Gerçek Muhabir

Acele kamulaştırma MHP'lileri de isyan ettirdi!

GÜNDEM

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca Çeşme Alaçatı ve Urla Zeytineli'nde 511 taşınmaz hakkında "acil kamulaştırma" kararı alınmasına bir tepki de eski Belediye Başkanı'ndan geldi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a bir mektup yazan eski Çeşme Belediye Başkanı Nuri Ertan, kamulaştırmanın kaldırılmasını istedi. Ertan, "Gelin bu güzel koylara kıymayın. Bizim de bakir alanlarımız kalsın.Çocuklarımız ve torunlarımız bize küfretmesin" dedi.

Türkiye'nin gündemine oturan, Çeşme Alaçatı'da 178 ve Urla Zeytineli'nde 333 taşınmazın Cumhurbaşkanlığı kararnamesi uyarınca, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca acele kamulaştırmasına tepkiler dinmiyor.

Arap sermayeli bir şirket tarafından hazırlanan, içinde oteller, villalar ve bir su kanalının da yer alacağı yapılaşma projesi kapsamında gerçekleştirildiği iddia edilen kamulaştırmalara eski Çeşme Belediye Başkanı MHP'li Nuri Ertan'dan da tepki geldi.

Çeşme'de 1984-1989 ve 1994-1999 yılları arasında iki dönem belediye başkanlığı yapan ve daha sonra MHP saflarına katılan Ertan, "Alaçatı'ya kıymayın" başlığıyla Bakan Mehmet Nuri Ersoy'a bir mektup yazdı. Nuri Ertan, acele kamulaştırmanın kaldırılmasını istedi.

VİCDANINIZLA BAŞ BAŞA KALIN!

"Biz Çeşmeliler 1968 yılından beri bakanlığınızın çok desteğini gördük. Bakanlardan ve bürokratlardan Allah razı olsun. Siz de Çeşme’yi sevip, bir şeyler yapmak istiyorsanız, altyapıda destek olun" diyen Nuri Ertan, şöyle devam etti: "Çeşme'nin gelişmesini isterken, önce rezidans denilen yanlış yapılanmadan da kurtarın. Kanımca bu yanlış, bakanlığınızın yanlış bir işiydi. Ayrıca Alaçatı’yı iyi muhafaza edin. Çeşme’nin yeni bir yapılanmaya tahammülü yok. Nerede su? Nerede diğer istekler? Gelin bu güzel koylara kıymayın. Bizim de yatlarla gidilebilecek koylarımız olsun. Güney mavi yolculuk, bizim de yeşil yolculuğumuz olur. Ben 81 yaşında yıllarca bu güzel turizmin hizmetçisi olmak için çabaladım. Gerek otelciliğimle ve gerekse Belediye Başkanlığımla Çeşme’mi, Alaçatı’mı hep korudum... Sayın Bakan Mehmet bey, gelin siz de bu güzel koylara kıymayın. Bizim de bakir alanlarımız kalsın. Çocuklarımız ve torunlarımız bize küfretmesinler. Lütfen başınızı iki elinizin arasına alıp, vicdanınızla baş başa kalın. Sonra da bürokratlarınızla konuyu tartışıp ve en sonunda Sayın Cumhurbaşkanı’nın da onayını aldıktan sonra lütfen acele kamulaştırmayı durdurun. Allaha emanet olun. Saygı ve sevgiler bizden. Bakın havaalanı için bile sitem etmiyorum..."

MHP'Lİ MECLİS ÜYESİ DE TEPKİLİ

Alaçatı'daki kamulaştırılan bölgede aile olarak 100 dönüme yakın arazileri bulunan MHP'li Çeşme Belediye Meclis Üyesi Alparslan Koparal da acil kamulaştırmaya tepki gösterdi. Koparal, "Bizler buranın yerlisiyiz. Kamulaştırılanlar bizim ata ve dede topraklarımız. Şaşkınlık içindeyiz. Ne olduğunu da tam olarak bilmiyoruz. Ülkenin menfaati için, yollar ve barajlar için kamulaştırmalar olur. Bunu anlarız. Ama burada pek böyle bir durum yok gibi. Hassas bir durum var sanki. Önce kamulaştırılıyor sonra planlanıyor. Kamulaştıracaksan önce planını yap! Yahut projeye toprak sahiplerini de ortak et! Böyle olur mu hiç? Halk, mallarının çerez parasına gideceğini düşünüyor. Mal sahiplerinin mağdur edilmemesi lazım" dedi.

ACİLEN BİLGİLENDİRME YAPMALILAR

Kamulaştırma bedellerinin ne olacağı konusunda da belirsizlik olduğunu vurgulayan Koparal, "Avukatımız da konuyu takip ediyor. Bakıp göreceğiz neler olacağını. Sayın bakanın da bu hafta içi buraya geleceği yahut konuyla ilgili Ankara'dan bağlanıp bir toplantı yapacağı söyleniyor. Ama detay bilmiyoruz. Tek bildiğimiz; 6 Ocak'ta tapularımıza şerh konulmuş, 24 Ocak'ta da bu uygulama Resmi Gazete'de yayımlanmış... Acilen vatandaşı toplayıp bir bilgilendirme yapmalılar" diye konuştu.

ATALARIMIZIN HATIRALARINI BIRAKIP GİTMEYİZ

Arazileri kamulaştırılan, Urla Zeytineli'nin yerlilerinden Şerafettin Kızılay da uygulamaya tepki gösterdi. Zeytineli'nde 25- 30 hak sahibi hep birlikte dava açmaya hazırlandıklarını vurgulayan Kızılay, "Kendi yerlerimizi bırakmak gibi bir niyetimiz yok... Benim babam 99 yaşında öldü. Ömrünü burada geçirdi. Onun fırınını sürekli tamir edip edip hatırasını koruyoruz. Bu topraklar bizim atalarımızın hatıraları ile dolu. Asla bırakıp gitmeyiz" dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.