Kaynak: BirGün
Eğitim, emeklilik, basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü, cinsiyet eşitliği, iş cinayetleri, sağlık, güvenlik ve demokrasi başlıklarında AKP yönetimindeki Türkiye’nin durumu oldukça düşündürücü. Türkiye neredeyse bu başlıkların tümünde son sıralarda yer alıyor. Konulara göre durum şöyle
EĞİTİM
Türkiye’de ilkokuldan, yüksekokula kadar her bir öğrenci için yapılan harcama ortalamaya göre hâlâ çok düşük. Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan 'Eğitim Kalitesi 2018' isimli rapora göre Türkiye, 137 ülke arasında 99'uncu sırada yer aldı. Katar, Malezya, Endonezya, İran ve Pakistan'ın eğitim sistemi Türkiye'nin önünde yer alıyor.
Listedeki birinci ülke İsviçre iken toplam bütçesinin yüzde 30'unu eğitime harcayan Singapur ikinci oldu. Listenin üçüncü ve dördüncü sırasındaysa Finlandiya ve Hollanda yer aldı. Bir önceki yıl 101'inci sıradaki Türkiye, listeye göre iki sıra öne geçerek Mozambik, Nikaragua, Tanzanya, Etiyopya ve Kamboçya’nın bulunduğu eşikte kaldı.
EMEKLİLİK
37 ülkeyi kapsayan en iyi emeklilik araştırmasında Türkiye sondan 3'üncü sırada. Avustralya’da Melbourne Mercer’in her sene hazırladığı Küresel Emeklilik Endeksi’ne göre, zirvede 81 puanla Hollanda yer alırken Danimarka (80,3) az farkla ikinci sırada kendine yer buldu. Bu ülkeleri Avustralya (75,3), Finlandiya (73,6) ve İsveç (72,3) takip etti.
Listenin sonunda ise 39,4 puan ile Tayland yer aldı. Sondan ikinci sırada 39,5 puan ile Arjantin bulunurken Türkiye ise 42,2 puan ile sondan üçüncü oldu. Türkiye’nin hemen üstünde Filipinler (43,7) ve Meksika (45,3) yer aldı. 37 ülkenin ortalaması ise 59,3 oldu.
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ
Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün her sene yayımladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde bu yıl 180 ülke arasında 157'nci sırada yer aldı. İlk sırada Norveç bulunurken burayı Finlandiya ve İsveç izledi. Türkiye'yi Doğu Avrupa ve Orta Asya kategorisinde ele alan RSF, Türkiye'de yönetimi 'kötü örnek teşkil etmeye devam eden ülkeler' arasında gösterdi. Ayrıca Ankara'nın her yıl binlerce makaleyi engellediği, sosyal medya paylaşımları nedeniyle insanları hapsettiği belirtildi.
RSF'nin 2018 Basın Özgürlüğü Yıllık Bilançosu'na göre, Türkiye dünyada tutuklu gazeteci sayısında üçüncü sırada.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
Düşünce kuruluşu Freedom House, dünya genelinde internet özgürlüğünü değerlendirdiği 'İnternette Özgürlük 2019' raporunu yayımladı. Türkiye; Avrupa kıtasında değerlendirme altına alınan İzlanda, Estonya, Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya arasında 'Özgür Olmayan Ülke' kategorisinde yer alan tek ülke olarak dikkat çekiyor. Rapora göre, Türkiye'nin internet özgürlüğünün olmadığı ülkeler kategorisinde bulunmasına yol açan etkenler arasında internette siyasi içeriklerin engellenmesi, bilişim ve iletişim teknolojileri kullanıcılarının ya da blogcuların tutuklanması, hapse atılması ya da uzun süre gözaltında tutulması yer alıyor.
