Gerçek Muhabir

Aile hekimlerine ek ödeme yapılacak, çalışmadıkları günün ücreti kesilmeyecek

EKONOMİ

Aile Hekimliği yönetmeliğinde yapılan değişiklikle birlikte, aile hekimlerine ve aile sağlığı merkezi personeline 3 ay süreyle ek ödeme yapılmasının önü açıldı. Ayrıca aile hekimleri ve aile sağlığı merkezi personeline çalışılan gün sayısına göre ödeme yapılmasını öngören kısım yönetmelikten çıkarıldı. Böylece aile hekimlerinin ve aile sağlığı merkezi personelinin izinli ya da raporlu olduğu günlerde ücretinin kesilmemesi sağlandı.

Aile hekimliği yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, aile hekimlerine ve aile sağlığı merkezi personeline 3 ay süreyle ek ödeme yapılmasının önü açıldı. Ayrıca aile hekimleri ve aile sağlığı merkezi personeline çalışılan gün sayısına göre ödeme yapılmasını öngören kısım yönetmelikten çıkarıldı. Böylece aile hekimlerinin ve aile sağlığı merkezi personelinin izinli ya da raporlu olduğu günlerde ücretinin kesilmemesi sağlandı.

Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Değişiklikle birlikte,"Covid-19 salgını nedeni ile yapılacak ek ödemeler" başlığı altında şu geçici madde yönetmeliğe girdi: "1 Ağustos 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere üç ay süreyle bu yönetmelikte belirlenen esaslara tabi olmaksızın sözleşmeli aile hekimlerine net aylık 3 bin TL'yi, aiile sağlığı çalışanlarına ise net aylık 850 TL'yi geçmemek üzere, Covid-19 salgını nedeniyle takip edilen kayıtlı kişi sayısı dikkate alınarak Sağlık Bakanlığınca belirlenen tutarda ilave ödeme yapılabilir."

Değişiklikle birlikte, sağlık raporu nedeniyle görevinin başında olamadığı günler için aile hekimlerine ödeme yapılmasının önü açıldı. "Aile hekimliği uygulamasında sözleşmeyle çalıştırılan veya aile hekimliği uygulamaları için görevlendirilen aile hekimine çalışılan gün sayısına göre ödeme yapılır" ibaresi yönetmelikten çıkarıldı.

Yönetmeliğe, "(Aile hekimi ve aile sağlığı elemanının) Bakanlıkça ilan edilmiş bulaşıcı ve salgın hastalığa yakalanmış olması veya yakalanma riski taşıması nedeniyle görevi başında bulunamamaları durumunda hizmetin devamı için müdürlükçe gerekli tedbirler alınır" ibaresi de eklenerek, salgın durumlarında hizmetin aksamaması sağlık müdürlüklerinin sorumlulukları arasına eklenmiş oldu.

Daha önce Covid-19 salgını ile ilk aşamada mücadele eden aile hekimlerinin mağdur olmasına neden olan yönetmelik maddeleri Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile meslek dernekleri ve sağlık alanındaki kamu sendikaları tarafından talep edilmiş, TTB temsilcileri, 3 Eylül'de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile yaptıkları görüşmede bu talebi Bakan Koca'ya bizzat aktarmıştı.a

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.