Gerçek Muhabir

TOBB en fazla şirket kurulan 3 ilin verilerini yayınladı: İstanbul birinciliği kaptırmadı

EKONOMİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin verilerine göre son üç ayda, 28 bin 643 şirket kuruldu. En fazla şirket kuruluşu gerçekleşen ay 10 bin 44 şirketle Mayıs ayı oldu. Nisan ayında Türkiye genelinde 9 bin 429 şirket kurulurken Temmuz ayında rakam 9 bin 174 olarak gerçekleşti. En yüksek şirket kuruluşu gerçekleşen illerin ilk sırasında son üç ayda toplam 10 bin 956 şirket kuruluşuyla, İstanbul oldu. En fazla şirket kurulan iller sıralamasında ikinci ve üçüncü sırada Ankara ve İzmir yer aldı. Konu hakkında Marka Geliştirme Uzmanı Berat Kızılel’den değerlendirme geldi. Kızılel, girişimcilerin şirket kurmadan önce alması gereken önlemleri de sıraladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin verilerine göre son üç ayda, 28 bin 643 şirket kuruldu. En fazla şirket kuruluşu gerçekleşen ay 10 bin 44 şirketle Mayıs ayı oldu. Nisan ayında Türkiye genelinde 9 bin 429 şirket kurulurken Temmuz ayında rakam 9 bin 174 olarak gerçekleşti. En yüksek şirket kuruluşu gerçekleşen illerin ilk sırasında son üç ayda toplam 10 bin 956 şirket kuruluşuyla, İstanbul oldu. En fazla şirket kurulan iller sıralamasında ikinci ve üçüncü sırada Ankara ve İzmir yer aldı.

Konu hakkında Marka Geliştirme Uzmanı Berat Kızılel’den değerlendirme geldi. Yeni açılan şirketlerin bir kısmının kapanmaya gittiğini belirten Kızılel, girişimcilerin şirket kurmadan önce alması gereken önlemleri sıraladı. Kızılel; "Girişimcilerin şirket kurmadan önce kendilerine prensip edinmeleri gereken 3 farklı konu var. Online ve ölçeklenebilir olması, büyük ve uzun vadeli problem çözmesi, sürdürülebilir olması… Eğer uzun vadeli bir ticaret ve marka oluşturmak var ise kafalarında; ki herkesin niyeti böyle... Şirketlerini kurmadan önce hedef kitlelerini iyi tanımlamaları ve buna göre ürün veya hizmet sunacak yapının üzerine şirket kurmalarıdır” diye konuştu.

DÜNYAYI GİRİŞİMCİLER DEĞİŞTİRECEK

Kızılel, rakamların yatırım konusunda Türkiye’nin hala cazip bir ülke olduğunu gösterdiğini belirterek, “Şirket kuruluşu ekonomik açıdan değerlendirdiğimizde daha fazla istihdam, ülke ekonomisine katkı ve ihracat demek. Dünyayı girişimcilerin değiştireceğine inanıyorum. Bu kadar şirket kuruluşu yeni markalar anlamına da geliyor” diye konuştu.

"YENİ MARKALAR BİZİ DÜNYAYA AÇACAK"

Türkiye’nin seçimler ve son siyasi gelişmelere bakıldığında, istikrarlı bir tablo çizemeyeceği ve yatırım konusunda girişimcinin çekinceler yaşayacağı algısı oluşturduğunu belirten Kızılel, “Ancak bu kadar şirketin kuruluşu hala bir güven ortamının varlığından bahsedebileceğimizi gösteriyor. Şirket kuruluşları ve yeni markalar Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı. Her bir yatırımın istihdam kadar, ihracat kadar, Türkiye’nin hala güven ortamı sunduğunu göstermesi bakımından oldukça önemli. Yeni markalar bizi dünyaya açacak” dedi.

"TÜRKİYE İÇİN YENİ REKORLAR YOLDA"

Yeni şirketler kurulmasının e-ticarete de doğrudan katkı sağlayacağını belirten Kızılel özetle şunları kaydetti:

“Teknolojinin gelişmesiyle çok fazla fırsat doğuyor ve bununla birlikte insanlar özellikle online ticaret konusunda ölçeklenebilirliği kolay ve gerektiğinde ihracat bile yapabilme ihtimallerinden kaynaklı olarak şirket kurma kararı alıyor. Bu sebeple şirket kurma sayıları bu dönemde arttı diye düşünüyorum. Bu gidişle rekorlar bol bol tazelenecek ve şirket sayıları git gide artıyor olacak. Ama genelde tercihler online bir iş modeli üzerinde seyredecek."

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.