CİNSİYET EŞİTLİĞİ
Dünya Ekonomik Forumu’nun 2018 Cinsiyet Eşitliği Raporu açıklandı. Türkiye, kadın-erkek eşitliği konusunda 149 ülke arasında 130'uncu sırada yer aldı. Cinsiyet eşitliğinde İzlanda, Norveç, İsveç, Finlandiya, Nikaragua ve Ruanda ilk sıralarda yer alırken, listenin son dört basamağında Suriye, Irak, Pakistan ve Yemen bulunuyor. Batı Avrupa ortalama yüzde 75,8 ile cinsiyet eşitliğinin en yüksek olduğu bölge. Ortadoğu ve Kuzey Afrika ise, yüzde 60,2 ile cinsiyet eşitliği konusunda en geriden gelen bölgeler.
İŞ CİNAYETLERİ
Avrupa Birliği’nin (AB) resmi istatistik ofisi Eurostat (Avrupa İstatistik Ofisi) ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verilerine göre Türkiye iş cinayetlerinde en fazla insanın hayatını kaybettiği ülkeler arasında yer alıyor. Buna göre, Türkiye'de 193 kaza başına 1 iş cinayeti meydana geliyor. Rakamlar Türkiye'de her gün 3,4 işçinin hayatını kaybettiğini gösteriyor.
AB'de 2015 verilerine göre en fazla iş cinayeti Avrupa'nın en güçlü ekonomisi Almanya'da meydana geldi. Ülkede 2015'te 844 bin 541 iş cinayeti yaşanırken en az işçi ölümü ise oran açısından Hollanda'da yaşanıyor.
SAĞLIK
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) üyesi 36 ülke arasında milli gelire oranla en az sağlık harcaması yüzde 4,2’lik oranla Türkiye’de yapılıyor. OECD’nin sağlık raporuna göre, satın alma paritesiyle hesaplanan kişi başına bin 227 dolarlık sağlık harcamasıyla Türkiye, bu alanda son sırada bulunuyor.
Bin kişi başına düşen doktor ve hemşire sayısında Türkiye, sırasıyla 1.9 doktor ve 2.1 hemşire ile son sırada yer alıyor. Bin kişi başına en çok doktor, 61 ile Yunanistan’da, hemşire sayısında ise 17.7 ile Norveç ilk sırada.
GÜVENLİK
Küresel Barış Endeksi’nin bu yılki raporuna göre yaşanacak en güvenli ülkeler belirlendi. 163 ülkenin olduğu raporda Türkiye 152’nci sırada yer aldı. Huzur bakımından Filistin, Venezuela, Kuzey Kore ve Sudan'ın gerisinde kalan Türkiye, en az huzurlu ülke olan Afganistan'ın ardından 11’inci sırada yer alıyor. Türkiye 3.015 endeks puanıyla Sudan ile Pakistan'ın arasında bulunuyor.
Avrupa bölgesi' kategorisinde yer alan Türkiye, 36 Avrupa ülkesi içerisinde ise sonuncu sırada yer aldı. Bölge sıralamasında Türkiye'yi Bosna-Hersek ve Kosova takip ediyor.
DEMOKRASİ
The Economist Dergisi'nin Intelligence Unit ekibinin 'Demokrasi Endeksi' başlıklı 2018 yılında yayınladığı raporda 167 ülkenin demokrasi düzeyleri incelendi. Türkiye demokrasi listesinde 110’uncu sırada yer aldı. Belirlenen ölçülere göre en demokratik ilk üç ülke sırasıyla Norveç, İzlanda, İsveç oldu.
Seçim süreçleri, sivil özgürlükler, hükümetlerin işleyişleri, siyasi katılım gibi konulardaki durumlara göre ülkelerin puanlandırıldığı raporda Avrupa'nın dünya genelindeki ortalamasını düşüren ülkeler arasında İtalya, Türkiye ve Rusya gösterildi. Türkiye'nin listede düşük sıralarda yer alması gerekçeleri arasında başkanlık sisteminde cumhurbaşkanının yeteri kadar denetlenememesi gösterildi.