Kamuoyunda tartışmalara yol açan ve vatandaşlara yeni vergiler getirilmesi nedeniyle tepki ile karşılanan, Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Öngören Kanun'un, 11 maddesinin iptali ile yürürlüğünün durulması için CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunuldu. CHP Grup Başkanvekili, İstanbul Milletvekili Engin Altay iptal başvurusunun ardından, Anayasa Mahkemesi'nin önünde basın açıklaması yaptı.
''DELİ DUMRUL VE HARÇ MANTIĞI İLE VERGİ TOPLANMAZ'' Kamuoyundan gelen baskılar sonucunda Anayasa Mahkemesi'ne gittiklerini kaydeden Engin Altay, " Devlet hizmetlerinin yürümesi için vergi gerekiyor ama bunun Anayasaya uygun, adil ve eşit bir şekilde toplanması gerekiyor Deli Dumrul mantığı ile vergi toplanmaz. Haraç mantığı ile yeni vergiler yasalaştı. Vatandaşın ödediği vergilerin takipcisi olacağız" dedi.
''ANAYASA'YA SADAKAT KONUSUNDA TAVİZ VERMEYİZ'' Anayasa'ya ve hukuk devletine sadakat konusunda CHP olarak asla taviz vermeyeceklerinin altını çizen Altay, bu doğrultuda dijital hizmet vergisi, konaklama vergisi, değerli konut vergisi alınmasına ilişkin düzenlemeler ile amatör sporu teşvik için toplanan paraların Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda özel bir hesaba aktarılmasına ilişkin düzenlemelere Anayasa'ya aykırılık yönünden itiraz ettiklerini kaydetti.
Altay, Toprak Mahsulleri Ofisi ile Devlet Malzeme Ofisi kanunlarında değişiklik yapılarak, Kamu İhale Kanunu'ndan muhafiyetinin sağlanmasını da Anayasa'ya aykırılık bakımından Yüksek Mahkemeye taşıdıklarını açıkladı.
''ANAYASA'YA UYGUN TEKLİFLER GETİRİN DESTEKLEYELİM'' 27. dönemde Meclis'ten geçen toplam 36 kanunun, 22' sini, 55 Cumhurbaşkanı kararnamesinin ise 38'ini Anayasa Mahkemesi'ne taşımak zorunda kaldıklarına işaret eden Engin Altay, "Burdan AKP ve Erdoğan'a sesleniyorum, Anayasaya uygun kanun teklifleri Meclise getirin, biz de destek verelim geçsin" dedi.
''ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN, VİCDANLARI TATMİN EDECEK KARAR BEKLİYORUZ'' Türkiye Cumhuriyeti'nde herkesin Anayasa'ya uyma zorunluluğu olduğuna dikkat çeken Altay, "Hiçkimsenin Anayasa'dan almadığı yetkiyi kullanma hakkı yok. Anayasa Mahkemesi'nin bu başvurularımızı inceleyerek, kamuoyu ve vicdanları tatmin edecek kararlar vermesini bekliyoruz" diye konuştu.
''YANLIŞTAN DÖNÜLMESİNİ UMUYORUZ''
Özellikle vatandaştan değerli konut vergisi alınmasına ilişkin düzenlemeyi doğru bulmadıklarını da vurgulayan Altay, bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da kafasının karışık olduğunu önesürerek şunları söyledi:
" Vatandaştan değerli konut vergisi alınmasını haraç olarak görüyoruz. İlla alınacaksa belediyeler tarafından alınmalı. Burada hem bu yok, hem de değer bildirimi matrahı özel firmalar tarafından belirleniyor, bu Anayasa'ya aykırılık teşkil ediyor . Bu konuda İstanbul'da 70 bin aile, 500.000 kişinin mağduriyeti var. Umarım başvurumuz bu yanlıştan dönülmesine vesile olur. "