Gerçek Muhabir

Bakan Koca: Mutant virüslerin gittikçe daha yaygın görülmesi ve bulaştırıcılığının artması ihtimal dahilinde

GÜNDEM

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınına ilişkin son gelişmeleri açıkladı. 1 Mart itibariyle yeni bir aşamaya geçildiğini belirten Koca, salgına karşı önlemlerin devam edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Virüs hayatımızdan çıkmış değil. Ancak çıkacağı günler yakın. Mutant virüslerin gittikçe daha yaygın görülmesi ve bulaştırıcılığının artması da ihtimal dahilinde. Bununla beraber tedbirler mutasyon için de geçerli ve etkili" dedi.

Sağlık Bakanı Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı sonrası yazılı açıklama yaparak salgındaki son durumu aktardı. Salgınla mücadelenini kararlılıkla devam ettiğini belirten Koca, 1 Mart itibariyle salgının kontrolünde yeni bir aşamaya geçildiğini ifade etti. 

Koronavirüs Bilim Kurulu'nun bugünkü toplantısının gündeminin kontrollü normalleşme süreci olduğunu aktaran Koca,"Düşük riskli illerimizde kısıtlamaların hafifletilmesi ile artacak olan sosyal hareketliliğin tedbirlerde gevşeme anlamına gelmediğini, gelmemesi gerektiğini tekraren hatırlatmakta fayda görüyoruz. Vatandaşlarımızın normal hayata kavuşma yolundaki kontrollü adımları tedbirlerden taviz olarak algılamadığına eminiz" diyerek salgına karşı önlemlere uymaya devam edilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Koca, kullanılan inaktif aşının ülkede 10 bin kişinin üzerine yapılan faz 3 çalışmalarının sonuçlarının açıklandığını anımstarak, "Bu çalışmada PCR ile doğrulanmış COVID 19 vakaları ile aşının etkililiği yüzde 83,5 olarak hesaplanmıştır. Hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100 olarak bulunmuştur. Bilim insanlarımızı gösterdikleri titiz ve hassas çalışmalar sebebiyle tebrik ediyorum" dedi. 

Bakan Koca'nın Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamalardan öne çıkan başlıklar şöyle: 

MUTANT VİRÜS: Virüs hayatımızdan çıkmış değil. Ancak çıkacağı günler yakın. Mutant virüslerin gittikçe daha yaygın görülmesi ve bulaştırıcılığının artması da ihtimal dahilinde. Bununla beraber tedbirler mutasyon için de geçerli ve etkili. Yüksek vaka sayılarımız hala, hayatımızı olağan akışına kavuşturma umudumuzun önünde bir tehdit oluşturmaya devam etmektedir. Ancak kontrol elimizde ve tedbirlere uyarak normalleşebiliriz.

KONTROLSÜZ ATILAN HER ADIMIN BİZİ İKİ ADIM GERİYE GÖRÜTECEĞİ UNUTULMAMALIDIR: Umutla beklediğimiz günlere sosyal hareketliliğimiz içinde de virüsün yayılmasını engelleyerek ulaşacağız. Sokakta, toplu taşıma araçlarında, okullarda, kafe ve restoranlarda, çarşı pazarda virüse karşı taviz vermeden, çocuklarımızın okullarına kavuşması, esnafımızın kepenklerini açması, başından bu yana bu mücadelenin en fedakar kesimini oluşturan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlarımızın günlük hayata dahil olmasını kalıcı kılacağız. Böyle bir dönemde kontrolsüz atılan her adımın bizi iki adım geriye götüreceği unutulmamalıdır.

MAVİ RENK, UMUT, AZİM VE MÜCADELEDEKİ KARARLILIĞIMIZI TEMSİL EDİYOR: Her birimizin sağlığının diğerimize emanet olduğunu unutmayalım. İllerin risk haritası bu dönemde çok büyük önem arz ediyor. Mücadelemizin bu aşamasında mavi renk, umut, azim ve virüse karşı mücadeledeki kararlılığımızı temsil ediyor. Her bir ferdimiz, kırmızı, turuncu ve sarı renkleri maviye dönüştürmek ve mavide tutmak için bir an bile olsa hassasiyetini kaybetmemelidir.

RİSK HARİTASI 15 GÜNDE BİR YAYINLANACAK: 7 günlük vaka görülme sıklığını il bazında yayınlamaya haftalık olarak devam edeceğiz, risk haritası da 15 günde bir yayınlanacak. İllerimiz risk haritasına göre kendi durumlarını gözden geçirerek tedbirlere uyacaklardır. İl Hıfzıssıhha Kurullarının kendi risk durumlarını gözden geçirip tedbir almalarına ve bunu kamuoyuyla paylaşmalarına fırsat vermek için veriler hafta sonu paylaşılacak ve tedbirler 15 gün aralarla hafta başında uygulamaya geçecektir. Kontrollü olarak normalleşme dönemi fiilen başladı. Bunun konforunu yaşarken tedbiri elden bırakmayalım.

HASTANEDE YATIŞI ENGELLEME ORANI YÜZDE 100 OLARAK BULUNMUŞTUR: Kullandığımız inaktif aşının ülkemizde 10 bin kişiyi aşkın kişi üzerinde yapılan Faz 3 çalışma sonuçları açıklandı. Bu çalışmada PCR ile doğrulanmış COVID 19 vakaları ile aşının etkililiği yüzde 83,5 olarak hesaplanmıştır. Hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100 olarak bulunmuştur. Bilim insanlarımızı gösterdikleri titiz ve hassas çalışmalar sebebiyle tebrik ediyorum. Aşının etkisini hissetmeye başladık. Aşılama programının hastane yükümüzün sabit seyri ve hastalığın şiddetinin azalması hususunda hissedilir bir etkisi olduğunu memnuniyetle izliyoruz.

VATANDAŞLAR AŞILANMALARI PROGRAMLI ŞEKİLDE DEVAM EDECEKTİR: Bilim kurulumuzun önerileri ile belirlediğimiz plan dahilinde aşılama süreçlerimiz yürütülmeye devam etmektedir. Aşı temin sürecine paralel olarak vatandaşlarımızın aşılanmaları programlı şekilde devam edecektir. Aşı stratejimiz ve tercihlerimizle küresel düzeyde süreci en başarılı şekilde yürüten ülkeler arasındayız. Virüsle mücadelemizde vatandaşlarımızın desteği ve ilgisi sayesinde yaşadığımız bu olumlu seyri elbirliğiyle koruyacağız.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.