Saygı Öztürk/Sözcü
Naylon torbaların çevreye verdiği zarar nedeniyle paralı hale getirilmesi, bez torba kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla yeniden kenevir üretimine izin verileceğinin açıklanması ortada kaldı. Türkiye'de sertifikalı yerli kenevir tohumu bulunmuyor. Bu yüzden çiftçinin üretime ilgi göstermediği, kenevir yapraklarından ‘marijuana' adlı uyuşturucu elde etme riski de bu tutumda etkili oldu.
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, “Bez torba için kenevir yerine keten üretiminin teşvik edilmesi daha makul görünüyor. Ketenden uyuşturucu elde edilmiyor. Üstelik hem yerli tohumu var hem de Omega 3 içeren keten yağı gıda sektöründe de kullanılıyor. Üstelik keten lifleri, dokuma sanayiinde daha rağbet görüyor” dedi.
YANLIŞ MI BİLGİLENDİRİLDİ?Aygun, kenevir üretiminde yaşanan sıkıntılar konusunda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle kapsamlı bir soru önergesi verdi. Bez torba seferberliği sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 9 Ocak'ta “Kenevirden atlet, file, fanila dokunurdu, şimdi ithal ediyoruz. Yeniden kenevir üreteceğiz” açıklamasına işaret eden Aygun, “Cumhurbaşkanı'nın kenevir konusunda yanlış bilgilendirildiğini düşünüyorum” dedi. 2016'da kenevir üretimine 19 ile izin verildiğini hatırlatan Aygun, dünyada kenevir tohumu üretiminin yüzde 80'ini Fransa'nın karşıladığını, Türkiye'de çiftçiye üretim için verilecek gerekli sertifikalı tohum bulunmadığını, kârlı bir yatırım olmayan kenevir ekiminin, çiftçi tarafından rağbet görmediğini anlattı.
Aygun, kenevir yerine, hem dokuma sanayiindehem de ilaç ve gıda sanayiinde kullanılan keten üretiminin çok daha kârlı olduğunu, Türkiye'ye ihracatta büyük avantajlar sağlayacağını vurguladı ve şu öneride bulundu:
KENEVİR YERİNE KETEN“Keten saplarından elde edilen lif çok daha kalitelidir. Keten kıyafetler her yerde ilgi görmektedir. Ayrıca ketenden elde edilen bezir yağı; vernik ve boya yapımında kullanılmaktadır. Keten yağı, aynı zamanda içerdiği Omega 3 nedeniyle balık yağı olarak bilinmekte ve soğuk yemeklerde kullanılmaktadır. Türkiye'deki ekimi şu an 200-300 dekar arasında yapılan keten üretiminin desteklenmesi daha gerçekçi görünmektedir. Kenevire göre çiftçiye daha fazla kazanç sağlama imkânı olan ketende tohum sıkıntısı da yoktur. Nitekim Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nce üç çeşit keten tohumu geliştirilmiş ve tescil aşamasına gelinmiştir.”
UYUŞTURUCU RİSKİ ÜRETİCİYİ ENDİŞELENDİRİYORDışı kenevirin yaprak kısımlarının kâğıt arasına sarılarak, uyuşturucu madde türü olan ‘marijuana' olarak içildiğini belirten CHP'li İlhami Özcan Aygun, “Türkiye'de uyuşturucu madde kullanımının her geçen gün arttığı ve küçük yaşlara kadar indiği gerçeği dikkate alınarak, kenevir üretiminden kaynaklanabilecek risk mutlaka hesap edilmelidir. Gece yarısı tarladaki kenevirin yeşil yapraklarının birileri tarafından kaçak olarak biçilerek, çalınması ve uyuşturucu olarak kullanılması riski vardır. Bu durum da çiftçilerimizi çok büyük ölçüde mağdur edebilecektir” diye konuştu.