Gerçek Muhabir

İçişleri Bakanlığı'ndan 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genelgesi'

GÜNDEM

İçişleri Bakanlığı, kadına yönelik şiddetle mücadele için 1 Ocak 2020 tarihli “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genelgesi” yayımladı.

İçişleri Bakanlığı, kadına yönelik şiddetle mücadele için 1 Ocak 2020 tarihli “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genelgesi” yayımladı. Genelgede kadına yönelik şiddet ile daha etkin mücadele edilebilmesi ve kadın cinayetlerinin önüne geçilebilmesi amacıyla sorumluluğu bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşların sorumluluklarını gecikmesizin yerine getirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Genelgede; bakanlığın, valiliklerin ve kolluk birimlerinin görev ve sorumluluklarında bulunan konularda etkinliklerinin arttırılması, koordinasyon ve işbirliğinin geliştirilmesi ve toplumsal farkındalığın arttırılması için yapılacak düzenlemeler ve uygulamalara ilişkin hususlar açıklandı.

Genelgeye göre, bundan sonra aile içi ve kadına yönelik şiddet olayları “kırmızı kod” ile takip edilecek.

Genelge uyarınca aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadele için alınacak önlemler şöyle:

ÖNCELİK EĞİTİM: Emniyet, Jandarma ve Sahil Güvenlik tarafından tüm güvenlik personeli hizmet içi eğitimden geçirilecek..

KOMİSYONLAR KURULACAK: İllerde 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon, İzleme, Değerlendirme Komisyonları' oluşturulacak. Komisyonlar valilerin başkanlığında 3 ayda bir toplanacak. Toplantılara ilgili bürokratların yanı sıra üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, kadın dernekleri, barolar da davet edilecek.

İMAMLARA DA GÖREV: Aile içi ve kadına yönelik şiddetin daha çok özel alanda yaşanması ve olayların yüzde 80'inin gizli kaldığı dikkate alınarak muhtarlar, öğretmenler, aile hekimleri, din görevlileri başta olmak üzere tüm kamu görevlilerine eğitim verilerek ihbar edilmesi sağlanacak

KIRMIZI KOD: Kadın Acil Destek (KADES) uygulaması konusunda vatandaşlar bilgilendirilecek. Güvenlik birimleri tarafından kullanılan 'Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddet Olayları Kayıt Formu'nda acil durumun fark edilmesi için kırmızı ve diğer renklere yer verilerek farkındalık artırılacak.

ORTAK AĞ; Adalet Bakanlığının Ulusal Yargı Ağı Sistemi (UYAP) Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma Bilgi Sistemi (JABS), Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Bilgi Sistemi (POLNET), Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Şiddet Önleme Merkezleri (ŞONİM) arasında bilginin hızlı paylaşımı için ortak bir ağ kurulacak.

ELEKTRONİK KELEPÇE: Aile içi ve kadına şiddet uygulayanlara 'Elektronik Kelepçe' takılması yaygınlaştırılacak.

ADRES GİZLENECEK: Şiddet mağduru korunan kişi ile birlikte diğer aile bireylerinin kimlik ve adres bilgileri 3'üncü kişilerin erişimine engellenecek. Bu bilgilerin tüm kurumlara ait resmi belgelerde 'Gizli Tutulması'na ilişkin kararların elektronik ortamda gönderilmesi için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından gerekli alt yapı kurulacak.

KADIN KONUKEVİ: Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100 bin üstü olan ilçelerde kadın konukevleri açılıp ve açılmadığı hususunda İçişleri Bakanlığı müfettişlerince denetimler yapılacak.

ERLERE EĞİTİM: Er ve erbaşlara; ailenin önemi, erken yaşta ve zorla evlilikler, kadına yönelik şiddetin sonuçları ve bu durumun engellenmesine yönelik eğitim verilecek.

BİRİM KURULACAK: Jandarma ve Emniyet tarafından il ve ilçelerde tek işi kadına karşı şiddetle mücadele olan idari birimler kurulacak.

İFADEYİ KADINLAR ALACAK: Güvenlik birimlerine gelen mağdur kadınlara yönelik iş ve işlemlerde; mahremiyete ve gizliliğe özen gösterilecek. Mağdur kadınların, kendilerini rahat hissedebilecekleri, üçüncü kişilerin bulunmadığı, fiziken uygun ortamlarda, eğitim almış kadın personel tarafından ifadeleri alınacak.

ÖNCELİKLİ OLAY: Fiziksel şiddet olmasa bile kadına yönelik şiddet olayları adli olay olarak değerlendirilecek ve Kadına yönelik şiddet olayları ile ilgili ihbar, şikayet ve haber alındığı andan itibaren konunun kriminal bir vaka olarak ele alınıp adli/önleyici kolluk görevinin bir arada yürütülmesi sağlanacak.

SİLAHI ALINACAK: Kadına yönelik şiddet nedeniyle haklarında tedbir kararı verilenlerin silahları kolluk tarafından alınacak ve haklarında tedbir kararı kaldırılıncaya kadar verilmeyecek.

FİRARİLERE SIKI TAKİP: Kadına yönelik şiddet nedeniyle tutuklu veya hükümlüler firar ya da tahliye sonrasında şiddet mağdurlarına yönelik koruyucu ve önleyici tedbirler ivedilikle alınacak.

ÖFKE KONTROLÜ: Kadına yönelik şiddet uygulayanlar öfke kontrolü ile rehabilitasyon programlarına ve stresle başa çıkma eğitimlerine yönlendirilecek.

(Anka)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.