletişim bilgilerinin tebligatlara işlenmesi gerektiğini vurgulayan Gök verdiği kanun teklifinde , Tebligat Kanunu'nda değişikliğe gidilmesini istedi. Meclis Başkanvekili ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök'ten kadına karşı şiddetin önlenmesine ilişkin anlamlı bir adım geldi.

Levent Gök tarafından, Meclis Başkanlığı'na Tebligat Kanunu'nda değişiklik yapılarak, şiddete uğrayan kadınların adres bilgilerinin gizlenmesine ilişkin kanun teklifi verildi. 

Teklifin gerekçesinde , “Tarafların ve varsa kanuni temsilci ve vekillerinin ad ve soyadları ile ikametgâh veya mesken yahut iş adreslerini” ifadesiyle adli sürece taraf bireyin kişisel bilgilerinin bütün taraflara bildirilmesinin önünü açmaktadır. Şiddete uğrayan ve öldürülen kadınların önemli bir kısmı boşanma sürecinde olan veya boşanmış kadınlardan oluşmakta, mahkeme celpleri ve uzlaşma tebligatlarında yazılan adresler şiddet eğilimi bulunan kişilerin zarar verme niyetinde oldukları kişilere ulaşmasını kolaylaştırmaktadır. Sözü geçen uygulama her tür yargılama sürecinde hukuki sınırlar dışına çıkma niyetinde olan, cebir, şiddet ve diğer yasadışı yollar ile adli süreci etkilemek isteyen şahısların kişiye özel bilgileri elde etmesini sağlamaktadır" deniliyor. 

Tebligatlar nedeniyle ikametgah ve iş adresleri açığa çıkan tehdit altındaki kişilerin sık sık adres değiştirmek durumunda kaldıkları belirtilirken, bu nedenle sürekli borç yükü altında yaşamak durumunda bırakıldıkları kaydediliyor. 

Teklifte, özel hayatın gizliliğini korumaya yönelik Anayasa'nın 20. maddesine atıfta bulunularak, “Kişisel veriler ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebilir” ibaresine uygun olarak bireylerin ve kanuni temsilcilerinin sadece açık rızalarının alınması şartıyla adres ve iletişim bilgilerinin tebligatlara işlenmesi gerekmektedir. Adli süreçte tarafların birbirleriyle birincil olarak avukatları aracılığıyla ilişki kurması yargılama sürecinin daha sağlıklı işlemesine katkı sağlayacak, bireylerin can güvenliği koruma altına alınacaktır" deniliyor. Levent Gök tarafından verilen kanun teklifinde, kişilerin can güvenliklerinin korunması için Tebligat Kanunu'na ilişkin yapılması istenen düzenleme şu şekilde yer alıyor: 


TEBLİGAT KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
 

MADDE 1- 11.02.1959 tarihli 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 9 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir. “Ancak 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında olan her türlü dava, iş, işlem ve uzlaşma ile ilgili bu madde uyarınca gönderilecek davetiyelerde ve düzenlenecek belgelerde, tüm tarafların yazılı izni bulunmadıkça, davet edilen dışındaki diğer tarafların ikametgâh, mesken yahut iş adresine yer verilemez.”

(Anka)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.