Gerçek Muhabir

TMO: "Üreticilerimiz daha uygun fiyatlı kompoze gübrelere yöneldi"

EKONOMİ

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), kasım ayına ilişkin ‘Hububatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi’nde, "DAP gübresi kullanımı fiyatından dolayı azalsa da üreticilerimiz taban gübresi olarak daha uygun fiyatlı kompoze gübreler ile ilave destek verilen organomineral gübrelere yönelmiştir” tespitinde bulundu. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Toprağın yapısına, içerisindeki mineraline göre gübre kullanmak gerekir. Her yere kompoze gübre atmak çözüm değil. Kompoze gübre daha ucuz olduğu için üreticiler bu gübreye yönelmiş olabilirler” dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), kasım ayına ilişkin ‘Hububatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi’nde, "DAP gübresi kullanımı fiyatından dolayı azalsa da üreticilerimiz taban gübresi olarak daha uygun fiyatlı kompoze gübreler ile ilave destek verilen organomineral gübrelere yönelmiştir” tespitinde bulundu. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Toprağın yapısına, içerisindeki mineraline göre gübre kullanmak gerekir. Her yere kompoze gübre atmak çözüm değil. Kompoze gübre daha ucuz olduğu için üreticiler bu gübreye yönelmiş olabilirler” dedi.

TMO, kasım ayına ilişkin ‘Hububatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi’ni yayınladı. Analizde, Türkiye geneli kasım ayı yağışlarında mevsim normallerine göre yüzde 21 azalma, geçen yılın aynı göre ise yüzde 32 artış gözlendiği belirtildi.

Analizde, hububat ekiminin yüzde 88 oranında tamamlandığı; buğday, arpa, mısır, yağlık bitkiler ve baklagil ürünleri arasında kısmi geçişler yaşansa da ekilebilir arazilerin tamamında üretime devam edildiği bildirildi. Analizde şu bilgilere yer verildi:

“DAP gübresi kullanımı fiyatından dolayı azalsa da üreticilerimiz taban gübresi olarak daha uygun fiyatlı kompoze gübreler ile ilave destek verilen organomineral gübrelere yönelmiştir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetersiz yağış nedeniyle kıraç arazilerde çıkışlar bir miktar zayıf olsa da diğer kıraç bölgelerde bitki çıkışları ve gelişimi normale yakın seyretmektedir. Taban suyu yüksek ve sulanan alanlarda bitki çıkışı ve gelişimi oldukça iyi durumdadır. Sonuç olarak; üreticilerimiz tarımsal üretime yönelik bütün hazırlık ve planlamalarını yaparak ekilişleri büyük ölçüde tamamlamıştır. Hali hazırda mevsimsel meteorolojik veriler dikkate alındığında, tarımsal üretim açısından sonbahar ekim dönemi itibariyle bir önceki yıla göre daha olumlu bir tablo izlenmektedir.”

SUİÇMEZ: "KOMPOZE GÜBRE ÇÖZÜM DEĞİL"

Kompoze gübre, diğer gübrelere göre daha az kimyasal içeriyor ve bu nedenle maliyeti daha ucuz oluyor. ANKA Haber Ajansı'na konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Toprak yüzde 55 azot veya potasyum istiyorsa kompoze gübrenin önemi yok. Toprağın yapısına, içerisindeki mineraline göre gübre kullanmak gerekir. Her yere kompoze gübre atmak çözüm değil. Kompoze gübre daha ucuz olduğu için üreticiler bu gübreye yönelmiş olabilirler” dedi.

Kompoze gübre, esasen kendi başına bir gübre türü olmayıp iki veya daha çok bitki besin maddesi içeren bir karışım. Örneğin 15-15-15 kompoze gübrede, 15 kilo azot 15 kilogram fosfat ve 15 kilogram potasyum bulunuyor. Dolayısıyla fiyatı da diğer gübrelere göre daha uygun oluyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.