Manisa'nın Soma ilçesindeki Konya Şeker’e ait termik santrale, verilen 1 aylık süreye rağmen bacalara filtre takılmaması nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından gece yarısı santralin kömür giriş kapıları mühürlendi.
Termik santraldeki 3 bacaya filtre takılması için 1 ay süre verildi. Fakat bu süre zarfında bacalara filtre takılmadı. Bunun üzerine harekete ekipler, gece yarısı harekete geçti. Yetkiller, yeni yılın ilk dakikalarında polis ekipleri eşliğinde gittikleri Soma Termik Santrali’ni, mühürleyerek faaliyeti durdurdu.
VERİLEN BU KARAR HALKI ÇOK MUTLU ETTİ
İçinde her birinde 1 buhar türbini jeneratörü, 1 kazan, 1 kondeser, 1 soğutma kulesi olan ve 165 megawatt gücünde 6 ünitesi bulunan Soma Termik Santrali’nin hava kirliliğine neden olduğunu söyleyen yöre halkı, kararın veto edilmesini sevinçle karşıladı. Vatandaşlar, 2 ünitesi 1 bacaya bağlı olan santralin bacalarına filtre takılması halinde ilçede sağlık sorunlarının azalacağını kaydettiler.
ÜRETİM ZONGULDAK'TAKİ SANTRALDE DE DURDUZonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesinde faaliyet gösteren Çatalağzı Termik Elektrik Santrali’nde (ÇATES) de üretim, bacalara filtre takılmaması nedeniyle durduruldu. Termik santral mühürlendi.
Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesinde, 1946 yılında faaliyete geçen ve 2014’te özelleştirme sonucu Elsan Enerji’ye satılan, 2 üniteden oluşan 300 megavat gücündeki Çatalağzı Termik Santrali’nin bacalarında filtre bulunmuyor. Termik santralin filtresiz çalışmasıyla oluşturduğu çevre kirliliği tepki çekiyordu.
GÖZLER ise DİĞER SANTRALLERE ÇEVRİLDİ
Soma’dan ve Kilimli’den gelen mühür işlemi gözleri Türkiye’nin çeşitli illerindeki diğer 13 termik santrale çevirdi.
SANTRALLERDEN 4’Ü TAHİR ÇELİK’İN
Bu santrallerden 4’ü Çelikler Holding’e ait. Enerji sektörünün önemli şirketlerinden birisi olan Çelikler Holding’in yönetim kurulu başkanlığını Tahir Çelik yürütüyor.
(sözcü)