Gerçek Muhabir

Gizli Dava Ortaya Çıktı! Suriye Uçağımızı Neden Düşürdü?

GÜNDEM

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği bir kararla 22 Haziran 2012 tarihinde Doğu Akdeniz’de görev uçuşu yapan F4 keşif uçağının Suriye tarafından düşürülmesi konusunda, ihmali ve ihmali bulunduğu gerekçesiyle gizli bir dava açıldığı ortaya çıktı. Yüksek Mahkeme bu nedenle uçakta şehit olan pilotlar Gökhan Ertağ ve Hasan Hüseyin Aksoy’un yakınlarına tazminat ödenmesi için yeniden yargılama yapılmasına karar verdi.

Suriye ile yıllardır süren krizin nedenlerinden biri olan, Suriye’nin 2012 yılında Doğu Akdeniz’de TSK’ya ait keşif uçağını düşürmesi ve iki askeri pilotun şehit olması konusunda askeri mahkemede gizli bir dava açıldığı ortaya çıktı. Anayasa Mahkemesi, bu nedenle şehit olan pilotların yakınlarına tazminat verilmesi için yeniden yargılama yapılmasını kararlaştırdı.

22 Haziran 2012 tarihinde Malatya'dan kalkan Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F-4 tipi uçak Hatay Samandağ'ın güneyinde Suriye tarafından düşürüldü. Bunun üzerine dönemin acil olarak güvenlik zirvesi yapıldı ve "Gereken adımlar kararlılıkla atılacak" açıklaması yapıldı.

Düşen uçak, Akdeniz’in bin 260 metre derinliğinde ABD’ye ait Nautilus gemisi tarafından bulundu ve çıkarıldıktan sonra şehit pilotlar Yüzbaşı Gökhan Ertan ile Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy törenle toprağa verildi.

Anayasa Mahkemesi’nin olaydan yıllar sonra verdiği bir kararla, Suriye ile Türkiye arasında krizin tırmanmasına neden olay uçak düşürme olayında kusuru ve ihmali bulunduğu gerekçesiyle Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın bazı askeri personel hakkında soruşturma yürüttüğü ve dava açıldığı ortaya çıktı.

Çocuklarının “yabancı devlet güçlerinin açtığı ateş sonucu” şehit olduğunu düşünen şehit yakınları davayı öğrenince manevi tazminat ödenmesini istedi. Ancak, dava gizli olduğu için bilgi verilmedi ve dava açma süresinin geçtiği belirtilerek istekleri reddedildi.

Bunun üzerine şehit yakınları Anayasa Mahkemesine başvurdu. AYM, “Mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle yeniden yargılama yapılmasına karar verirken tazminat istemini bu nedenle kabul etmedi.

Kararda, uçağın tdüşürülmesi konusunda bazı askeri personel hakkında "görevi ihmal ve kusur" gerekçesiyle açılan davanın sonucu konusunda herhangi bir bilgi yer almadı.

Suriye’nin TSK uçağını düşürdüğü dönemde, gelen üst düzey bir talimattan üzerine, keşif uçuşunun her zamankinden çok farklı rotada yapıldığı iddia edilmişti. Keşif uçağının, “istihbari bilgi toplamak ve Suriye hava savunma sistemlerini test etmek amacıyla hükümetin verdiği siyasi talimatla bu uçuşa zorlandığı “ iddiası da ortaya atılmıştı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.