Gerçek Muhabir

AKP, YÖK kanun teklifini TBMM'ye sundu. MİT bünyesinde Milli İstihbarat Akademisi kurulacak

EĞİTİM

AKP, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklif; Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin yanı sıra Milli İstihbarat Teşkilatı bünyesinde "Milli İstihbarat Akademisi" kurulmasını ve üniversitelerde 50/D statüsünde çalışanların kadroya geçirilmesini içeriyor.

AKP, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklif; Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin yanı sıra Milli İstihbarat Teşkilatı bünyesinde "Milli İstihbarat Akademisi" kurulmasını ve üniversitelerde 50/D statüsünde çalışanların kadroya geçirilmesini içeriyor.

AKP Konya Milletvekilleri Hacı Ahmet Özdemir ile Orhan Erdem’in hazırladığı Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi bugün TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Teklifle; Milli İstihbarat Teşkilatı bünyesinde "Milli İstihbarat Akademisi" adı altında bir yükseköğretim kurumu kurulması, üniversitelerde 50/D statüsünde çalışanların kadroya geçirilmesi, Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin kurulması, amaçlanıyor.

YÖK Kanun Değişikliği Teklifi’nin genel gerekçesi şöyle:

“EĞİTİM VE ÖĞRETİM FAALİYETLERİNİN YÜRÜTÜLDÜĞÜ MECRA VE COĞRAFİ ALANDA GİDEREK GENİŞLEMİŞTİR”

“Nitelikli insan gücü yetiştirmek amacıyla ortaöğretime dayalı çeşitli düzeylerde eğitim- öğretim bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapan, ülkeye ve insanlığa hizmet eden Yükseköğretim kurumları başta kişiye olmak üzere ülkenin büyümesi için çok önemli etkilere sahiptir. Yükseköğretim sistemimiz öğrenci ve akademik personel sayısı ile birlikte eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yürütüldüğü mecra ve coğrafi alanda giderek genişlemiştir. Yükseköğretimin ihtiyaçlarına ve gelişmelere bağlı olarak veya yargı kararları gereği ortaya çıkan sorunların çözümü amacıyla verilen Kanun teklifi ile;

Öğrenci gelirlerinin yüzde 2'sini, faaliyet izninin geçici olarak durdurulması veya kaldırılması halinde öğrencilerinin eğitimlerinin tamamlatılması için kullanılmak üzere bir banka hesabında nakit olarak tutmak zorunda olan vakıf yükseköğretim kurumlarına; bu yükümlülüklerini, banka teminat mektubu ile yerine getirebilme imkânı tanınmaktadır.

ÜNİVERSİTELERDEKİ DİSİPLİN CEZALARI YENİDEN DÜZENLENİYOR

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı gereği, zorunlu olarak düzenlenmesi gereken konulardan birisi de öğrenci disiplinine ilişkin hükümlerdir. Anayasa Mahkemesi, 8/9/2022 tarih ve 2022/54 E. 2022/99 K. sayılı kararıyla 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun öğrencilerin disiplin suçlarına verilecek cezalara ilişkin hükmü (m. 54/a) ile diğer disiplin işlemlerini yönetmelik yoluyla düzenleme yetkisi veren hükmünü (m. 65/a.9) iptal etmiştir. Dolayısıyla ceza gerektiren fiillerle beraber, yetkiye, usule ilişkin tüm hususların kanun yoluyla yeniden düzenlenmesi zorunluluğu doğmuştur. Teklifle, ‘uyarma’ disiplin cezası ve bu cezayı gerektiren fiillere yer verilmemiş, daha özgürlükçü bir yaklaşım benimsenmiş, disiplin suçunu oluşturan fiil sebebiyle doğrudan mağdur olan kişiye, soruşturma sonucunda verilecek karara itiraz hakkı tanınmıştır.

Teklifle ayrıca 2547 sayılı Kanun’un 50’nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında istihdam edilenlerin aynı Kanunun 33’üncü maddesinin (a) fıkrası kapsamındaki şartları taşımaları halinde kadrolarının bulunduğu üniversiteye atanmaları öngörülmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Japonya Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti'nde Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin Kurulmasına Dair Anlaşma 19/8/2016 tarihli ve 6742 sayılı Kanun ile onaylanması uygun bulunmuştu. Bu anlaşma üzerine 7034 sayılı Kanunla kurulmuş olan Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin denetlenmesi, etkin ve verimli şekilde yönetimi için de kanun teklifinde düzenleme getirildi.

MİT BÜNYESİNDE “MİLLİ İSTİHBARAT AKADEMİSİ” KURULACAK

Milli İstihbarat Teşkilatı bünyesinde "Milli İstihbarat Akademisi" adı altında bir yükseköğretim kurumu kurulması ve söz konusu yükseköğretim kurumunun istihbarat ve milli güvenlik ile ilgili alanlarda lisansüstü eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapabilmesi hedeflenmektedir.

Diğer taraftan, Yükseköğretim Kalite Kurulunda uzman personel istihdamı imkanının sağlanmasına ve bazı yükseköğretim kurumlarının da isimlerinin değiştirilmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.