Gerçek Muhabir

İşçiler Yer Altında, Yakınları Üstünde Eylemde

GÜNDEM

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Çanakkale’nin Yenice ilçesinde 140 metre derinlikteki maden ocağına kendilerini kapatarak direnişe geçen işçilere destek verdi. Ancak DİSK’in madenci ziyaretine jandarma engel oldu. Çerkezoğlu Jandarma barikatı önünde açıklama yaptı.

Aylardır ödenmeyen ücretlerini ve ihbar-kıdem tazminatlarını alabilmek, Dev Maden-Sen’e üye oldukları için işten çıkarılan 11 arkadaşlarının işe iadesi için 26 Şubat günü kendilerini maden ocağına kapatan 40 işçinin direnişi sürüyor.

7 gündür kendilerini maden ocağına kapatan işçilerin yakınları da yer üstünde eylemlerini sürdürüyor.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu Yenice’ye giderek maden işçilerinin ve yakınlarının eylemlerine destek verdi. Çerkezoğlu, Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün ve köylüler ile birlikte madene gidip ocağın önünde açıklama yapmak istedi. Madene doğru yürüyenlerin önü jandarma tarafından kesildi. Jandarma, maden önünde yapılması planlanan açıklamanın “mülki amir emri” gerekçesiyle yapılmasını engelledi.

Basın açıklaması jandarma barikatının önünde yapıldı. Dev Maden Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, işten atılan işçiler, yeraltındaki maden işçilerinin eşleri, çocukları söz alarak verdikleri mücadeleyi anlattı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, burada yaptığı konuşmada, "Yerin yedi kat altında direnen işçilerin çığlığını duymayanlar, işçilerin hakkını gasp edenler, bu barikatları kurup bizim madene gitmemizi engelleyenler her şeyden önce bu çocukların gözlerinin içine baksınlar" dedi.

Çerkezoğlu, şöyle devam etti:

"Yerin 140 metre altında işi, ekmeği, onuru için direnen DİSK Maden-Sen üyesi direnişçi işçilerin yanındayız. İnsanca yaşam ve sendikal mücadele veren işçi arkadaşlarımıza destek için biraya geldik ama yolumuza barikat kurdular. Biz burada madenci arkadaşlarımızın hakkı için bulunuyoruz. Patron, sömürünün derinleştiği madencilikte işçinin sendikal mücadeleyi keşfetmesinden korkmaktadır. Şu anda yer altında direnen 40 maden işçisi yalnız değildir, yalnız kalmayacaktır.”

Sömürünün madencilik sektöründe her geçen gün daha da derinleştiğini ifade eden Çerkezoğlu, işçilerin "Ya sendika ya da iş" tehdidiyle istifaya zorlandığını ancak buna karşı koyduklarını söyledi. İşverenin ücretsiz izin ve toplu işten çıkarma girişimlerinin “Çalışma Yasası'ndan bihaber olduklarının göstergesi” diye niteleyen Ceylan, “Eğer böyle değilse işveren, arkalarında var olan bir iradeye güvenmektedir. Bugün önümüze barikat kurdurdular ama bizim örgütlü gücümüzü bilmiyorlar. Sadece Çanakkale’deki, bölgedeki işcileri değil, tüm Türkiyeyi buraya yığarım. Emeğimizi hakkımızı kimseye yedirmeyiz” diye konuştu.

Bu arada işçi temsilcileri ile Maden Ocağını işleten NESKO Madencilik yetkilileri arasında dün bir görüşme yapıldı. Şirket yetkililerinin işçilerin tüm alacaklarını ödemeyi kabul etmemesi üzerine ocaktaki işçilerin, eylemden vazgeçmediği öğrenildi.

Sendika ve işçi temsilcileriyle yapılan görüşmenin hemen arkasından Yenice Kaymakamı Ahmet Başer de ocağa inerek işçilerle görüştü.

Ancak İşçilerin “direnişe son verdikleri anda şirketin borçlarını ödemekten vazgeçeceğini belirterek “Haklarımızın tamamını almadan buradan çıkmayacağız. Haklarımızı almadan, buradan ancak ölümüz çıkar” dedikleri belirtildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.