Gerçek Muhabir

''Van'da Öğrenciler Uzaktan Eğitime Katılamadığı İçin Öğretmenlerin Ek Ders Ücreti Kesiliyor''

EĞİTİM

Van'da Eğitim Sen'e göre uzaktan eğitime katılım oranı şehir merkezinde yüzde 30 civarındayken köylerde yüzde 2'ye kadar düşüyor. Eğitim Sen Van Şubesi, öğrenciler derse katılmadığında öğretmene ek ders ödenmediği yönünde şikayetler aldıklarını açıkladı. MEB'in bu yönde bir kararı olmadığını vurgulayan Eğitim Sen Mali Sekreteri Ahmet Karagöz, "Biz bunu kesinlikle doğru bulmuyoruz. Bu öğretmenden, hatta ve hatta öğrencilerimizden kaynaklı bir sorun değil" dedi.

Eğitim Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay, köylerde uzaktan eğitime katılımın yüzde 2’yi geçmediğini, en merkezi ilçede bile EBA’ya katılım oranının yüzde 30 civarında olduğunu söyledi. Köylere internet erişimi ve öğrencilere teknolojik cihaz sağlama konusunda hiçbir önlem almadığını belirten Atabay, hiçbir öğrenci derse katılmadığında öğretmenlerin ek ders ödemelerinin yapılmadığı yönünde duyumlar aldıklarını belirtti.

ANKA’ya konuşan Atabay, bazı okul idarecilerinin, öğretmenin uzaktan dersi başlatmak için bağlantıyı kurmasına karşı hiçbir öğrencinin derse katılmaması durumunda, bazı idarecilerin ek ders çizelgesi düzenlemediğine dair duyumlar aldıklarını açıkladı.

Ek ders ödemelerinin henüz yapılmadığını, ancak ay başında ek ders çizelgeleri düzenlenirken bu yönde çok sayıda şikayet aldıklarını ifade eden Atabay, “Siz bilgisayar başında olsanız dahi öğrenci derse girmezse ek ders ödemeyeceğiz deniliyor” dedi.

"KÖYLERDE UZAKTAN EĞİTİM ZATEN HİÇ YOK"

Van’da şehir merkezindeki okullardan bu yönde şikayet aldıklarını ifade eden Atabay, “Köydekiler zaten hiç ders yapamıyorlar. Köylerde canlı ders olayı neredeyse yok. Köylerin çoğunda internet yok. Zaten bırakın interneti elektrik olmayan köyler var. O arkadaşlara da ulaştık ancak o arkadaşlar da ‘nasıl olsa kimse bizimle ilgilenmiyor bari hiç peşine düşmeyelim’ şeklinde yaklaşıyorlar” değerlendirmesi yaptı.

"ALT YAPI İÇİN HİÇBİR ÇABA YOK"

Uzaktan eğitime geçilen Mart ayından bu yana defalarca dile getirmelerine rağmen öğrencilerin uzaktan eğitime katılabilmesi için hiçbir adım atılmadığını belirten Atabay, şöyle konuştu:

“Köylerde uzaktan eğitime katılım yüzde 1’i 2’yi geçmez. En merkezi ilçede bile EBA’ya katılım oranı yüzde 30’larda. İnternet bağlamaya, teknolojik araç sağlamaya dönük hiçbir önlem de yok. Milli Eğitim Müdürlüğü görüşmelerimizde topu bakanlığa atıyor, ‘bütçemiz yok’ diyor, Öğrencilerin internet alt yapısını oluşturma, teknolojik araç sağlama yönünde zaten hiçbir çaba yok. Onu bırakın yüz yüze eğitime başlandığı dönemde okulların tadilatı, dezenfektan ve koruyucu ekipman sağlanması noktasında bile İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün çok katkı sağladığını söyleyemeyiz.”

ÇANKAYA’DAKİ ÖĞRENCİLERİN EN AZ YÜZDE 30’U DA UZAKTAN EĞİTİME KATILAMIYOR

Konuyu değerlendiren Eğitim Sen Mali Sekreteri Ahmet Karagöz ise, “Eğitimde fırsat eşitsizlikleri alabildiğine fazla. Başta tarım işçisi ailelerin çocukları, mülteci olarak ülkemizde bulunan eğitim çağındaki çocuklar, dar gelirli ailelerin çocukları. Bunların evlerinde internet yok, televizyon yok, tablet yok. Bu durumda öğretmen ve öğrencinin uzaktan da olsa buluşma şansı yok. Eğitime çok uzak olan bu dezavantajlı kesimler, bu uygulama ile tamamıyla uzaklaştı. Özellikle doğu ve güneydoğu illerinde köylerde internet yok, öğretmenin öğrenciye erişimi zaten mümkün değil. Kendi üyelerimizden aldığımız verilerle, en merkezi okuldaki, örneğin Ankara Çankaya’daki öğrencilerimizin yine en az yüzde 30’unun uzaktan eğitime katılmadığı bilgisini alıyoruz. Ancak doğu ve güneydoğu illerinde bu durum daha da kötü” diye konuştu.

"ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİNİN BİR SUÇU YOK, MEB TARAFINDAN ÇÖZÜLMELİ"

Öğretmenlerin ve öğrencilerin derse katılımları bazı okullarda EBA sistemine girişler üzerinden, bazı okullarda ise öğretmenlerin ve idarenin hazırladıkları raporlar üzerinden ölçülüyor. Öğrencinin katılmaması nedeniyle ek ders kesintisi ile ilgili MEB tarafından bir düzenleme yapılmadığını belirten Karagöz, şöyle konuştu:

“Bakanlığın böyle bir uygulaması yokken, böyle bir genelge yokken, okul müdürü arkadaşlarımızın bu tutumları öğretmenlerimizin ek ders ücretlerini kamuoyunda tartışmalı duruma getirdi. Biz bunu kesinlikle doğru bulmuyoruz. Bu öğretmenden kaynaklı, hatta ve hatta öğrencilerimizden kaynaklı değil. Bu sorun MEB tarafından çözülmesi gereken bir sorun. Dolayısıyla okul idarecisi arkadaşlarımızın bu tür keyfi uygulamalardan vazgeçmelerini talep ediyor, öneriyoruz. İmkansız koşullar içerisinde öğretmen arkadaşlarımızın bu işin sorumlusuymuş gibi ek derslerinin kesilmesini doğru bulmadığımızı vurguluyoruz. Bu konu ile ilgili Sayın Bakan’la görüşüp çözüm yoluna gideceğiz.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.