Beştaş'ın Ağbal'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesi şöyle:
"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın, Maliye Bakanı Sayın Naci AĞBAL tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 26.01.2017
23 Ocak 2017 gün ve 683 sayılı KHK’nın 6 ıncı madde hükmü : “Türk Lirası ile yapılacak tahsilat MADDE 6 – (1) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa tabi tüm kamu idareleri ve bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye tabi kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklar, 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun çerçevesinde özelleştirme programında bulunan ve sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait işletmeci kuruluşlar, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ve sermayesinde doğrudan veya dolaylı olarak kamu payı olan özel kanunlar ile kurulmuş anonim ortaklıklar, niteliğine bakılmaksızın yabancı para cinsinden yurtiçi ödeme yükümlülüğü olan alacaklarını, borçlunun talebi üzerine 2/1/2017 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurundan, 31/12/2017 tarihine kadar Türk Lirası olarak tahsil edebilirler. Bu madde kapsamındaki işlemler ve sonuçları, bütçe gelir ve gider hesaplarıyla ilişkilendirilmez.” şeklinde düzenlenmiştir. Buna göre Kamu Kurumu alacaklarının döviz cinsinden olan alacaklarının 2 Ocak 2017 tarihli merkez bankası döviz kuru üzerinden TL olarak tahsil edilmesine yönelik bir düzenleme söz konusu olup 2 Ocak 2017 tarihinde dolar, 3.50 TL’dir ve kamu alacakları bu rakam üzerinden tahsil edilecektir. Yani bir diğer ifadeyle BOTAŞ, Özelleştirme İdaresi, Karayolları gibi kamu kuruluşları alacaklarını düşük dolar kuru üzerinden tahsil edecek olup kamu kurumlarının doların yükselişi karşısında zararı söz konusudur. Zira 2 Ocak 2017 tarihinde 3.53 – TL olan dolar halihazırda 3.85-TL’ye, Euro ise 3.70-TL’den 4.04-TL’ye yükselmiş durumdadır. Bu bağlamda;
1-) 23 Ocak 2017 gün ve 683 sayılı KHK’nin 6. maddesi ile yapılan Kamu Kurumu alacaklarının döviz cinsinden olan alacaklarının 2 Ocak 2017 tarihli merkez bankası döviz kuru üzerinden TL olarak tahsil edilmesine yönelik düzenlemenin amacı nedir?
2-) KHK ile yapılan bu düzenlemenin OHAL ile ilintisi nedir?
3-) Yapılan düzenlemenin amacı döviz artışının engellenmesi ise sermaye şirketlerinin borçlarını güncel kur üzerinden Türk Lirası cinsinden ödemesi sağlanamaz mıydı?
4-) Bahse konu düzenleme ile bir anlığına döviz kurunun artışının engellenmesinin amaçlandığı düşünülse dahi borçlu şirketlerin borçlarını döviz olarak ödemeleri ve devlet hazinesine aktarılırken Türk Lirasına çevrilmesi ile dövizin yükselişine ilişkin riskler nötürlenemez miydi?
5-) Büyük şirketlerin borçlarının bir miktar düşürülmesi ve karlılıklarının artırılması amacıyla düzenlenen 6. Madde hükmünün vatandaşların yabancı para üzerinden olan borçlarını ödemelerinde uygulanması söz konusu olacak mıdır?
6-) Kamuoyuna yansıdığı üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 26 Ağustos 2015’te 4.5 G ihalesi yapmış olup 4 milyar Euro bedelle sonuçlanan bu ihalenin son taksidi referandumun gerçekleşeceği nisan ayında yapılacaktır. Turkcell ile Türk Telekom’un ödeyeceği son taksit tutarını, ilan edilen KHK ile 223.4 milyon TL az ödeyecek olmasının referandum oylaması ile bir ilgisi var mıdır?
7-) 683 sayılı KHK ile iki şirket için toplam 223.4 milyon TL’lik servet transferinin ülke ekonomisine getireceği yük ile birlikte değerlendirildiğinde gerekçesi nedir?
8-) Turkcell ve Türk Telekom’dan tahsil edilecek alacaklar kapsamında 223.4 milyon TL’lik kurdan kaynaklı zarar nereden karşılanacaktır?
9-) Devlet hazinesine ödenecek olan özel şirket borçları bu düzenleme ile toplamda ne kadar düşürülmektedir? Hazinenin toplam zararı hesaplanmış mıdır? Toplam zararın ne kadar olması ve bu zararın nereden karşılanması öngörülmektedir?