Merkez Bankası, büyüklüğü 124.74 milyar dolara ulaşan KKM hesaplarını azaltmak için yeni uygulamaları devreye aldı. Bankalar, ilk adım olarak dijital kanallardan döviz dönüşlü KKM hesabı açılmasına son verdi.
Türkiye ekonomisinin merakla beklediği piyasalardaki faiz politikaları, uzmanlar arasında yoğun bir tartışma konusu. Ekonomi yönetiminin, Kur Korumalı Mevduat'tan (KKM) TL mevduata dönüşüm kararının uygulanması için beklediği düzenlemeler ise henüz hayata geçirilmedi. Bu durum, piyasalarda belirsizliğe ve tartışmalara neden oluyor.
Ekonomi gazetecisi Erdal Sağlam, bankacılardan edindiği bilgileri aktardı. Buna göre TL dönüşümlü KKM hesabından geri dönüşler için en yüksek TL mevduat faizi uygulanacak. Sağlam "Bu farklı faizlerin piyasalarda bir miktar kargaşa ve tasarruf sahipleriyle tartışmalar yaratması kaçınılmaz olacak" diye yazdı.
10 Haber yazarı Erdal Sağlam, piyasaların KKM'den TL Mevduata dönüşüm kararının uygulanması için hafta sonu hayata geçirilmesini beklediği düzenlemelerin yapılmadığını belirterek "Yeni politika faizine bağlı değişimle birlikte kredi faizlerinde üst sınır yüzde 56’ya çıkarken, TL mevduatta ise üç farklı faiz oranı uygulaması başlayacak. Bu farklı faizlerin piyasalarda bir miktar kargaşa ve tasarruf sahipleriyle tartışmalar yaratması kaçınılmaz olacak" dedi.
BANKALAR YÜZDE KAÇ FAİZ ÖNERECEK?"Bankacılardan aldığımız bilgiye göre TL dönüşümlü KKM hesabından geri dönüşler için en yüksek TL mevduat faizi uygulanacak. Zorunlu oldukları dönüşü cazip kılmak için, bankaların TL dönüşümlü KKM’den normal TL mevduata dönenlere yüzde 45 civarında faiz önereceklerini öğrendik" bilgisini paylaşan Sağlam, şöyle devam etti:
"Buna karşılık mevcut uygulama uyarınca, politika faizi esas olduğu için, devam edecek TL ‘den dönüşümlü KKM hesaplarında bankalar en az yüzde 25 faiz oranı uygulamak zorunda kalacaklar. Üç farklı faiz oranı içinde ortada kalan ise mevcut TL mevduat hesapları olacak.