Dolar/TL seçimin ardından sert yükseldiği 27 seviyesinin üzerinde daha yatay bir seyir izlerken piyasalarda Merkez Bankası’nın (TCMB) kur korumalı mevduatı (KKM) azaltmayı amaçlayan ilk belirgin adımının etkileri izlenecek.
Bankacılar bugünkü düzenlemelerin TL mevduat faizlerinde yükseliş ve yıl sonuna kadar KKM’de yüzde 15’in üzerinde düşüş getirebileceğini hesaplıyor.
TCMB geçiş dönemi olarak da adlandırdığı kamu kontrollü döviz politikalarından serbest politikalara geçiş sürecinde kamuya yüksek maliyeti nedeniyle eleştirilen KKM’nin azaltılmasına yönelik ilk kez bu kadar belirgin bir adım attı.
TCMB açıklamasında “kur koruma desteği sağlanan hesaplardan TL hesaplara geçiş ve kur korumalı hesapların belli oranda yenilenmesinin hedeflenmesine, kur koruması bulunmayan TL payı seviyesinde artış hedefine geçilmesine” karar verdi.
Düzenlemelerle yabancı para mevduattan kur korumalı mevduata dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık uygulamasına da son verildi.
KKM’DE YÜZDE 15’LİK DÜŞÜŞ HEDEFİBürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık Kurucu Ortağı Haluk Bürümcekçi, “Sonuç olarak, yapılan düzenlemelerin ilk hedefi hızlı büyüme kaydederek sektörün toplam mevduatının yüzde 26’sı oranın ulaşan ve TCMB’nin ciddi boyutta zarar etmesine yol açan KKM hesaplarının azaltılması gibi görünüyor” dedi ve ekledi:
“Son durumda 3.357 trilyon TL olan toplam KKM büyüklüğünün, yaklaşık yüzde 20’sinin TL’den dönen kalan yüzde 80’lik kısmın ise dövizden dönen KKM’den oluştuğu varsayılırsa bu alt gruplar için belirlenen yüzde 95 ve yüzde 5 dönüşüm hedefleri, yılsonuna kadar toplam KKM büyüklüğünün en az yüzde 15 civarında azaltılmasın amaçlandığını ima ediyor.”