Gerçek Muhabir

BionTech kurucusu Şahin, Bilim Kurulu toplantısına katıldı: "Eylül sonuna kadar 120 milyon doz aşı için anlaşma imzaladık"

GÜNDEM

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “tam kapanmadan” sonraki ilk Bilim Kurulu toplantısının ardından kameraların karşısına geçti. Koca, toplantıya BionTech’in kurucu ortağı Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci'nin de katıldığını söyledi. Basın açıklamasına da telekonferans sistemi ile katılan Şahin, Türkiye'ye; haziran ayında 30 milyon, eylül ayının sonuna kadar da 120 milyon doz aşı göndereceklerini söyledi. Koca ise “Haziran ayındaki 30 milyon aşıyla birlikte tedarikte sorun yaşanmazsa 20 yaşa kadar inmek istiyoruz” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “tam kapanmadan” sonraki ilk Bilim Kurulu toplantısının ardından kameraların karşısına geçti. Koca, toplantıya BionTech’in kurucu ortağı Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci'nin de katıldığını söyledi. Basın açıklamasına da telekonferans sistemi ile katılan Şahin, Türkiye'ye; haziran ayında 30 milyon, eylül ayının sonuna kadar da 120 milyon doz aşı göndereceklerini söyledi. Koca ise “Haziran ayındaki 30 milyon aşıyla birlikte tedarikte sorun yaşanmazsa 20 yaşa kadar inmek istiyoruz” dedi.

Sağlık Bakanı Koca, basın toplantısına güzel bir haber vererek başlayacağını dile getirdi ve uzun bir süreden sonra vaka sayısının ilk kez 10 binin altına indiğini söyledi. Koca, Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin de Bilim Kurulu toplantısına katıldığını belirttikten sonra, Uğur Şahin canlı bağlantıyla basın açıklamasına katıldı. Bakan Koca’nın aşı konusunda merak edilenlere ilişkin soruları ve Şahin’in açıklamaları şöyle:

"BUGÜN TAMAMI 120 MİLYON DOZ OLARAK İMZA ATTIK"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Son olarak bildiğiniz gibi 27 Aralık'ta ilk sözleşmemizi yapmış idik, ondan 3 ay önce başlayan görüşmelerimiz olmuştu ve sonrasında neredeyse haftada en az iki kere telefonla görüşmelerimiz oldu. 1.5 milyondan başlayarak 4.5 milyon, opsiyonel 30 milyon, sonra 60 milyon, devamında 90 milyon ve en son 120 milyon dozluk anlaşma sizlerin yoğun gayret, efor ve çabanızla imzalanmış oldu. Bununla ilgili vatandaşımız sizden bu anlaşmanın detaylarını sizden duymak ister. 

Dr. Uğur Şahin: Burada konuşma imkanımız olduğu için çok mutluyum. Sayın Bakan'ın anlattığı gibi aralıktan beri Türkiye'ye bizim uyguladığımız aşıyı nasıl getirebiliriz diye konuşuyoruz. Aralıkta ilk defa 1,5 milyonu konuştuk ve Sayın Bakan, sağ olsun her 2-3 haftada bir istediği dozları yükseltti. Bugün tamamı 120 milyon doz olarak imza attık. Çok mutluyum. Çünkü Türkiye altıncı ayın sonuna kadar 30 milyon doz getirmek istiyoruz. Temmuz, ağustos ve eylül ayında 120 milyon dozu tamamlamak istiyoruz. Allah'ın izniyle biz de aşıları Türkiye'ye getireceğiz.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: 120 milyon doz aşının şu ana kadar 6,1 milyonu bize teslim edildi. 26 Mayıs'tan itibaren haziran ayında 30 milyon olmak üzere eylül sonuna kadar 120 milyon aşı Türkiye'ye gelmiş olacak. Vatandaşımızın bunu sizden duyması önemli hocam. Çünkü artık icraatı görmek istiyoruz ve vatandaşımız da artık bu aşıya erişmek istiyor. 

Dr. Uğur Şahin: Elimizde imkanlarımız var. Dediğiniz rakamları Allah'ın izniyle sorun çıkmazsa zamanında yollayacağız.

“BİZİM AŞIMIZ MUTASYONLARA KARŞI GÜZEL ETKİ GÖSTERİYOR”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Geliştirilen aşının mutasyonlara etkisiyle ilgili bilgi önemli. Ayrıca hastalığı geçirmiş olan kişilere tek doz yapılması konusundaki fikirleriniz, iki doz aşı olan vatandaşlarımızın üçüncü doz aşısını bu yıl mı, yoksa gelecek yıl mı yapılması konusundaki görüşlerinizi duymak istiyoruz.

Dr. Uğur Şahin: Bugüne kadar aşıyı 30'dan fazla virüs varyantlarına deneyledik. Bizim aşımız, mutasyonlara karşı güzel etki gösteriyor. Kent ve Afrika mutasyonlarına karşı iyi kontrol yapıyor ve şimdi yine bu hafta içinde Hindistan mutasyonunu da deneyden geçirdik ve bu varyanta karşı da bizim aşımız yüzde 25'le 30 oranında etki gösteriyor ve yüzde 70-75 oranında enfeksiyon korumasını bekliyoruz. Ama gelecek haftalarda daha fazla bilgi vereceğiz. Enfeksiyon geçirmiş olan kişilerde gördüğümüze göre ilk dozdan sonra yüksek antikor oluyor ve bu yüksek antikorlar sanki iki aşı yapılmış kişiler gibi aynı oranda oluyor. Düşünüyoruz ki hastalığı geçirmiş olan kişiler için, hastalığı geçirdikten 3 ay sonra bir doz yeterli olabilir. Üçüncü doz en erken 6 ay sonra ama ikinci dozun ardından 9 ay sonra versek yeter. Türkiye'deki aşı kampanyasında en çok kişi altıncı, yedinci, sekizinci ayda aşı olacağı için 2022'de üçüncü aşı yeterli olur.”

