Kilit bakanlıklardan olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nda aralarında genel müdürlerinde bulunduğu 12 üst düzey yöneticinin vekaleten görev yapıyor, Ticaret Bakanlığı’nda ise Ticaret İl Müdürlüğü kadrolarına 38 personel vekaleten bakıyorlar. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda da durum farsız, bakanlık üst düzey bürokratlarının bir bölümü hala vekaleten görev yaparken, 81 il müdürünün tamamı vekaleten görevlendirilme yoluyla çalışıyor. İç İşleri Bakanlığı, Hazine Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı gibi kritik bakanlıklar tarafından vekaleten çalışan bürokratlar konusunda bilgi vermemesi dikkat çekiyor. Devlette kayyumla yönetim dönemi tartışmaları sürerken, şimdi de bakanlıkların önemli ve kritik birimlerinde üst düzey yönetimin vekaletle atanmış olduğu görülüyor.
ÜST DÜZEY KADROLAR VEKALETE EMANET
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in bakanlık kadrolarının yapısına ilişkin soru önergesine bakanlıklar tarafından verilen cevaplar, devlette vekalet dönemini gözler önüne serdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turan tarafından konuya ilişkin verilen bilgilere göre, bakanlıkta 12 üst düzey (Genel Müdür, Müstakil Daire Başkanı ve Bölge Müdürü) personel vekaleten görev yapıyor.
Ticaret Bakanlığı merkez birimlerde 35, Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerinde 12, Serbest Bölge Müdürlüklerinde 4 personel üst düzey kadrolarda vekaleten görev yapıyor. Ticaret İl Müdürü kadrolarına 38 personel vekalet ediyor.
81 İL MÜDÜRÜ VEKALETEN GÖREVLİ
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda da durum farksız, Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Bakanlığımızın merkez teşkilatında yer alan üst düzey yöneticilerin bir kısmının ataması gerçekleştirilmiş olup diğerleri içinde atama çalışmaları devam etmektedir” derken, 81 il müdürünün tamamının vekaleten görev yaptığını açıklıyor.
KRİTİK BAKANLIKLARDAN VEKALET SORUSUNA CEVAP YOK
İç İşleri Bakanlığı, Hazine Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ise CHP’li Gürer’in vekaletle yönetilen üst düzey kadrolarına ilişkin sorularına cevap vermedi.
CHP’Lİ GÜRER, “ VEKALETLE YÖNETİM SORGULANMALI”
Ömer Fethi Gürer “Üst düzey kadroların bu denli çok sayıda vekaletle yönetilmesi sorgulanmalıdır. Liyakat sistemi; hizmet içinde ilerlemenin ve yükselmenin yeterlilik ile başarı ölçütüne dayandırıldığı bir sistemdir. Ülkenin yönetilmesinde kilit rol üstlenen bakanlıkların liyakat sisteminden uzaklaşarak vekaletle yönetilmesi irdelenmelidir” sözleri ile bu durumu eleştirdi.