CHP’li Özdemir, yurt sorunun çözümü için cemaat ve tarikatların devletin çözüm ortağı olarak görülmesinden vazgeçilmesi gerektiğini ifade ederek 15 Temmuz darbe girişimi ve OHAL uygulamalarının ardından yükseköğrenim öğrenci yurtları ile ilgili alınan önlemleri Bakan Kılıç'a sordu.
CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde, 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde üniversite kontenjanlarının geçen yıla oranla yüzde 5,27’lik artışla 867 bin 191 olduğuna yer verdi. Bu yılki kontenjan sayısının geçen yıla göre 43 bin 452 kişi daha fazla olduğuna ve çok sayıda üniversite öğrencisinin geçen dönemde yurt bulamadığına da dikkat çeken Özdemir, “Devlet, bu zamana kadar yurt sorununu çözememiştir. Cemaatler yurt açmaları yönünde teşvik edilmiştir. Yurt sorununun çözümü için seçilen paydaşlar, cemaat ve tarikatlar olmuştur. Devlet yurdunda yer bulamayan öğrencilerin FETÖ tarzı cemaat ve tarikat yurtlarına gitmelerine göz yumulmuştur. Devlet ve mevcut iktidar, 15 Temmuz sonrası yurt ve barınma konusunda artık bir ders çıkarmalıdır. Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, başvurmaları ve herhangi bir yasal engel olmaması halinde öğrencilerin barınma taleplerini karşılıksız bırakmamalıdır. Bu yılki kontenjan artışı ve OHAL uygulamaları kapsamında kapatılan üniversite ve yurtlarla birlikte ortaya çıkacak talebin karşılanması gerekmektedir. Kapatılan üniversitelerde okuyan öğrencilerin başka üniversitelere yerleştirilmesi ile ilgili çözümler kamuoyu ile paylaşılırken barınma konusunda herhangi bir açıklama yapılmamıştır.” dedi.
“Sosyal devlet, önümüzdeki dönemde öğrencilerin cemaat ve tarikat tarzı yapıların kontrolünde olan yurtlara mahkûm olmamaları için üzerine düşen sorumluluğun gereğini eksiksiz olarak yerine getirmelidir. Acilen ve kalıcı olarak yurt ve barınma sorununa el atılmalıdır. Aksi takdirde önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde zaten sıkıntılı olan barınma sorunu daha keşmekeş bir hale gelecektir.” diye uyarılarda da bulunan Özdemir, önergesinde Bakan Kılıç’tan şu sorulara yanıt istedi: Bugün itibariyle Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı kaç adet (kız–erkek) yükseköğrenim öğrenci yurdu hizmet vermektedir? Yurtların toplam kontenjanı nedir? 2015-2016 eğitim-öğretim döneminde kaç yükseköğrenim öğrencisi yurt başvurusunda bulunmuş, başvuruda bulunan kaç öğrenci yurda yerleştirilmiş ve başvuruda bulunanların yüzde kaçı yerleştirilmiştir? Kaç öğrenci açıkta kalmıştır? 2016-2017 eğitim-öğretim yılında bir devlet üniversitesi yerleşen ve yurt başvurusunda bulunan her öğrencinin yurda yerleştirilmesi mümkün olacak mıdır? 15 Temmuz 2016 tarihinden bugüne kadar kaç yükseköğrenim öğrenci yurdu kapatılmıştır? Bu yurtların yerleri, isimleri ve kapasiteleri nedir? OHAL Kararnamesiyle kapatılan yükseköğrenim öğrenci yurtlarında kalan öğrencilerin mağdur edilmemesi için hangi önlemler alınmıştır? Bugüne kadar hangi somut adımlar atılmıştır? 15 Temmuz darbe girişimi ve ardından yaşanan gelişmeler de dikkate alınarak, 2016-2017 eğitim-öğretim dönemi için yükseköğrenim yurtları için alınan özel önlemler var mıdır? Varsa bu önlemler nelerdir?