Uğur Şahin, bu açıklamalarından sonra basın açıklamasından ayrıldı ve Sağlık Bakanı Koca, "Biz artık hastalığı tanıyoruz. Artık tedavi protokolleri oturdu. Sağlık alt yapımızı nasıl yönetebileceğimizi biliyoruz. Bundan sonraki süreçte ilk önceliğimiz vakalardaki düşüşü kalıcı ve sürekli hale getirmek olacak” dedi.

“YASAKLARLA YÖNETİMDEN ZİYADE KİŞİSEL TEDBİR”

Koca, “Ayrıca bundan sonraki süreçte yasaklarla yönetimden ziyade daha çok kişisel tedbirlerle ve yaygın aşılamayla bu dönemi sürdürmek istiyoruz ve normale dönmek için çaba sarf edeceğiz. Yoğun aşılamayla birlikte pandemiyi gündemimizden çıkarmak en önemli hedefimiz olacak" dedi.

"YERLİ AŞININ ACİL KULLANIM ONAYI EYLÜL AYINDA ALINABİLİR”

Koca, gazetecilerin sorularına da yanıt verdi.

Yerli aşı geliştirme sürecinde gelinen aşama ile ilgili soru üzerine Koca, “Yerli aşıda Faz-2 kısmının gönüllüler çalışması bitti. Faz-3 çalışmalarına da haziranın başında başlayabileceğimizi düşünüyorum. Bunun dışında 3 aşımız daha var. Bu aşılardan iki tanesi inaktif, bir tanesi VLP aşısı. Orada da Faz-1 safhasındalar. Önümüzdeki 2 veya 3 hafta içerisinde Faz-1 çalışmasının sonuçları görülerek eğer başarılı olursa Faz-2'ye geçme durumu peyderpey başlamış olur” dedi.

Koca, “İnaktif olan ilk aşımızın Faz-3 çalışmalarına haziran ayında başlanır ve süreçler başarıyla sonuçlanırsa eylül ayında acil kullanım onayıyla birlikte kullanımı söz konusu olabilir” diye konuştu.

"HAZİRAN AYINDA 20 YAŞA KADAR İNMEK İSTİYORUZ"

Aşılama takvimi ve aşılama oranları ile ilgili soru üzerine de Koca, “Özellikle bu dönemde şu anda 55 yaş ve üstünü aşılıyoruz. Bunun dışında riskli grupları aşılamaya devam ediyoruz. Haziran ayındaki 30 milyon BionTech aşısının yanı sıra beklediğimiz bir miktar Sinovac aşısı var. Hızla aşağıya doğru önce 50, 45, 40 ve haziran ayında 30 milyon aşıyla birlikte tedarikte sorun yaşanmazsa 20 yaşa kadar inmek istiyoruz” dedi.

Koca, “Aşılama oranıyla ilgili toplamda 65 yaş üstü yüzde 84'e aşılanmış durumda. Biz bunun yüzde 90 ve üzeri olmasını istiyoruz. Onun için 55 yaş üstü vatandaşlarımızın beklemeden en erken dönemde aşılarını olmalarını önemle ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

"BİLİM KURULU’NUN SEKTÖRLERLE İLGİLİ ÇALIŞMASI VAR”

Koca, kafe ve restoranların 1 Haziran’dan sonra açılıp açılmayacağı başta olmak üzere 1 Haziran’a ilişkin öngörülerinin sorulması üzerine; “10 binin altına düşen bir vaka sayımız var. Bu düşüş önemli bir düşüş. 63 binden 9 bin 385'e kadar bugün inmiş olduk. Dolayısıyla bu kazanımı kaybetmememiz gerekiyor. Bundan sonraki süreçlerde yasaklamaları daha azaltan ama kişisel koruyucu tedbirleri daha yoğunlaştıran, bununla birlikte yaygın aşılamayı yaparak bu dönemi normale döndürmek istiyoruz” dedi.

Bilim Kurulu’nun bu konudaki önerisinin gelecek hafta şekillenmiş olacağını dile getiren Koca, “Sektörlerle ilgili Bilim Kurulu'nun bir çalışması var. Genel mantığın daha çok kapatmaktan ziyade kişisel kontrolleri önümüzdeki dönemde aşıyla birlikte sürdürmekten yanayız” dedi.

"PANDEMİYE AYRILMIŞ YOĞUN BAKIM YATAKLARININ YÜZDE 53.49'U DOLU"

Özellikle İstanbul gibi metropollerde, hastanelerdeki yatak ve yoğun bakım doluluk oranları ile ilgili soruya ise Koca, şu yanıtı verdi:

“Vaka sayısının düşmesiyle birlikte hastaneye yatış, devamında yoğun bakım ve entübe olan hasta sayısı ve vefat eden kişi sayısına doğru giderek etkisini göstermeye başlar. Bu dönemde vaka sayısıyla birlikte bizim pandemiye ayırdığımız yoğun bakım yatak sayımız Türkiye'de 10 bin 428'di. Yetişkinler için ayrılmış yoğun bakım yatak sayısı ise toplamda 31 bin 732. Şu an pandemiye ayrılmış yoğun bakım yatağının yüzde 53.49'u dolu. Yani neredeyse yarısına yakını şu an için boş. Yoğun bakımlara ayrılmış yataklar için söylüyorum. Serviste ise toplam yatak sayımız yatak sayımız 242 bin. Bu 242 bin yatağın biz Covid hastaları için 41 binini ayırdık. 41 bin yatağın da yüzde 35.72'si dolu. Yani neredeyse üçte ikisi boş.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.